באתר דה-מרקר מדווחים היום כי בעקבות יוזמה של חברת אידאולוג'יק כל אתרי האינטרנט הגדולים ישתתפו ביוזמה אינטרנטית שבמסגרתה יהבהב המסך באתרי האינטרנט הגדולים באדום כל פעם שתשמע בשדרות אזעקת צבע אדום.
מטרת היוזמה היא להעלות את המודעות למתרחש בדרום אצל שאר המדינה שחי בהרגשה של עסקים כרגיל. המיזם כולו הולך בעקבות יוזמה שהתקיימה ביולי האחרון ושבמסגרתה סגרו 100 אתרים גדולים את פעילותם לרגל יום השנה לחטיפת של החיילים אהוד גולדווסר ואלדד רגב.
יוזמה מזיקה לאינטרנט הישראלי
לפני שניגש לגוש העניין עצמו צריך להגיד כמה דברים. נפילת קסאמים כדבר שבשגרה בשדרות וביישובי עוטפי עזה היא דבר בלתי מקובל לחלוטין. אם אחוז אחד מהקסאמים שנופלים בשדרות היה נופל בתל אביב, בירושלים או במקום אחר שלמקבלי ההחלטות בארץ הזאת עדיין אכפת ממנו במידה מסוימת כבר היו מזדעזעים פה אמות הסיפים, ומקבלי ההחלטות היו נוקטים בכל פעולה אפשרית על מנת לשנות מיידית את המצב ולהפסיק את ההתעללות בתושבים.
עצם העובדה שהקסאמים ממשיכים לפול והמדינה אינה מציעה בינתיים לתושבים שום פתרון אמיתי ושום אופק קיומי היא תעודת עניות למדינת ישראל וליחס המחפיר שלה לתושביה. המדינה לא נותנת לתושבים בשדרות פתרון מלבד לשבת ולספוג קסאמים. יש בהחלט משהו מרגיז בעובדה שאנחנו שחיים בשאר חלקי ישראל ממשיכים בחיינו כרגיל, ומבחינת תושבי שדרות תחושת העלבון הזו בוודאי חדה עוד הרבה יותר.
היוזמה החדשה בהחלט תתרום להעלאת המודעות למתרחש בשדרות אצל שאר תושבי ישראל. ומהבחינה הזו זו יוזמה מוצדקת ומבורכת, אבל רק מהבחינה הזו. מכל בחינה אחרת היא מטופשת, לאומנית ומזיקה לאינטרנט הישראלי.
למה לטפל בבעיות, בואו נציק לגולשים
בישראל הקפיטליסטית והאובר-פטריוטית של שנות האלפיים כל אמצעי תקשורת נחשב כמועמד מיידי להלאמה בהתאם לכל גחמה של יועץ יחסי ציבור. לקברניטי החברה שלנו לא מספיק שהם מלחיצים אותנו במהדורות החדשות בטלויזיה, הם רוצים לחדור גם לתוך המחשב שלנו. גם מי שמבקש להתרחק לתוך המחוזות הוירטואלי חייב לדעתם לסבול את העולם האמיתי והרקוב שהם מנהלים.
הגולש הישראלי אינו יכול כמו גולש נורמלי בכל מקום אחר בעולם לחזור הביתה בערב, להתיישב מול המחשב ולקרוא בנחת באתר זה או אחר. הגולש הישראלי הוא גולש פוליטי ולכן הוא צריך לשאת את עוולות וסבלות מדינת ישראל על גבו במהלך הגלישה. לכן הוא יצטרך לספוג צפצופים, הבהובים אדומים ושאר הצקות על מנת להוכיח את הזדהותו עם המטרה הגדולה.
לפי ההגיון של היוזמה החדשה הסבל הקטן שכל אחד מאיתנו יסבול במהלך הגלישה יהא אות לכך שאנחנו מזדהים עם תושבי שדרות. בשם הפטריוטיות באות קבוצות ובמקום לנקוט בפעולה ממשית שתדרוש מהם מאמץ כנה ואמיתי יותר הן מתמקדות בהמצאת מכשולי גלישה שיציקו ויכבידו על גולשי ישראל התמימים. באמת קשה לחשוב על אקטיביזם פוליטי מסוג ירוד ונלוז יותר. מה השלב הבא, סריות של פופ-אפים עם תמונות של גלעד שליט?
