על הז'אנר המתעורר של משחקי ביופידבק
הממשק שבעזרתו אנחנו מתקשרים עם המחשבים שלנו לא השתנה הרבה מאז שהומצא על ידי דאגלס אנגלבארט בשנות השישים. בדרך כלל הוא מורכב מעכבר ומקלדת, לפעמים ג'ויסטיק ובמקרים קיצוניים בקר תנועה או מצלמה שעוקבת אחר תנועות הגוף שלנו. זה בסדר, זה בדרך כלל יעיל במידה סבירה, אבל זה משאיר את רוב החוויה האנושית בחוץ. התחושות של השחקן, הרגשות שלו, המחשבות שלו והמצב הנפשי שלו כולם לא באים לידי ביטוי כאשר אנחנו משתמשים במחשב.
אלא שכל זה מתחיל להשתנות בימינו, עם העליה בפופולריות של משחקים מסוג חדש. משחקי ביופידבק כמו Journey to the wild divine, Rally, Inner-Tube ודומיהם מאפשרים לראשונה לשחקני מחשב לשחק בעזרת קצב הלב, המוליכות החשמלית של העור, טמפרטורת העור, רמת המתח בשרירים או אפילו גלי המוח.
אלא שהאפשרות לשחק בעזרת האנרגיה של הגוף אינה סתם עוד גימיק זול. הרעיון שעל ידי קבלת פידבק מהמשחק על המצב שבו נמצא הגוף יכול האדם ללמוד לפתח מודעות ולשלוט במדדים הגופניים שלו. בין השאר מבטיחים משחקי ביו-פידבק לטפל בבעיות נפוצות כמו מתח, כאבי גב, כאבי ראש ואפילו בעיות מעיים. אם רוב המשחקים הופכים את הגיימר הטיפוסי לאלוף השליטה באגודלים, הרי משחקי ביו-פידבק רוצים ליצור סוג חדש של גיימר שאלוף בשליטה בקצב הלב שלו, או בגלי המוח שלו. הגיימר היוגי.
ללמוד לשלוט בלב
לתומר יעקובוב, הבחור צעיר מהמרכז לביופידבק שבא להדגים לי את משחק הביופידבק Journey to Wild Divine יש מבט יציב וחיוך רגוע. כשרואים אותו מפעיל את המערכת הכל נראה הגיוני, הוא הרי מעביר את היום שלו בתרגולים שהוא מבצע תוך כדי שהוא מדגים את הערכה ללקוחות. יום העבודה של יעקובוב הוא הרפיה אחת גדולה, בתפקיד.
"ביופידבק זה שימוש בטכנולוגיה שכבר קיימת" הוא מספר בזמן שהוא מעלה את המשחק על הנייד שלו. "כבר הרבה שנים שמשתמשים במדידה פיזיולוגית של מדדים כמו EEG, מוליכות חשמלית, קצב לב או טמפרטורת עור. החידוש בביופידבק הוא ההבנה שהאלמנטים הפיזיולוגים מקבילים למצב הנפשי שהאדם נמצא בו. והשלב הבא זה להבין שיש דרכים מסוימות שאפשר להשפיע על הפסיכופיזיולוגיה".
באיזו אופן מדדים גופניים קשורים למצב הנפשי?
"ב-Journey to the wild divine יש שני משתנים. קצב הלב ורמת המוליכות החשמלית של העור. באופן כללי ידוע לנו שככל שרמת המוליכות החשמלית של העור, כלומר ההזעה, גבוהה יותר ישנה גם עוררות גבוהה יותר. בנוסף אנחנו מודדים את קצב הלב. כאשר אדם נמצא במצב רגוע, אופטימי ושמח קצב הלב הוא קוהרנטי, כלומר ההבדל במרווחים שבין דפיקות הלב הם בטווח מסוים".
אז איך אפשר ללמוד לשלוט בקצב הלב?
"קצב הלב אינו דבר רצוני, אבל נשימה היא פעילות רצונית שמשפיעה על קצב הלב. הנשימה משפיעה על הלב ואז אני יכול להביא אותו לקצב רגוע. והמצב הקוהרנטי הזה יכול להביא לתוצאות פסיכופיזיולוגיות חיוביות מאוד כמו שיפור של הריכוז, הפחתה של דכאון וחרדה, שיפור המערכת החיסונית, ויש מחקרים שמראים אפילו על שיפור היכולות האינטואיטיביות, שזה כבר על גבול הפאראפסיכולוגי".
כמו במלחמת הכוכבים
מתקן הביופידבק של יעקובוב מתחבר היישר מקצות האצבעות שלי אל שקע ה-USB של המחשב. יש משהו עתידני בממשק האדם-מחשב הלא שגרתי הזה, שמזכיר לי את סרט המדע הבדיוני אקזיסטנס. אחרי חיים שלמים של שימוש יומיומי במקלדת ועכבר, יש משהו מרגש וחגיגי בקשר החדש הזה, הגופני והאינטימי כל כך עם המחשב. כשחווים לראשונה איך המצב האנרגטי של הגוף משפיע ישירות על המתרחש על המסך יש תחושה של התגלות, כמו בפעם הראשונה שהזזתם עכבר על המסך.
יעקובוב מציג לי סדרה של משחקים/תרגילים המעוצבים בסגנון ניו-אייג'י בולט עם מוזיקת עולם וציורים צבעוניים. במשחק אחד אני נדרש לעשות להעיר את האש הבוערת באח בעזרת קצב הנשימה שלי, ואילו במשחק אחר אני מרים אבנים באוויר ועורם אותן בערימה בעזרת רמות האנרגיה שלי ובלי לנקוף אצבע, ממש כאילו הייתי לוק סקייווקר ממלחמת הכוכבים שמרים סלעים באוויר בעזרת ה-Force. חלק מהמשחקים דורשים ממני להרגע וחלקם דורש ממני לרכז את האנרגיה שלי, משחקים אחרים דורשים להעלות ולהוריד את רמות האנרגיה בגוף במחזורים. כמו בכל משחק מחשב, אין דרך לעבור לשלב הבא מלבד להשלים את המשימה, ובמקרה הזה: ללמוד לשחק באנרגיות של הגוף.
אחרי כמה משחקים אני מרגיש שכבר שפרתי את יכולתי בהורדת והעלאת האנרגיה בגוף. הגוף מתמלא בעקצוצים נעימים והרגשת אנרגטית, ובתור מי שכל חייו משתעמם מכל תרגיל מדיטציה אני מגלה שהעברתי את חצי השעה האחרונה בתרגילי נשימות, ובלי בכלל לשים לב. לדברי יעקובוב, אימון מתמיד במשחקים הללו יכול להביא לשיפור משמעותי ביכולות של האדם לשלוט במצב הפיזיופסיכולוגי שלו.
מדיטציה משעממת הרבה אנשים, אבל נראה שסוג הפעילות הזה שנותן לך משהו להתייחס אליו יכול לעזור בלשמור על הריכוז.
"זה בהחלט עוזר לראות שמה שאתה עושה זה אמיתי ולא פיקציה של מישהו שעומד בחוץ ואומר לי 'עכשיו אתה רגוע'. אבל בסופו של דבר מה שהביופידבק מנסה לעשות זה להטמיע את היכולות האלה. יש היום המון מחקרים שמראים שתרגול קבוע לאורך זמן, יותר משנה, משאיר את זה בתוך המערכת. האדם לומד שיש לו כלי בתוכו. זה לא משנה אם תזרוק אותי לזימבבואה עם מליון אריות מסביב ושבט אפריקני שמכוונים עלי חניתות, אני יודע שיש לי את ההרפיה של הנשימה ואני נרגע".
משחק אינר-אקטיבי
תחום משח
קי הביו-פידבק מתפתח בשנים האחרונות ומפיק עוד ועוד וריאציות יצירתיות ומשעשעות, כמו לדוגמה מרוצי מכוניות שבהם צריך להרגע כדי לשים גז (נו, תרגע כבר, הוא משיג אותך!) ואפילו משחקי יריות שבהם השחקן נדרש להרגע. אבל החברה הבולטת ביותר בתחום עדה היום היא ה-Wild Divine Project, שהוציאה את סדרת המשחקים של ה-Journey to the Wild Divine.
החברה שהוקמה על ידי יזם המכשור הרפואי קורט סמית' מהווה דוגמה לחיבור יצירתי ומבטיח בצומת המתעורר שבין עולם משחקי מחשב לתחום הרפואי ולתחום הניו-אייג' והעזרה העצמית. מאז 2004, שבו יצא המשחק הראשון בסדרה הוציאה החברה עוד כמה משחקי המשך, כאשר מחירה של ערכה הכוללת מכשור ביופידבק ומשחק נע בין 1000 ל-1500 שקלים.
המשחקים המעוצבים באריזת עידן חדש שלא הייתה מביישת את 'הסוד' משווקים עם הטייטל המחוכם Inner-active Game, רוצה לומר שהמשחקים של ה-Wild Divine Project אינם כמו כל משחק רגיל באינטראקציה מול מחשב, אלא באינר-אקציה, בפעולה פנימית. על מנת לגייס לגיטימציה רפואית למשחקים השיגה החברה את תמיכתם של הרופא האינטגרלי הנודע אנדרו וייל כמו גם את מומחה הרפואה המניעתית ומחלות הלב דין אורניש.
אבל יותר מכולם מזוהה עם משחקי הביופידבק של ה-Wild Divine Project עם הרופא והמורה הרוחני דיפאק צ'ופרה, מי שכבר כונה האפיפיור של הניו-אייג' ונחשב למצליח ביותר מבין המורים הרוחניים כיום. המשחקים של ה-Wild Divine Project מלאים בציטוטים מתוך "ספר הסודות" רב המכר של צ'ופרה.
באתר של מרכז הביופידבק הישראלי אפשר לצפות בסרטונים שבהם מספר צ'ופרה על המשחק שאותו הוא מתאר כסוג של מסע מיתי. "במשחק הזה אתה הופך ליוגי תוך מספר סשנים" אומר צ'ופרה "אתה לומד שהגוף שלך, המחשבה שלך, הרגשות שלך והתודעה שלך הן רצף אחד". צ'ופרה רואה במשחק בשורה חדשה שבה "טכנולוגיה מודרנית וחכמה עתיקה מצטרפות על מנת להפוך אותנו ליותר מסתם טכנאים, למרפאים אמיתיים".
כשהוא מביט בעתיד הוא רואה "אפשרות שבה הפציינט הולך לרופא והרופא אומר לו: יש לך בעיות במעיים ומיגרנות. אני יכול לתת לך מרשם לשתיים או שלוש תרופות, או במקום זה אתה יכול לשחק במשחק הזה, The Wild Divine. שחק במשחק הזה ואז תחזור אלי בעוד שבועיים שלוש ואולי לא תצטרך בכלל את תרופות המרשם".
החזון של צ'ופרה אמנם מעורר השראה, אבל לפני שהוא מתממש כדאי ששוק משחקי הביופידבק יתעורר ויעבור את התהליך ההכרחי של התכנסות. כרגע כל אחד ממשחקי הביופידבק של החברות השונות בתחום דורש את ערכת החומרה הייחודית של אותה החברה, וכל ערכה כזו עולה מאות רבות של שקלים. על מנת שהשוק יוכל לפרוח ולהגשים את מלוא הפוטנציאל שלו יש צורך בפיתוח סטנדרט משותף שיאפשר לקנות מכשיר אחד ולהנות ממגוון המשחקים הזמינים בשוק.
תגובות
Coool