מדיום חדש נולד – הווידאו טוקבק

הטקסט התפרסם היום באתר נענע10 
 
לפני כמה שבועות היה לי רעיון. כשהגיתי בשאלה איך אפשר להביא את האינטרנט לשלב חדש ודינאמי יותר עלתה בדעתי המחשבה שאולי טוקבקים של וידאו שישולבו בדף ויראו כמו קבוצה של אנשים שחיה על פני הדף האינטרנטי יסייעו לו להתעורר לחיים.
 
"יאללה, אתה נותן לגולשים להקליט בסטרימינג ישר לאתר, בלי להעלות שום קובץ. זה סטארט-אפ" אמר לי חבר. במשך כמה שעות באותו יום חשתי את אותה התחושה המציקה שאתה מרגיש כשמוטל עליך משהו לעשות שאתה לא ממש רוצה.
 
בסופו של דבר החלטתי לוותר על הסטארט-אפ הזה. "גם ככה מישהו בטח כבר עובד על זה, וגם אם לא – בשביל מה אני צריך לעזוב הכל ולעבוד עכשיו 5 שנים על משהו שבסוף אני בטח אפסיד עליו כסף", אמרתי לחבר. נו, עם גישה כזאת מה בכלל הטעם לפתוח סטארט-אפ…
 
השבוע כשקיבלתי את ההודעה על אפשרות החדשה של  טוקבק ווידאו באתר וואלה! שמחתי שוב על העצלנות שנטועה בטבעי. הפירוט במסמך של וואלה! נשמע בדיוק כמו 'ההמצאה' שלי, ואלא אם כן וואלה! פתחו את הטכנולוגיה בשבוע וחצי שעברו בינתיים, כנראה שהם הקדימו אותי בכמה חודשים או שנים.
 
בית שמורכב מחלונות וידאו
"פלטפורמת הווידאו החדשה מאפשרת לגולשים לצלם תגובת וידאו באורך 30 שניות ולצפות בתגובות שהקליטו אחרים, בכל מקום בוואלה!" כותבים וואלה "ההקלטה נעשית ב'לייב' באמצעות מצלמת אינטרנט כאשר למגיב מוצעת האפשרות לצפות בתצוגה מקדימה של התגובה לפני שהוא חושף אותה למיליוני הגולשים באתר."
 
בוואלה! רואים את ה"ווידאו טוקבק" כשכן של הטוקבקים הטקסטואלים שיצור סוג חדש של תוכן גולשים ו"ייקח צעד אחד קדימה את חופש הביטוי והדמוקרטיה בתקשורת הישראלית". לא בטוח אם המילים הגדולות הללו עומדות במבחן המציאות ואם הווידאו טוקבק אכן יקדם את הדמוקרטיה, אבל הוא ללא ספק ניסוי מעניין שיכול להפוך את הרשת למקום מגוון ומעניין יותר.
 
בהקשר זה מגיעה גם טפיחה קטנה על השכם לאינטרנט הישראלי שהיה בין המובילים העולמיים בהטמעה של אפשרות הטוקבקים באתרי החדשות הגדולים הרבה לפני שבארה"ב או באירופה בכלל על משהו כזה. (באתרים רבים, בייחוד אירופאים, האפשרות הזו עדיין לא קיימת). כעת עם הווידיאו טוקבק מתברר שוב שבענייני טוקבקים ישראל היא מעצמה מובילת טרנדים. (אגב מעניין לציין שעצם המושג טוקבק הוא מושג בעברית שאינו קיים באנגלית, באנגלית זה פשוט comment).
 
מדיום שטוח נולד
דמיינו לכם דפי רשת חדשים שמורכבים מעשרות וידיואים, עשרות אנשים שיושבים בחלונות וצורחים אחד על השני מכל הכיוונים. כל דף אינטרנט הוא מעין בניין שחלונות הוידאו הם מעין חלונות מדירותיו השונות ודיירי הבית הזה הם גולשי האתר.
 
הווידאו טוקבק אם הוא יתפוס יכול להיות אחד מאותן המצאות שמשנות את טבעה של המדיה מקצה אל קצה. אם הגולשים יתחילו להעדיף את הווידאו טוקבק ויצפו בו יותר מאשר בטוקבקים המסורתיים יעברו יותר ויותר טוקבקיסטים לטקבק ווידאו
 
אם זה יקרה והווידאו טוקבק באמת יחולל מהפכה בתרבות הטוקבקים יהיה זה שלב נוסף בנסיון של מדיום הווידאו לחזור ולהשתלט על מרכז הזירה התרבותית. האינטרנט התחיל כמדיום טקסטואלי בעיקרו ונתפס כמי שהחזיר את הטקסט למרכז הבמה, אבל בשנים האחרונות סרטוני הפלאש, הווידאו ו-YouTube נוגסים חלקים הולכים וגדלים מההוויה האינטרנטית.
 
כמו שקורה במקרים כאלה של שינוי מדיה, משתנים גם החוקים מן הקצה אל הקצה ולאו דווקא לטובה. הווידיאו טוקבק יציג עולם טוקבקים חדש ושונה מזה הישן. כך לדוגמה, כבר לא נצטרך את יואל חסון בשביל לחסל לנו את האנונימיות – הטוקבקיסטים של הווידאו יבחרו לוותר על האנונימיות מרצונם. שינוי נוסף לרעה: יופי, מראה חיצוני וכריזמה אישית שנדחקו הצידה במדיה הטקסטואלית של האינטרנט יהפכו כעת לדומיננטים יותר. דעתה של כוסית בלונדינית תקבל כנראה יותר צפיות מזו של חנון מכוער או של רבות מהאוכלוסיות הטלוויזיוניות פחות שמצאו עד עכשיו ביטוי בטוקבקים.
 
גם החוקים שקבעו וואלה!, טוקבקים של 30 שניות ומטה מבטיחים להפוך את המדיום החדש לקצרצר, שטוח ועצבני במידת האפשר. אם יש לך משהו מעמיק לומר פשוט תוותר.
 
אינטרנט לאנשים שתקועים אחד בתחת של השני
גלישה באתר של וואלה! הבוקר מגלה רק ווידאו טוקבקים בודדים בין מאות הטוקבקים הטקסטואלים, אבל גם זה סוג של התחלה למדיום החדש הזה שנולד. מדיומים אחרים בהיסטוריה כמו הרדיו או הטלוויזיה התחילו בצורה צנועה הרבה יותר. לציבור הגולשים יקח זמן ללמוד ולהטמיע את האפשרות החדשה וגם להצטייד בגאדג'טים הנדרשים.
 
נסיון ראשון של המערכת מגלה שבניגוד לכל הציפיות לטקבק בווידאו זה כיף בטירוף. בשביל כל מי שתמיד רצה להיות בין אלה ששואלים אותם לדעתם בטלוויזיה הווידאו טוקבק הוא ההזדמנות המושלמת להתפרע ולהחצין. אין מה לעשות: עם הבעות פנים ואינטונציה אפשר לפעמים להעביר הרבה יותר מאשר בטקסט כתוב. הווידאו טוקבק מעודד איזה רוח שטות משעשעת ומהבחינה הזו עוד יהיה מעניין לראות מה יצוץ ממנו.
 
אולי המדיום החדש הזה מבשר את הפיכתו של הטוקבק לצורת אמנות בפני עצמה. אולי לצד הטוקבקים המשעממים של אנשים משועממים הרכונים ליד המחשב שלהם נחזה גם בטוקבקים יצירתיים שיפרצו גבולות ויביאו כמו שוואלה! בעצם חוזים להיווצר
תם של כוכבים חדשים.
 
ובכל זאת, כמו שההצלחה של הווידאו ברשת הינה חלקית בלבד, גם הווידאו טוקבק יצטרך להתמודד מול כמה אתגרים:
 
ראשית כל, לא כולם רוצים שיראו אותם בווידיאו. למעשה רבים מהטוקבקיסטים הקלאסים, אלה שבאמת מוציאים את העצבים הם אנשי צללים באופיים. בכלל לא בטוח שהם ירצו שיראו אותם, במיוחד לא כשהם אומרים דברים על גבול החוקיות. השאלה עד כמה היחשפות כזו תהפוך לפופולארית ומיינסטרימית.  

 

ושנית, האם המדיום הזה באמת יצליח לרתק? אני יכול לדמיין לעצמי המון אנשים יושבים מול המצלמה שלהם ומסבירים למצלמה שלהם בקול מונוטוני מה הם חושבים ולמה – וזה נורא נורא משעמם. למי יש סבלנות ולהקשיב לאנשים באינטרנט מדברים ומדברים. כמו שלא הסתכלתי על זה ב-YouTube אני לא יכול למצוא סיבה להסתכל על זה כאן. ובמילים אחרות: האם וידאו הוא בכלל פורמט נכון לטוקבק?

    קשה לדעת כרגע איזה השפעה תהיה לווידאו טוקבק, עד כמה הוא יהפוך מרכזי בדיון האינטרנטי והאם הוא יהיה רק קוריוז חביב שיעלם. מה שבטוח הוא שיש לו את הפוטנציאל להפוך את התקשורת בינינו להדוקה, שטוחה וקצרה עוד הרבה יותר. אינטרנט של אנשים שמשדרים אחד לשני מחלון לחלון כאילו הם גרים באותו בניין. אינטרנט של אנשים שתקועים אחד בתחת הווירטואלי של השני.

     

    פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

    תגובות

    • לגי  ביום 7 בנובמבר 2007 בשעה 20:08

      ובוא לא נשכח את עניין האנונימיות שבטיקבוק כתוב

      והאגרסיוויות ודאי לא תהיה דומה

      בקיצור, אני מעלה בראשי את הסיטואציה של טיקבוק בוידאו וזה ממש לא נראה לי להיט

    • עידו  ביום 7 בנובמבר 2007 בשעה 20:20

      לפי הסקר באתר נענע (מאוד לא מייצג אבל בכל זאת) רק 34% מאמינים שזה יצליח.
      אני מסכים עם כל הבעיות הללו – ובכל זאת אני חושב שמוקדם להספיד אותו. למרות שאני לא מאמין שהוא יכבוש את כל הבמה אני כן חושב שבאיזשהו אופן וידאו עומד להשתלב במסגרת של עמודי הרשת כולל טוקבקים, ושזו צורה הגיונית למדי.
      במקביל לסרט הטוקבקיסטים שעלה עכשיו באתר של יס-דוקו מעניין לחשוב איזה טוקבקיסטים מסוג חדש יצמיח הז'אנר הזה.