ומה אחר כך? אולי נוסיף סדרת רעידות במסך כל כמה דקות לכבוד חסרי הבית שקופאים בחורף? ואולי כמה דקות של ערבול העברית ברשת עברית לזכר ההתעללות בעובדים הזרים בישראל? והחשכה של חצי מסך למען המשפחות הרעבות? – יש כל כך הרבה סבל בישראל, במקום לטפל בו פשוט הרבה יותר להציק לגולשים.
את מי זה משרת?
כדאי לשים לב גם ממי מגיע המין החדש הזה של אקטיביזם פוליטי. חברת אידאולוג'יק היא חברת אינטראקטיב, כלומר חברת פרסום באינטרנט. כשעובדי אידאולוג'יק לא עסוקים בהגנה על תושבי שדרות על ידי הצקה לשאר גולשי המדינה הם יוצרים מסעות פרסום אינטרנטיים לחברות כמו אינטרנט זהב, קוקה-קולה ואורנג'. זו אגב אותה חברת פרסום שמייסדיה מנהלים בימים אלו מגעים למכור את חציה על פי שווי של 136 מליון שקל והיוזמה המחוכמת החדשה שלהם בטח לא מפריעה לדיוני התמחור שהם עסוקים בהם כרגע.
העובדה שהנושאים האקטואלים שעל הפרק נרקחים במשרדי פרסום הם ללא ספק סימן מדאיג בשביל הדמוקרטיה הישראלית ועוד דוגמה להפרטה של הפטריוטיות במדינת ישראל. כאן סמלי במיוחד שם החברה הרלבנטית. 'אידאולוג'יק', שמה של החברה הוא הטיה אמריקאית אופנתית למילה 'אידאולוגי', שרומז שבימינו גם אידאולוגיה היא עניין של פרסום, שיווק ובראנדינג.
לרוע המזל מנהלי האתרים השונים בארץ נעמדים כהרגלם בשורה מתוחה במטרה להפגין את אותה הפטריוטיות שהם מדמיינים שנדרשת מהם כמנהלים של אמצעי תקשורת בישראל. בישראל המקרתיסטית של שנת 2008 כל בעל אתר שיסרב לשתף פעולה עם יוזמה פטריוטית מסתכן בכך שיואשם בחוסר פטריוטיות. החברה היחידה ששמרה על שפיות היא חברת גוגל שלמרבה המזל עדיין מעריכה יותר את חופש הבחירה של משתמשיה ולא משכירה את עצמה לכל תעלול יחסי ציבור הדורש מאמצעי התקשורת לעמוד דום.
אז לפני שאתם מוחאים כפיים ליוזמה של אידאולוג'יק, תחשבו כמה תוכן אמיתי יש בה, למי היא עוזרת ואת מי היא באמת משרתת? את תושבי שדרות או את בעלי אידאולוג'יק?
תגובות
הפגנת סולידריות היא תופעה שבמחסור בישראל. טבעי שרעיון כזה יוולד בחברה העוסקת בתחום והרווח שלה ממנו הוא לא רלוונטי מבחינתי.
מצער שאתה לועג לאפשרות של מחאה נגד תופעות קשות אחרות, כמו מוות של אנשים מקור.
רק לפני ימים אחדים המשטרה עצרה וביקשה גם הארכת מעצר של חסר בית שהסתתר בשירותי מרפאה כדי להציל את חייו. הוא נאלץ להבעיר נייר טואלט על מנת להתחמם ולישון קצת בישיבה על הרצפה אחרי 5 יממות בהן לא יכול היה לישון.
שושי היקרה,
אני ממש לא לועג לאפשרות של מחאה והבעת סולידריות. אני רק חושב שכשבעלי הון מציעים סולידריות שבאה על חשבון שמישות של אתרים ופועלת כמנגנון שבא להחליף עשיה אמיתית יש בזה מן הפסול.
בברכה,
עידו
שושי היקרה,
אני ממש לא לועג לאפשרות של מחאה והבעת סולידריות. אני רק חושב שכשבעלי הון מציעים סולידריות שבאה על חשבון שמישות של אתרים ופועלת כמנגנון שבא להחליף עשיה אמיתית יש בזה מן הפסול.
בברכה,
עידו
http://www.missingthem.net
אכן – ציניות בהתגלמותה
נראה מעניין. לא רואה קשר בין זה לבין היוזמה של אידאולוג'יק. גם פחות כופה את עצמו על כולם, גם לא ראיתי שיש גורמים מפוקפקים מאחורי זה וגם בטעם יותר טוב לטעמי לפחות.
אני לא אומר שכל הבעת סולידריות היא פסולה חס וחלילה.
עידו
אבל מאוד שמח שכתבת את מה שכתבת. כי זה מראה שיש חופש ביטוח ושלל דעות רק מוסיף ומחזק את מה שאני חושב על הרשת ועולם הבלוגים הנפלא
העובדה שבאידיאולוג'יק כל כך התעצבנו מראה או על כך שנגעת בעצב חשוף או
שהם כל כך משוכנעים בטהרת הדרך שלהם (דרך הכסף), שהם כבר לא מבחינים בכך שהם
בעלי ההון.
אם לסכם את הטענות שלך:
1. מפריעים לגולשים להתנתק מהמציאות
2. הקמפיין הווירטואלי מכסה על מחסור במעש
3. הקמפיין מועיל לאידאולוג'יק ולעשירים
עם שלוש הטענות אני לא מסכים
1. אכן, הכוונה היא להביע הזדהות עם יישובי עוטף עזה ולמנוע נתק בינם לבין שאר הארץ
2. למעט מספר קטן של מקבלי החלטות, לאזרח הקטן מהשורה אין הרבה מה לעשות כדי לעזור לתושבי עזה. ייתכן שגם מקבלי ההחלטות לא יכולים להפסיק את ירי הרקטות, למעשה ברגעים אלו ממש מנסה צה"ל להפסיק את הירי ע"י לחץ צבאי וכלכלי. כל אחד עוזר כפי יכולתו, אתרי האינטרנט יכולים רק לתרום לתחושת ההזדהות מכיוון שעדיין לא פותחה טכנולוגיה אינטרנטית שעוצרת טילים
3. הטענה הזאת צינית לחלוטין, אם אתה עשיר/מפרסם זה אומר שכל מה שאתה עושה פסול? האם מפרסמים הם סוג של בני אדם שכל רווח שלהם הוא תמיד על חשבוננו?
ההאדמה עלולה להפחיד. לא במקרה היוזמה לא נוצרה ע"י תושב הצפון.
הרגיעה תשוב לאתרים בתוך 5 ימים.
מצידו של ינון, יוזם הקמפיין. הוא קרא לתגובה: "הכירו את עידו הרטוגזון"
טוב, שמחתי שעכשיו הוא מתחיל ליחצ"ן גם אותי 🙂
http://enon.cafe.themarker.com/view.php?t=295171
הם גומרים אותנו,
התאגידים.
ברוכים הבאים
לעבדות החדשה.
מילה בסלע, עידו.
אני לא הגבתי לפוסט הזה פעם ראשונה שקראתי, כי אמיתות הטענות שלו נראו לי מובנות מאליהן ברגע שקראתי אותן, אבל כנראה שטעיתי.
אז, שנית (בעצם שלישית), מילה בסלע. תודה
לך תבין
אני עוקב בעניין אחרי התפתחות הדיון בבלוג של ינון לנדנברג. זה מעניין איך שתי הקהילות אחת של אנשי עיתונות/רוח/אמנות שמבקרים פה ולעומתם האנשים של תעשיית השיווק/פרסום/מדיה שמבקרים בבלוג של ינון שונים כל כך בתגובות שלהם ליוזמה הזאת.
בבלוג של ינון היה אפילו מישהו שכתב "המחשבה שרק בזכות הרעיון שלך אנשים יעצרו ולא לשניה אחת ויחשבו על תושבי שדרות האומללים שווה מבחינתי שאנשים "אינטרסנטים" ירוויחו בדרך." מבחינת רוב האנשים שמבקרים בבלוג הזה אני מתאר לעצמי שהאינטרסנטיות של חברות מדיה ופרסום מוציאה את כל העוקץ מתוך כל יוזמה "חברתית".
