ממשקים: טכנולוגיות למחשבה, לתפיסה של המציאות, ליצירתיות, להרחבת התודעה. סטיבן ג'ונסון כותב בספר שלו Interface Culture שממשקים הם צורת האמנות החשובה ביותר של זמננו. קשה שלא להסכים איתו אחרי שצופים בשלושת הסרטים הלא פחות ממדהימים הללו ששלחה לי אורלי שטטנר (תודה!) ושנותנים פרספקטיבה מעניינת על הדברים שקורים היום בתחום.
הסרטון הראשון די מפורסם כבר אבל שווה להזכר בו כי הוא הספיק להפוך תוך שלוש שנים לקלסיקה ומעניין להביט בו מפרספקטיבה היסטורית. בסרטון הזה מציג ג'ף האן בפני הקהל ב-TED את טכנולוגית ה-Multitouch ושווה לראות את הסרט רק בשביל התגובות של הקהל ולחשוב על כל מה שקרה מאז. להזכירכם, זה היה לפני האייפון, לפני ה-Microsoft Surface ולפני שמסכי מגע הפכו לפריט חובה בגאדג'טים אופנתיים.
הקטע הבא שעוסק ב-Allosphere מציג את ממשק המציאות הוירטואלית המתקדם ביותר שאני ראיתי. צפיה בו יכולה ללמד המון על איך עבודה מדעית עשויה להראות בעתיד, ואפילו עשתה לי חשק להיות מדען…
אבל הקטע המרתק באמת בעיני הוא הקטע הזה שאפשר לראות שהוא המשך של דברים שקורים בשני הקליפים הראשונים, במיוחד זה של האן. פטי מס ופארנאב מיסטרי מה-MIT Media Lab מציגים טכנולוגיה נסיונית שמאפשרת לחייג היישר מכף היד שלנו (ממש כך), להקרין מהבטן מידע רלבנטי על מוצרים בסופרמרקט, לגלות מידע על אנשים שאנחנו מדברים איתם בזמן השיחה ועוד אנספור דברים אחרים– כל זה בצורה אינטואיטיבית, שקופה וחדשנית. מס מדברת על הטכנולוגיה הזו כעל סוג של חוש שישי טכנולוגי, ואני חושב שזו מטאפורה הולמת למדי. הממשק שהם מציעים מזכיר את הממשק שמופיע במיינוריטי ריפורט אבל הוא גמיש אפילו יותר ובאופן מפתיע היא טוענת שאפשר להרכיב אותו עם הטכנולוגיה הקיימת כיום במחיר צנוע של 350 דולר.
אני יכול לחשוב על כל מיני דברים שעשויים להשתבש בדרך (הבעיה הבסיסית ביותר היא כמובן שעבודה עם מקרן עשויה להיות בעיה בכל מקום מואר) אבל כהמשך לקטע של האן, התצוגה הזו עשויה להיות מהפכנית כמעט כמו ה-Mother of all demos ולהוות חלק מתהליך שמשנה את האופן שבו אנחנו תופסים ממשק, משהו שהיה קבוע למדי מאז אותה הדגמה של דגלס אנגלבארט ב-1968.
***
והנה עוד סרטון, היי-טקי פחות, אבל חשוב אפילו יותר. Janine Benyus מציגה 12 שיעורים שה- R&D האנושי יכולים ללמוד ממיליארדי שנה של R&D אבולציוני בטבע על מנת ליצור טכנולוגיות ירוקות יותר, חכמות יותר ויעילות יותר. בעיני הסרט הזה מציג דוגמאות מעוררות השראה לטכנולוגיה ג'ונגלית במיטבה. פשוט חובה למי שמתעניין באקולוגיה, ביולוגיה או טכנולוגיה.
כמה מילים לסיכום על TED עצמו. למרות שלפעמים מפריע לי שההרצאות ב-TED קצת קצרות ונמהרות מדי, הצפיה בוידיואים הללו גורמת לי לרצות להוריד את הכובע בפני האנשים שעומדים מאחורי האירוע הזה (כריס אנדרסון) ובפני התפקיד שהועידה הזו משחקת בהאצת תהליך האבולוציה, פשוט על ידי כך שהיא מפגישה מדי שנה בין כמה מאלפי האנשים היצירתיים ביותר על הפלנטה ומחברת את הרעיונות החשובים ביותר שמפותחים כרגע – על ידי כך היא יוצרת צמתים טכנולוגים חדשים ומהדקת את האינטגרציה בין כמויות הידע המופלא באמת שנוצר כרגע על פני הפלנטה שלנו.
יאללה אומגה!
תגובות
רק משהו קטן שלא הבנתי, מה הצורך בספרה עצמה? אי אפשר לשדר את המידע למשקפי VR בצורה ישירה?
הכיוון של ממשק החוש השישי מאוד מלהיב ומבטיח, אבל הוא יהיה חייב את זה בשביל באמת לזרוח:
מעניין שחברת ייצור רכבים ומנועים שמזהמים את העולם בכל דרך אפשרית ממננת את זה.
אני הייתי מעדיף את בר רפאלי שתסביר לי מאשר הזקנה הזו.
ההרצאות של
TED
באמת מצויינות
יש שם הרצאות מרתקות ומרצים מעולים
הנה קישור להרצאה שדרכה אני הגעתי ל
TED
בשנה שעברה
http://www.ted.com/index.php/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html
אם לא ראית אני ממליץ מאד
חוקרת המוח ג'יל בולט מספרת על שבץ המוח שלקתה בו מזווית של חוקרת מוח.
היא מתארת איך התחילה לאבד כל מיני פונקציות שאנחנו בדרך כלל מחשיבים אותן כיכולות "שלנו" ולא של המוח שלנו (כמו קריאה למשל)
ועוד דברים הרבה יותר מרתקים שאני לא רוצה לספר כדי שההצראה תהיה יותר מעניינת למי שלא ראה עדיין.
מי שנהנה מהרצאות של TED, בטח ימצא עניין גם בהרצאות של http://www.poptech.com
…אולי "מצגות" מתאים יותר מ"הרצאות"
זה משהו די דומה
http://dirtycomputing.com/