מהי תנועת הסינגולריטי? אמת מדעית, חזון טכנולוגי, רעיון פילוסופי או אמונה דתית? ואולי כל הדברים האלה גם יחד?
שנת 2006 היא שנה מרגשת לחיות בה. המאה העשרים התגלגלה כרצף רעמים גדול. בסיומו עמדה לפנינו בשנת 2000 אנושות חדשה הנמצאת בתהליך של שינוי מסחרר. הדור הנוכחי הוא דור שיעבור בחייו כמה גלגולים דרך עולמות שונים ומופלאים. כל עשור מהעשורים הקרובים עומד להציג לפנינו עולם חדש שאת יסודות קיומו קשה כרגע אפילו לדמיין.
המדען והממציא ריי קורצוויל, שהיה חלוץ בפיתוח שורה של טכנולוגיות מהפכניות כגון מכונות המתרגמות טקסט מודפס לדיבור בשביל עיוורים, סינתיסייזרים ותוכנות לזיהוי דיבור, חזה בדייקנות בספר "The Age of Intelligent Machines" 1990)) רבות מן ההתפתחויות המכריעות שהתחוללו בעולם הטכנולוגיה בשנות התשעים. הספר תורגם לעברית בשם "עידן המכונות החושבות" (הוצאת כנרת, 2001). קורצוויל זכה להיקרא בפי ביל גייטס "הטוב ביותר בחיזוי העתיד של אינטליגנציה מלאכותית".
בספרו החדש, "הסינגולריות קרובה", טוען קורצוויל שהטכנולוגיה עומדת לאפשר במאה הקרובה כל אחד מהקסמים המופיעים בספרי הארי פוטר. ובאמת נדמה שאין הרבה פנטזיות פנטסטיות או מדע-בדיוניות שיישארו בלתי ממומשות בסיומה של המאה הזאת, שרובנו אגב נזכה לראותו. העולם על פי קורצוויל נמצא על סֿ˜פה של התפתחות טכנולוגית אשר תסתום את הגולל על תפישת המציאות שלנו.
ההאצה המתמשכת של האבולוציה, משחר היקום לבריאת האדם והלאה, לצורות אבולוציה טכנולוגיות הממשיכות את האבולוציה הביולוגית, מובילה לנקודה בלתי נמנעת שבה תעבור ההוויה מעין קפיצת מדרגה השווה בחשיבותה להופעת החיים או להופעת האינטליגנציה. האנושות תשנה את צורתה. אדם ומכונה נדונו להתמזג בהוויה אחת: אינטליגנטית, רוחנית ובעלת יכולות ותכונות שעדיין איננו יכולים להעריך.
הרגע הטרנספורמטיבי שאנו נעים לקראתו מכונה על ידי ההוגים השונים העוסקים בנושא "נקודת הסינגולריות". המושג "סינגולריות" (Singularity) לקוח מתחומי המתמטיקה והפיזיקה ומתייחס למצב שבו פונקציה מתמטית או פיזיקלית עוברת סף מסוים של קרבה לאינסוף והופכת בלתי מוגדרת. לדוגמה, בחדירה לחור שחור. הסינגולריות הטכנולוגית תתרחש בנקודה שבה ההתפתחות הטכנולוגית תהיה כה מהירה ומהפכנית, והקיום האנושי יעבור שינוי כה רדיקלי ובלתי הפיך עד שיהיה זה בלתי אפשרי לזהותו עוד.
תנועת הסינגולריות
אז מהו בעצם מושג הסינגולריות? הבסיס של הסינגולריות הוא ברעיון פשוט למדי הגורס שהעולם נע במסלול של האצה הולכת וגוברת מבחינות שונות (תרבותית, אינטלקטואלית, רוחנית, אבל בראש ובראשונה טכנולוגית), שאותה ניתן להסביר בעזרת נוסחאות וחוקים קוסמיים.
מתוך רעיון ההאצה של העולם ושל התרבות האנושית גוזרים הסינגולרים התפתחויות מרחיקות לכת שיתרחשו במאה הקרובה, ולמעשה על פי רוב העוסקים בתחום, בשלושים השנה הקרובות. לדוגמה, אפשרות לחיי אלמוות, העצמת כוחות החשיבה האנושיים פי מיליונים ומיליארדים, אפשרות לזניחת הגוף והפיכה לצורה של תוכנה טהורה הפועלת בסביבה וירטואלית ממוחשבת או איחוד כוחות חשיבה ורגש של אנשים שונים להוויה אחת. כמו כן מונים עוד ועוד התפתחויות "משניות" יותר, כגון רובוטים אוטונומיים, מציאויות מדומות, צורות חיים סינתטיות ומדומיינות, מכונות ננוטכנולוגיות שיוכלו לבנות חומרים מן היסוד ולברוא כל דבר אפשרי, הופעת אינטליגנציה מלאכותית ראשונה ותנועה הולכת וגוברת של אנשים שמתאחדים עם מכונות והופכים לסוג של סייבורגים בעלי יכולות חישה, חשיבה וזיכרון מוגברות.
ההתפתחויות הללו, שנראות בדיוניות למדי, מוצאות אישוש חלקי לפחות בהתפתחויות המסחררות שמתרחשות כיום בתחומי הטכנולוגיה ומגשימות בקצב הולך וגובר אפשרויות שנראו עד לפני כמה שנים מדע-בדיוניות בעצמן. למי שלא התעדכן, הנה תקציר קצר של התפתחויות אחדות שאירעו בשש השנים שחלפו מאז תחילת המאה: שוק הרובוטיקה הביתית העולמי חווה צמיחה של מאות אחוזים מדי שנה. מיליוני יפנים כבר מחזיקים בביתם רובוטים ביתיים, ובקוריאה משיקים השנה רובוטים אינטרנטיים המנקים את הבית, מטפלים בזקנים ומקריאים ספרים לילדים. הקוריאנים מתכננים גם לפרוש בתוך שנים מהיום רשת של שוטרים רובוטים שיפטרלו ברחובות.
עולמות הרשת הווירטואליים מרובי המשתתפים מונים עשרות מיליוני משתמשים, ומספרם מכפיל את עצמו מדי שנה. לעולמות הללו יש מטבעות עם שערי חליפין למטבעות בעולם "האמיתי". בין התושבים בעולמות הללו נמנים כאלה שנטשו את עבודותיהם בעולם הממשי וחיים ומתפרנסים כיום בעולם הווירטואלי בלבד.
חוקרים ברחבי העולם כבר הצליחו ליצור ממשקים לחיבור עם המוח, המאפשרים לאנשים להשתמש בידיים מלאכותיות בעזרת המוח, לשחק במחשב בעזרת המוח, ולעיוורים לראות לראשונה בעזרת מצלמה דיגיטלית המשדרת נתונים ויזואליים היישר אל העצבים האופטיים שבמוח.
IBM רתמה באחרונה את Blue Gene, מחשב העל החזק בעולם, למחקר שמטרתו לבנות סימולציה דיגיטלית של המוח האנושי. הפרויקט יאפשר בסופו (תוך עשרים שנה על פי התחזיות) ליצור ולשכפל מוחות אנושיים דיגיטליים.
הקצב משתנה במהירות
למרבה הפלא, רעיון הסינגולריות הוא רעיון חדש למדי. למעשה, כל רעיון הדמהN הוא חדש. לא היוונים, לא חכמי ימי הביניים ואף לא הוגי הרנסנס העלו על דעתם מושג של התקדמות היסטור
ית. הרעיון שההיסטוריה מתקדמת ושהאנושות וההוויה משתנות כל העת הוא רעיון שהופיע רק במאה ה-18 עם תנועת ההשכלה. את הרעיון שמהירות ההתפתחות עולה ומתגברת הציג לראשונה בתחילת המאה העשרים הנרי אדמס, נכדם של שניים מנשיאי ארצות הברית. הרעיון הפך במהלך המאה העשרים למוכר יותר ויותר, אך רק בשלושים השנים האחרונות הוא צובר תאוצה של ממש. בעשור האחרון זוכה הרעיון לתשומת לב ציבורית הולכת וגוברת בזכות מדענים, פילוסופים ועתידנים כגון קורצוויל, מרווין מינסקי, האנס מורבק, וורנור וינג' ואחרים.
מעבר לכך, ההשפעה של הסינגולריות הופכת להיות ברורה יותר ויותר בחיי היומיום. אם יש לכם אינטרנט, טלפון סלולרי, או אם במקרה הדלקתם טלוויזיה בעשור האחרון, אי אפשר שלא להרגיש שדברים משתנים במהירות הולכת וגוברת. המדיה מתקדמת במהירות מתגברת ואנשים ברובם מדביקים את הקצב. הם חושבים במונחי זמן הולכים מתקצרים ובצורות חשיבה מקוצרות.
הקצב עולה. הקצב של החיתוכים בסרטים, הקצב של הפרסומות, הקצב של המגמות באינטרנט, הקצב של שוק העבודה, הקצב בעבודה שלכם והקצב של היום שלכם. התופעה הזו היא אוניברסלית, מתרחשת על הגלובוס כולו ובכל תחומי החיים. זה אינו תהליך פשוט, והוא גובה מחיר מבני האדם שנדרשים לעמוד בקצב הולך וגובר. וכך, בזמן שאנשים מסוימים מנסים להתנגד להשפעות השליליות של המגמות הללו, או למגמות הללו עצמן, במידות שונות של צדק ושל הצלחה, יותר ויותר אנשים שואלים גם: מהו הבסיס להתרחשות הזו? מה מזין ומניע את התהליך ההיסטורי שאנו חווים? כיצד הוא קשור בהיסטוריה הקוסמית ומה משמעותו?
ההאצה האבולוציונית
להוגי הסינגולריות יש הסברים מעמיקים ומרתקים לסיבה שעולמנו מאיץ את קצבו. ההסברים הללו מבוססים על תורות פיזיקליות, כימיות וביולוגיות, מגיעים גם עד עולמות המטאפיזיקה ונוגעים בנימים החבויים ביותר של ההוויה. כדי להבין לאשורן את הסיבות הללו, צריך, מה לעשות, לאמץ את המוח בכמה מספרים ועובדות מדעיות. אבל זה לא נורא, נכון? ממש לא, אפילו כיף.
הסינגולריות היא תוצאה של עקרון ההאצה האקספוננטיאלית של ההוויה. נא לא להפסיק לקרוא, מייד נסביר מהי האצה אקספוננטיאלית. פונקציה אקספוננטיאלית, בניגוד לפונקציה ליניארית, מתקדמת לא בהוספה של ערכים אלא בהכפלתם. כך, אם פונקציה ליניארית מתקדמת מ-2 ל-3 ל-4 ל-5, פונקציה אקספוננטיאלית מתקדמת מ-2 (כפול 2) ל-4 (כפול 2) ל-8, ל-16; בהכפלה העשירית (שתיים בחזקת עשר) נגיע ל-1024, בהכפלה ה-20 (שתיים בחזקת עשרים) למיליון, בהכפלה השלושים (שתיים בחזקת שלושים) למיליארד וכך הלאה. בקיצור, משלב מסוים הפונקציה האקספוננטיאלית מתקדמת בקצב המאיץ את עצמו במהירויות בלתי נתפשות.
העיקרון הבסיסי שעלינו להכיר כשאנו מעוניינים להבין את הסינגולריות הוא שהיקום והאבולוציה מתקדמים באופן אקספוננטיאלי מאז הופעתם. כלומר, התהליך האבולוציוני מתרחש לאורך ההיסטוריה של החיים בקצב הולך וגובר.
ארבע מיליארד שנים נדרשו בכדור הארץ על מנת לייצר את התא הביולוגי הראשון. התפתחותן של צורות החיים הראשונות בתקופה הקמברית (לפני 500 מיליון שנים) נמדדה במונחים של עשרות מיליוני שנים. התפתחות הקופים העיליים והמינים ההומונידים (קופים דמויי אדם) השונים התרחשה גם היא במונחים של מיליוני שנים. את התפתחות מיני האדם הקדמונים כמו ההומו האביליס וההומו ארקטוס אנו מודדים במונחים של מאות אלפי שנים. בתקופה זו בערך אירע תהליך חשוב ומכריע. השינוי בדנ"א, שהיווה את הבסיס לאבולוציה הביולוגית, הפך איטי מדי לצורכי ההתפתחות האבולוציונית, שכן שינויים ביולוגיים דורשים עשרות ומאות אלפי שנות אבולוציה. התרבות האנושית היתה קפיצה מן העגלה של הדנ"א לעבר סוג אחר של אבולוציה – אבולוציה טכנולוגית. יתרונה של האבולוציה הטכנולוגית הוא בהיותה מתוכננת. היא אינה דורשת תהליך ביולוגי איטי של דורות על דורות של מוטציות מקריות, אלא יכולה להתקדם במהירות גדולה הרבה יותר ובאופן מכוון. לכן האבולוציה הטכנולוגית מסוגלת להתגבר על בעיות במהירות הגדולה אלפי ומיליוני מונים מן האבולוציה הביולוגית.
הטכנולוגיות הראשונות לא היו מהירות בהרבה מתהליכי האבולוציה הביולוגית. מאות אלפי שנים נדרשו לבני האדם כדי לשלוט על האש ולפתח את כלי העיבוד הפרימיטיביים של התקופות הפליאוליתית והמזוליתית. באותה תקופה התפתחויות טכנולוגיות הופצו בקצב של מוטציות ביולוגיות, לאורך מאות ועשרות אלפי שנים. אך משהותנע תהליך האבולוציה הטכנולוגי, הוא הלך והואץ. המהפכה החקלאית, שהפכה את המין האנושי מציידים-לקטנים לחקלאים ואפשרה את התפתחות הכפרים הראשונים והציוויליזציה, אירעה לפני עשרת אלפים שנה. הערים, הכתב, הפילוסופיה, המתכות – כל אלה הומצאו באלפי השנים האחרונות. כשאנו בוחנים את האלף האחרון, התפתחויות נמדדות כבר במונחים של מאות שנים. הרנסנס, הבארוק והרומנטיקה היו תנועות שנמשכו מאות שנים. במאה העשרים כבר נמדדות התקופות על פי עשורים. במאה ה-21 נמדדת תוחלת החיים של רעיונות, טכנולוגיות ומגמות בשנים מועטות ולעתים אפילו בחודשים. להזכירכם, לטלפונים ניידים כבר יש דור שלישי! לפני 600 מיליון שנים, כשהופיעו צורות החיים הראשונות, לא היה כמעט שינוי לאורך תקופה של מיליון שנים. היום תקופה של חמישים שנה נדמית כנצח מבחינה טכנולוגית ותרבותי�
�. ההיסטוריה משמשת כאן כמעין מאיץ חלקיקים לבני אדם, ואנחנו נמצאים לפני ביקוע גדול.
מחשב יוצר מחשב
ההאצה האקספוננטיאלית של הטכנולוגיה ניכרת ביותר בתחום המחשבים. הביטוי המפורסם ביותר שלה הוא חוק מור – חוק אקספוננטיאלי שהגה גורדון מור, אחד מבכירי אינטל, בשנת 1965. חוק מור קובע כי עוצמת המחשוב מכפילה עצמה מדי 18 חודשים. למעשה, חוק מור נמשך בצורה זו או אחרת כבר יותר ממאה שנה מאז המחשבים הראשונים. ההכפלה הנמשכת של עוצמת המחשוב גורמת לכך שכוח המחשוב מכפיל עצמו פי אלף כל 15 שנה (יש אומרים עשר) ופי מיליון כל שלושים שנה (יש אומרים עשרים). השינוי רדיקלי כל כך, שלעומת תשעים השנים שחלפו עד שהצליח המין האנושי לפתח את המחשב הראשון, שעלה אלף דולר והגיע לביצועים של מיליון הוראות בשנייה, אנחנו מוסיפים כיום מיליון הוראות בשנייה לכוח מחשוב של אלף דולר מדי חמש שעות.
וכך, בעוד שמחשבים אישיים הגיעו רק לאחרונה לכוח חישוב המקביל לזה של חרק, הרי בשנת 2020 כוח חישוב בערך של אלף דולר ישתווה, לפי חישוביו של ריי קורצוויל, לעוצמה של מערכת העצבים של המוח האנושי. האבולוציה הטכנולוגית גומאת בתוך עשורים בודדים תהליכים אבולוציוניים ביולוגיים שהתרחשו על פני מיליונים רבים של שנים. עשור לאחר מכן יהיה מחשב כזה חזק פי אלף ממוח אנושי, ולאחר עוד עשור פי מיליון.
כוח המחשוב העצום הזה, יחד עם ההתפתחויות המסחררות המתרחשות כיום בתחום חקר המוח, והמובילות לפענוח תפקודו של המוח, יובילו בתוך כעשרים שנה לאפשרות לבצע סימולציה של מוח אנושי על גבי מחשב, ולבסוף לאפשרות לשכפל תודעות אנושיות לתוך כלים ממוחשבים.
ברגע שיהיה בידינו מחשב בעל אינטליגנציה של אדם, התהליך לא יסתיים שם, אלא דווקא יואץ. המחשב הזה יוכל לתכנן לגמרי בעצמו מחשב אינטליגנטי יותר ממנו, שיוכל אז לתכנן מחשב אינטליגנטי עוד יותר, שיוכל לתכנן… כל התהליך ייכנס לתוך לופ של האצה אקספוננטיאלית שקשה לחזות את תוצאותיה.
מרגע זה אנחנו עוזבים את עידן האדם ועוברים לעידן הטרנס-אדם, האדם שמעבר. הנביאים הטכנולוגיים טוענים שהאדם של אמצע המאה הקרובה כבר לא יהיה יצור ביולוגי גרידא אלא שילוב ביולוגי-טכנולוגי בעל יכולת חשיבה והבנה גדולה פי מיליונים, מיליארדים וטריליונים מזו שלנו. אנחנו נהפוך את עצמנו לסוג של אלים.
בין סדר לכאוס
על מנת להבין את העיקרון הקוסמי המניע את תהליך ההאצה האבולוציונית שהדגמנו כאן, עלינו להבין את מהותו של התהליך האבולוציוני.
החוק השני והמפורסם של התרמודינמיקה קובע שרמת האנתרופיה (האי סדר) במערכת סגורה לא יכולה לרדת, ולכן היא עולה כל העת בהכרח. צורות החומר ביקום הופכות מאורגנות ופוריות פחות ופחות כל העת. היקום נמצא במצב מתמיד של התפוררות, טוען החוק הזה, שידוע כחוק שדיכא אנשים רבים וטובים במהלך ההיסטוריה. החוק השני של התרמודינמיקה סותר כביכול את עקרון האבולוציה, שמדבר על השתכללות ועל רמת סדר הולכת ועולה. אלא שהאבולוציה, כפי שמצביע קורצוויל, אינה מערכת סגורה. מערכת אבולוציונית כזו, הקיימת על פני כדור הארץ, היא מעין אי של השתכללות בתוך אוקיינוס האנתרופיה והכאוס של היקום. התהליך האבולוציוני על שפע האפשרויות שלו יכול להתקיים רק בזכות הכאוס שממנו הוא שואב. כמעין סירה החותרת נגד הזרם, האבולוציה מסמלת תהליך אנטי אנתרופי שבו צורות ההוויה הופכות מסודרות ומורכבות משלב לשלב, וכל שלב בתהליך נבנה על יסוד השלבים שקדמו לו.
מיליארדי שנים עברו עד שהמציא כדור הארץ את הדנ"א, החומר ששומר את התכונות הגנטיות של כל אורגניזם ומאפשר למעשה את תהליך האבולוציה הביולוגית. מתחילת האבולוציה הביולוגית נצרכו כוחות החיים לעוד מאות מיליוני שנה כדי לפתח את תרשימו הבסיסי של הגוף ואיבריו הבסיסיים, בתקופה הקמברית ולאחריה. בהמשך תהליך האבולוציה נוצרו איברים מובחנים ומורכבים יותר כעיניים ומוח. כל אחד מהפיתוחים הללו דרש זמן כמעט אינסופי במונחים שלנו, אולם מרגע שהופיע היה בלתי הפיך. על גבי הסדר שהתגבש כל פעם הופיעו חידושים ושכלולים נוספים. כך, ככל שהתגבש הסדר, הפכה הרכבתו לפשוטה יותר, כמו פאזל שככל שמבנהו הולך ומתבהר כך תהליך השלמתו הופך מהיר יותר.
סדר גדול יותר מאפשר יצירת סדר גדול עוד יותר במהירות גדולה יותר, ותהליך זה מאפשר האצה יציבה של תהליכי החיים כפי שראינו לעיל. את עקרון הסדר היוצר סדר גבוה יותר אפשר לראות בבירור בעולם הטכנולוגיה והמחשוב. את המחשבים הראשונים תכננו בעט ובנייר. כיום תכנון המחשב נעשה בתוכנות מתקדמות המאפשרות תכנון יעיל ומהיר הרבה יותר. בעתיד יתכננו המחשבים את עצמם בצורה המהירה ביותר, ללא התערבות אדם.
לעומת תהליך יצירת הסדר של קו האבולוציה, נמצא שאר היקום בתהליך אנתרופי עמוק וארוך, שבו פרקי הזמן שאורכים העידנים הופכים ארוכים יותר ויותר. על פי הפיזיקה חלפו במהלך מיליארדית השנייה הראשונה של היקום ארבעה עידנים שלמים. העידנים שלאחריהם ארכו שנייה, דקה, 300 אלף שנה, מיליארד שנה ושלושה מיליארד שנה, ומאז אנחנו נמצאים באותו העידן ואין רואים כל שינוי באופק.
כך, ככל שמסביבנו קו הכאוס והאנתרופיה צונח ברחבי היקום שלו, האבולוציה והמין האנושי גולשים נגד הזרם על גבי גל התפתחות השואף לקראת שכלול ויצירתיות אינסופית.
לא להדחיק את המהפכה
הוגי סינגולריות ופעילי סינגולריות מרחבי העולם
והרשת פועלים להעלאת המודעות לנושא וקוראים לאנושות שלא להדחיק את המהפכה העומדת באופק. התנועה הסינגולרית קוראת לחשיבה פתוחה על הסינגולריות על מנת שזו תהיה בטוחה ככל האפשר ותירתם ליצירת אפשרויות חיוביות לאנושות ולקוסמוס.
התנועה הסינגולרית עדיין קטנה יחסית; אולם במהלך העשורים האחרונים, תקופה שבה תורתה של התנועה הזו נכתבת במרץ על ידי הוגים שונים ברחבי העולם, היא צומחת במהירות, והמודעות בקרב הציבור הרחב הולכת וגדלה בהתאם. בעשורים הבאים צפויה התנועה להפוך למשמעותית יותר ויותר עם התקדמות המאה ה-21.
החברה שלנו תעסוק ביותר ויותר שאלות סינגולריות שייגעו בטיבם של שינויי המציאות הרדיקליים שנחווה. מהי מציאות וכיצד היא מוגדרת? מה מרכיב את הזהות האנושית? מה מבדיל בין ביולוגיה לטכנולוגיה ובין אדם למכונה? האם העובדה שאנו עשויים מפחמן הופכת אותנו לעליונים על צורות החיים הלא-פחמניות (כמו מחשבים)? האם גם אנו מכונה והאם זה רע, או שגם מכונות יכולות להיות רוחניות? האם אנו זקוקים לגוף או רק לנשמה, ואולי השניים הללו אחד הם?
הסינגולריות, כמו כל תסריט טוב באמת, מציעה אפשרויות של גאולה וגם של קטסטרופה. היא גם מציעה אתגר אמיתי ומוחשי לזהות האנושית. אבל אם אתם מאמינים, כמו קורצוויל, שהאנושי הוא דווקא זה המבקש תמיד לחרוג מגבולותיו הנוכחיים ולהיות יותר ממה שהוא, אז הסינגולריות היא המיצוי המלא ביותר של הרוח האנושית.
בעיני כותב רוחות אלו, למרות הסכנות שהפרויקט הזה כורך בתוכו, הוא ניכר קודם כל באפשרויות חסרות התקדים שיש בו לאבולוציה תודעתית של המין האנושי ולהפצת התעוררות רוחנית מסביב לעולם כולו. בכתבות הבאות בסדרת הטכנומיסטיקה אגע מדי פעם בחלק מההשלכות ומהאפשרויות הרוחניות שפותח בפנינו העידן הטכנולוגי החדש של הסינגולריות.
עידו הרטוגזון הוא עיתונאי וסופר העוסק בפיתוח מחקר וחוויה של הטכנומיסטיקה, הממד המיסטי של הטכנולוגיה.
תגובות
אתה מתעסק בפרטים ושוכח את העיקר.
חכה מעט ותיווכח בצדקתך-טעותך, בביאת גואל אחרון.
מעולה!! אתה כותב טוב מאוד ומאוד נהנתי! תודה לך.
טרקבאקים
[…] Collapse or Singularity, מה יגיע […]