    • גיל  ביום 7 בנובמבר 2007 בשעה 20:24

      אבל זה די טרחני להתחיל להריץ וידאו כשתגובה כתובה הרבה יותר מהיר לקרוא. זה אולי יצבור תאוצה, כשטוקביסטים יתחילו להגיב בכתב לוידאו ואז אנשים ירצו לראות במה מדובר. זה גם נראה לי טירחה עצומה לעורכים של וואלה שצריכים עכשיו להקדיש יותר זמן לסינון התגובות.

    • יובל  ביום 8 בנובמבר 2007 בשעה 21:39

      קשה לי להאמין שזה יהיה במבנה הנוכחי שוואלה מציעה. כמו שאמרת, לא כולם יצליחו לעניין אותך ב-30 שניות שיש להם וסביר להניח שכמעט לרוב זה יהיה בזבוז זמן מבחינתך. לכן גם אין טעם שתעבור על עשרות וידאו-טוקבקים כדי להתקל באחד מוצלח, ממש במקרה. אם זה יצליח איכשהו ומתישהו, זה יהיה רק אחרי שיהיה ניתן להמליץ על תגובות (כמו ב-ynet) וכן לקשר תגובות אחת אל השנייה (כמו טראקבקים בין פוסטים).

    • עידו  ביום 8 בנובמבר 2007 בשעה 22:36

      ב

    • Rasputin  ביום 10 בנובמבר 2007 בשעה 19:57

      אני חייב קודם להתנצל שאני מתפרץ ללא קשר כאילו הייתי סם אקזוטי מכוכב אחר שבא ומשנה ב540 מעלות את כל העלילה בספר טיפוסי של פיליפ דיק, אבל…

      אני זוכר שכשקראתי את הכתבות הראשונות שלך, חיפשתי פה ושם אודותייך, וראיתי שאמרת בראיון שניסית פטריות בגרמניה, או משהו. הכתבה האחרונה על פיליפ ק. דיק עוררה בי מחדש רצון להבין את המציאות, אבל לצערי הבנתי שלשבת בספרייה ולקרוא את קאנט לא יביא אותי לזה. ואז חיפשתי באינטרנט (תודה לקתולהו על גוגל) כל מיני דברים על הנושאים שבין תפיסה ואבנורמליות בתפיסה, כי הנחתי את ההנחה הבסיסית שאם אני יודע מהי תפיסה לקויה של המציאות, אני גם יודע מהי תפיסה "נורמלית" של המציאות.

      כל ההקדמה הזו באה כדי לשאול: יש לך המלצות לספרים טובים וענייניים שמנסים להכיר למשתמש הפוטנציאלי את דרכי הפסיכונאוטיקה? אני יודע שהספר של איזה דניאל פינצ'בק אחד תורגם לעברית וכאלה.

      אני חייב לומר שכשאני נזכר בחיבורים של דיק כמו "אם אתה מוצא את העולם הזה רע, כדאי לך לבדוק את האחרים" אני מרגיש אובססיה בחיתוליה כלפי כל הנושא.

      תודה על זמנך.

    • עידו  ביום 10 בנובמבר 2007 בשעה 20:43

      אני מאוד מאוד ממליץ על הספר של טרנס מקנה:
      The Archaic Revival: Speculations on Psychedelic Mushrooms, the Amazon, Virtual Reality, UFOs, Evolution, Shamanism, the Rebirth of the Goddess, and the End of History
      זה כנראה הספר עם כמות הרעיונות המבריקים הגבוהה ביותר לעמוד שאי פעם קראתי, כמות ההטרפות שם היא חסרת תקדים ומעידה על המסעות הנרחבים שמקנה ערך.

      ובאופן כללי לא מזיק גם להתנסות.

      עידו

    • Rasputin  ביום 11 בנובמבר 2007 בשעה 17:31

      תודה רבה, באמת חשבתי רבות על מקנה בל פחדתי לנסות כי הסקתי שזה יהיה יותר מדי "מעופף" בשבילי, אבל זה נשמע מעניין.

    • עידו  ביום 12 בנובמבר 2007 בשעה 0:43

      הוא אחד הכותבים שהולכים הכי רחוק עם תיאוריות מטורפות על כל הראש – אבל אם יש לך ראש פתוח זה פשוט פצצות לתודעה, אני חושב שהוא פילוסוף חקר התודעה המעניין ביותר שאני מכיר ואני חושב שהוא יתן לך כמה כיוונים טובים על פסיכונאוטיקה.
      בהצלחה!
      עידו

    להשאיר תגובה

    הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

    הלוגו של WordPress.com

    אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

    תמונת Facebook

    אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

    מתחבר ל-%s

    %d בלוגרים אהבו את זה: