TV Turn Off Week

אני אתחיל בזה שאני ממש אוהב טלויזיה. כמה מהדברים המרגשים ביותר שקרו בעשור האחרון קרו  בתחום הטלויזיה ו-HBO הפיקו בשנים האחרונות יותר יצירות מופת מכל אולפן הוליוודי. אבל לא על הטלויזיה הזו אני רוצה לכתוב הפעם, אלא על ה-טלויזיה. אותה הטלויזיה זחוחה ומדכאת שנשקפת אלינו מערוצי השידור המרכזיים. אותה מדורת שבט קונפורמיסטית-קפיטליסטית.
 
טכנולוגיה להנדוס תודעה
מה שאני רוצה לומר לגבי הטלויזיה הזו הוא: תזהרו ממנה. תזהרו ממנה כי רובנו ממעיטים ובערכה וביכולת שלה לשבש את התודעה שלנו ולהכניס לתוכה וירוסים.
 
רוב האנשים לא באמת מודעים למה שהם עושים כשהם מבצעים את התנועה הכל כך מורגלת הזו, לוחצים על הכפתור האדום בשלט ומיישרים עיניים אל המסך. הפעולה הזו, השגרתית כל כך היא בעלת השלכות מרחיקות לכת בשביל התודעה.
 
כל הטכנולוגיות מייצרות תודעה, אבל טכנולוגיות אינפורמציה הן הטכנולוגיה המשוכללת ביותר שהרכיבה האנושות עד היום ליצירת תודעה. כפי שכותב מבקר המדיה אריק דיוויס בספרו Techgnosis, טכנולוגיות אינפורמציה הן טכנולוגיות של העצמי. אלו טכנולוגיות של עיצוב תפיסת העולם, אישיות ותכונות אופי. סוג מסוים של טכנולוגיות אינפורמציה הנחשב רב עוצמה במיוחד בהשפעתו על התודעה הוא זה הקרוי המדיה.
 
 המדיה היא טכנולוגיה תודעתית רבת עוצמה המסוגלת לבצע מניפולציות מרחיקות לכת על התודעה ומאפשרת להנדס אותה באופן אפקטיבי ויעיל כפי שידעו מאז ומעולם דיקטטורים, עורכי מהדורות חדשות ופרסומאים. מבין שלל ערוצי המדיה הכלי החזק ביותר להשפעה על התודעה הוא כנראה טלויזיה.
 
הצפיה בטלויזיה היא מעין טראנס שבו הצופה מפסיק לשים לב לעולם הסובב אותו. הטלויזיה ממלאת את חוש הראיה של הצופה בעולם חלופי ואת חוש השמיעה בשורות שנכתבו מראש על ידי מומחים לדבר ואשר ומורצות כעת דרך תודעתו של הצופה כפי שמורצות שורות תוכנה במחשב. למעשה, הדבר שהטלויזיה עסוקה בו היא לשדר לנו לתוך המוח איך לראות את המציאות. היא מעבירה חבילות מידע מוכנות משולחנות התכנון של סוכנויות הפרסום, הדוברות והייח"צון ומשדרת אותם היישר לתודעתו של הצופה. 
 
כאשר אתם צופים בטלויזיה אתם למעשה מאפשרים לזרים בעלי אינטרסים ממש לא תמימים גישה חופשית לאיזורים הפנימיים ביותר של התודעה שלכם ומאפשרים להם לסדר אותה כאוות נפשם ולתכנת אותה כרצונם.
 
המסר הטלויזיוני
לקודים שמשודרים בטלויזיה ישנן מספר פונקציות עיקריות:
 
א.      לגרום לאדם להשאר מרותק למסך.
ב.       ליצור אצל האדם הזדהות עם המותגים של יצרני התכנים (קשת, רשת ערוץ 10 וכו')
ג.        להסיט את תשומת ליבו של האדם מזהותו העצמית ולגרום לו לחפש אותה בתכנים המשודרים לו בטלויזיה תוך חיקוי של הדמויות המופיעות על המסך: שחקנים וסלבריטאים למיניהם .
ד.       חשוב מכל, לבנות לאדם אישיות וזהות כצרכן המגדיר עצמו דרך המותגים שהוא צורך.
 