רציתי לציין משהו שאולי לא הבהרתי בצורה טובה מספיק בכתבה. לא יצאתי נגד היוזמה של אידאולוג'יק בגלל שעד כדי כך מפריע לי שהמסך יהבהב לי באדום. כתבתי נגדה בגלל שזו השתלטות אלימה על השיח הציבורי. בגלל שאני כן מאמין שלאנשים יש זכות להתנתק מהפוליטיקה, וכן, אפילו מהקסאמים בשדרות. אין שום חובה להיות מעודכן כל הזמן במצב הקאסמים ולהיות עסוק בהם כל הזמן. המצב הפסיכולוגי המעורער שנוצר מסדר יום כזה הוא לא מה שיפתור את המצב, אלא עשיה אמיתית.
לא למדינה ולא לאף קבוצה אסור לכפות עלינו תודעות מסוימות. הקסאמים בשדרות הם דבר נוראי ובלתי נסבל אבל סוג השיח הזה עליהם הוא רק חלק מהבעיה. ולפני ששמים הבהובים אדומים על המסך כל פעם שהם נוחתים אני רוצה שיהיו גם הבהובים אדומים על המסך כל פעם שזונה נאנסת ברחוב פין 1 בתל אביב והמדינה שיכולה לעצור את זה בקלות (בניגוד לקסאמים) לא נוקפת אצבע.
בסופו של דבר התוצאה העיקרית של היוזמה של אידאולוג'יק זה בעיקר עוד הלחצה חסרת מחשבה של האוכלוסיה הנוירוטית גם ככה של ישראל. אני אישית לא חושב שמה שיתרום למצב בישראל זה עוד מסכים מהבהבים שילחיצו וירגיזו את האנשים פה עוד.
אני רוצה להשוות את היוזמה האדומה של ינון לנדנברג, ליוזמה האדומה של בונו. http://www.joinred.com/
למרות שגם יוזמת ה-Product Red של בונו היא שנויה במחלוקת (קפיטליזם בשירות הצלת העולם השלישי) לפחות היא לא כופה את עצמה על אנשים ולפחות יש לה תוצאות ברורות – כסף שהולך לתרופות, ומבוססת על חברות שמקריבות חלק מסוים של הרווחים שלהם בשביל לממן את התרופות לחולים באפריקה. כל הדברים האלה: כבוד לחופש של הגולשים, תוצאות ממשיות, והקרבה מתוך הרווחים שלך עצמך חסרים ביוזמה של לנדנברג.
עידו
אני מסכים מאוד שמותר לבן אדם להתנתק מדי פעם
גם אני נקטתי יוזמה אישית כדי להתנתק מהעולם. ראה:
http://israblog.nana10.co.il/blogread.asp?blog=413464&year=2007&month=10
(לצערי לפעמים העולם קורא לי למילואים ומונע ממני להתנתק ממנו)
אבל מי שרוצה להתנתק צריך לחסום את עצמו בפני ערוצים מסוימים: טלוויזיה, רדיו, עיתונים
היוזמה הזאת פשוט מגדילה את מספר הערוצים הללו ומוסיפה אליהם את האתרים המובילים.
לדעתי זאת זכותו של כל בעל ערוץ להחליט האם הוא רוצה לשדר מבזקים, מתי, איך ובאיזה נושאים
הבחירה של בעלי אתרים מובילים להזדהות עם מצוקת שדרות ולא עם עוולות אחרות היא לגיטימית בעיני, בדיוק כמו ההחלטה להימנע מאותם ערוצים בעקבות היוזמה הזו.
אין פה שום כפיה, מי שירצה לגלוש באתרים המואדמים יעשה זאת ומי שלא – לא.
לכן גם אני חושב שהמחאה שלך מופנית לכתובת הלא נכונה, אידאולוג'יק הם לא העניין פה אלא מנהלי האתרים. מהם אתה צריך לתבוע שייספקו לך את מנת האסקפיזם שלך עם 1.5 זוכר וקצת חלב.
ותמיד תזכור שיש מספיק אתרים שלא משתפים פעולה עם היוזמה ותוכל לגלוש בהם.
אני גם בטוח שלא ירחק היום שיהיה חוסם הטרדות כאלה, בדיוק כפי שיש חוסם פופ אפים