לפני כיומיים התפרסמה בנענע כתבה שלי על התוכנה ShiftSpace שהציגו מושון זר אביב הישראלי ודן פיפר האמריקאי בכנס האפגרייד האחרון במנשר.
התוכנה של פיפר וזר אביב מחוללת הרבה מהמהפכות שהאנשים שהגו את רשת האינטרנט והמרחב ההיפרטקסטואלי חזו עוד בשנות הארבעים (וונבאר בוש) ובשנות השישים (טד נלסון). בין התכונות הללו שננטשו בהקמת הווב בגרסתו (הפשטנית לפי האשמותיו של נלסון) של טים ברנרס לי מפתח ה- www נמצאות Trails, היכולת ליצור עקבות מחשבה ולשתף אותן; לינקים דו כיווניים וגם היכולת לכתוב לתוך הקוד של דפים ברשת ולהשאיר עליהם שינויים.
מבחינה תיאורטית התוכנה של זר אביב ופיפר היא בהחלט אחת המעניינות שיצא לי להתקל בה הרבה זמן. היא תוכנה אקטיביסטית שנוקטת בפעולות נמרצות כדי לעורר את הגולש לאקטיביות, מודעות וכוללת נסיון מוצהר לשנות את החלל של הרשת לחלל ציבורי ושיוויוני יותר.
למי שמתעניין באלטרנטיבות לצורה הנוכחית שבה אנחנו רגילים לקבל את הרשת מומלץ לקרוא.
ShiftSpace: האינטרנט עשו זאת בעצמכם
תגובות
מאז שראיתי בפעם הראשונה את האפשרות להוסיף notes על תמונות בפליקר, אני מפנטזת על האפשרות להוסיף הערות לכל דבר, ולייצר שכבות מידע עצמאיות על כל דף שאני נמצאת בו. נראה לי שהתוכנה הזו מגשימה את החלום. ברוח הוובשתיימית, השלב הבא צריך להיות אפשרות לראות ריכוז של כל ההערות של משתמש מסוים בכל האתרים ברשת בהם הוא הגיב.
ומה צריך לקרות כדי שהתוכנה תתפקד גם באקספלורר?
של מישהו בשם ג'ונתן רוזן כמדומני.
הדמיון בן האינטרנט לתלמוד עורר כמה וכמה מאמרים והתבטאויות מעניינות אצל שורה של כותבים לאורך השנים, בוודאי אצל מי שמתעניינים ביהדות עכשווית.
אבל הספר של רוזן הוא עדיין מעט תמים ולא נכנס לעומק ההשוואה הזו – אני חושב שאנחנו ראויים לספר או חיבור נרחבים יותר בנושא.
Who cares to take the job?
עידו
מעניין להשוות בין הדרך שהתלמוד ותוספות אחרות התפתחו לדרך שתוכנות קוד פתוח מאחדות בתוכן תרומות קטנות וגדולות של אלפי מתכנתים ומשתמשים.
אני לצערי לא מכיר מספיק את המקורות והתהליך ביהדות. אבל תלמידי ישיבה שכחלק מהלימוד שלהם דנים בטקסטים קיימים ומנסים למצוא בהם חולשות מזכירים אולי מתכנתים שמריצים וקוראים קוד מקור, בבחינת "עם מספיק זוגות עיניים כל באג הופך טריוויאלי" או
How Many Eyeballs Tame Complexity
http://www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/cathedral-bazaar/ar01s05.html