כשמוסיפים לבחון בתשומת לב את מה שמשודר בטלויזיה מבינים שהיא משקפת עולם שפל המעודד את החלקים הנמוכים ביותר שבנפש האנושית. רוב התכנים שמוקרנים אליכם ממסך הטלויזיה הינם דימויים של סטטוס, מין, אלימות וכסף המלבים יצרים ונסמכים על העצלנות וצרות האופקים המורגלת של הצופה.
 
קחו תוכנית כמו כוכב נולד ותראו ממה היא בנויה? מלעג לכל מי שמנסה ליצור משהו מקורי ויוצא דופן, מאנספור פרסומות סמויות, משביעות רצון עצמית של השופטים ומהרבה כלום על כלום שמיועד לרפד את בזבוז הזמן של הצופה. קחו תוכנית כמו המראה שמלמדת אתכם להרגיש חסרי בטחון לגבי איך שאתם נראים ולהביט על אחרים במבט מחפצן של מנתחים פלסטיים.
 
עכשיו קחו את הפרסומות. אותם תשדירי תודעה מרוכזים המיועדים לשלהב אצל הצופה את התאווה משולחת הרסן: למותגים, לדוגמניות שעל המסך, לסטטוס, לכוח. כל עולם הפרסומות הטלויזיוני בנוי על יצירת חוסר שקט וחוסר שלמות פנימי אצל הצופה על מנת לגרום לו לחפש מזור במוצר מסוים.
 
עולם הפרסומות בנוי על טיפוח שלוש המידות הרעות על פי היהדות: קנאה, תאווה, וגאווה.  קנאה במי שיש לו, תאווה להיות זה שיש לו ולאחר מכן גאווה כלפי אלו שאין להם. את גירוי התכונות הללו של הקנאה, התאווה והגאווה ניתן לראות בכמעט כל פרסומת.
 
כל אחד יודע שפרסומות זה שקר אבל משום מה אנחנו שאננים. לא מפריע לנו לקלוט את השקרים הללו שוב ושוב לתוך המוח. אנחנו חושבים שהם לא משפיעים עלינו. אבל כשמסתכלים על איך שהחברה שלנו נראית, רואים שלמעשה הפרסומות הם הכוח המשמעותי ביותר השולט בחברה שלנו כפי שהעיר כבר מבקר המדיה מרשל מקלוהן בספר 'להבין את המדיה'. יותר מהפוליטיקאים, יותר מהצבא, יותר מהאמנים, האינטלקטואלים או אפילו בעלי הכסף (שבשירותם פועלות הפרסומות), הפרסומות הן אמצעי הינדוס התודעה החשוב ביותר בחברות של תקופת ההיפר-קפיטליזם.
 
התחילו לחיות!
אלוהים, היקום או מי שלא יהיה – נתן לנו חיים על מנת שנחיה אותם באופן עשיר ומלא. על מנת שנתחבר לחוויה העצמית, האנושית, הקוסמית: על מנת שנחיה בעולם. הטלויזיה לעומת זאת נסמכת על העצלות האנושית. במקום לחשוב, הטלויזיה מלמדת להסתפק במחשבות של אחרים. במקום לחוות, לקבל חיים של חוויות חלופיות מהמסך.
 
אנחנו שוקעים וקמלים מול מסך הטלויזיה הזה. אם נתרחק מ
ם נוכל לראות דברים אחרים יפים ומופלאים אבל רבים מעבירים את השנים הטובות ביותר שלהם מולו, מבלי להבין שהם מבזבזים את המתנה החד פעמית של החיים – כדי לשמש ככלים לשכפול של מסרים אינטרסנטים.
 
הטלויזיה לא תוותר. היא הופכת מושחתת משנה לשנה. עכשיו יש לה יריבים חדשים. האינטרנט מתחיל סוף סוף לגנוב לה את הצופים והיא הופכת תוקפנית יותר ויותר. היא תנסה לפתות אתכם בצורות חדשות ואגרסיביות יותר: עם דוגמניות מנותחות יותר, אפקטים נוצצים יותר, מניפולטיביות גסה יותר ומציצנות ישירה יותר.
 
הגיע הזמן שתכניסו את זה לכם טוב טוב לראש. הטלויזיה היא לא חברה שלכם. הטלויזיה לא רוצה בטובתכם. היא לא רוצה לבדר אתכם: היא רוצה להשתלט על מי שאתם ולתכנת אתכם לצרכיה. תכבו את המסך. יש עולם שלם בחוץ של חיים אמיתיים ולא מסונתזים. תכבה את זה כבר. תכבה.

 

למאמר המקורי באנרג'י
 

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • כרמל  ביום 28 באפריל 2007 בשעה 4:45

    אבל תגיד, אינטרנט זה כשר? 🙂

  • עידו  ביום 30 באפריל 2007 בשעה 18:10

    האינטרנט הוא מקרה שונה לחלוטין.
    קודם כל הוא נותן לאדם חופש רב הרבה יותר לגבי מה שהוא בוחר לצפות בו.
    שנית וחשוב מכל, זהו מדיום אינטראקטיבי שממריץ את האדם לפעולה ולהתבטאות.

    האם האינטרנט כשר? זו כמובן שאלה קשה ומעניינת, שכן מהו מדיום כשר?
    לדעתי כשר היא שאלה של האופן שבו האדם נוהג עם הטכנולוגיה. האם האדם נוהג עם הטכנולוגיה בדבקות או שהוא משתמש בה על מנת להפריד.

    שלך,

    עידו

  • אמיר (שאתה מכיר)  ביום 1 בפברואר 2008 בשעה 15:14

    אז נכון שבני אדם יכולים להיות יצורים חושבים אבל גם נכון שאם כולם היו חושבים יותר מידי לא היה קל כל כך ליצור חברה.

    חברה מבוססת על חוקים והכפפת כל חבריה לחוקים.

    קפיטליזם לא יעבוד ללא צרכנות ואתרי אינטרנט לא יקומו אם לא יהיו כמה עבדים שייצרו את המחשבים, ינהגו במשאיות שמובילות את הציוד, ויחטבו את העצים וישאבו את המים.

    אז אולי לך ולי מתאים לפתוח את הראש ולחשוב עבור עצמנו אבל כנראה שלא לכל אחד זו הבחירה הנכונה.

  • עידו  ביום 3 בפברואר 2008 בשעה 8:52

    האם השפלת היחיד עדיפה? האם זה יהיה כל כך נורא אם הקפיטליזם לא יעבוד? ומה הקשר בין הצורך בעובדים שיעבדו בעבודות מסויימות לבין הרצון להשליט דיקטטורה של המחשבה ולטמטם את המין האנושי?

    סלח לי, אבל אני מסרב לחשוב שהבחירה הנכונה היא להיות עדר. לכל אדם ואדם יש זכות וחובה לחקור את המציאות שלו ואת המציאות הקיומית, ולא – אם אנשים היו עושים את זה זה לא היה חותר תחת החברה שלנו אלא נותן לה סיכוי להתרומם על מעל הבעיות המכבידות כל כך שהיא מתמודדת מולן כרגע.

  • הרוזן  ביום 22 בפברואר 2010 בשעה 19:33

    הסיבה היחידה שאני רואה טלויזיה היא בשביל ערוצי הסרטים (מיאזאקי כמעט כל שבוע!)

    אה, וגם נשיונל ג'אוגרפיק-ערוץ ההיסטוריה למיניהם.

    וגם פיוצ'רמה בערוץ ביפ.

    …טוב, לא משנה.

    סתאאם, מטלויזיה צריך להיזהר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: