למאמר מבוא על הידאקי אנו ואוונגליון שהתפרסם באנרג'י
לחלק השני של המחקר על אוונגליון – איך לפרש את אוונגליון
לחלק השלישי של המחקר על אוונגליון – המשפחה השמימית
לחלק הרביעי של המחקר על אוונגליון – סוף סוף סיבה לחיות
3 איך לפרש את אוונגליון – ההרמנויטיקה של האנימה הקבלי
"Evangelion is like a puzzle, you know. Any person can see it and give his/her own answer. In other words, we're offering viewers to think by themselves, so that each person can imagine his/her own world. We will never offer the answers, even in the theatrical version. As for many Evangelion viewers, they may expect us to provide the 'all-about Eva' manuals, but there is no such thing. Don't expect to get answers by someone. Don't expect to be catered to all the time. We all have to find our own answers." – Anno Hideaki – PA #43, translated by Miyako Graham from 1 1/96 Newtype
אוונגליון נכתב כסדרת טלויזיה, אולם התקבלה על ידי מעריצים רבים כאוונגליון של ממש. מדובר ביצירה סבוכה ומורכבת. על כל פרק וסצינה באוונגליון אפשר לכתוב 70 פירושים. פיסות אינפורמציה שימסרו כאן זו לצד זו באופן פשוט וקל להבנה (יחסית לסדרה), נמסרות לצופה בחלקים שונים של הסדרה, כחלק מפאזל סבוך שיש להתבונן בו שוב ושוב, על מנת לראות בו כל פעם צורות ותבניות חדשות. הצגת החומרים בצורה מסודרת במסגרת המחקר חוטאת לעקרון הרב שכבתיות של אוונגליון, המאלץ את הצופה להביט על הפרטים השונים מתוך קונטקסטים שונים כל פעם. עצם מעשה הפרשנות הוא מעין נסיון להכיל את הכאוס והיצירתיות של הטקסט הבדיוני לתוך קונסטרוקטים קיימים – בכך הוא מבצעת רדוקציה למשמעות האמיתית של הסדרה ודבריו של הבמאי אנו המצויים בראש הדף מתייחסים לכך בבירור. מבחינה זאת צריך להתייחס לכל פרשנות על אוונגליון בערבון מוגבל, כקריאה אפשרית אך לא כקריאה מוחלטת בשום אופן. העקרון הזה תופס אומנם תמיד במעשה הפרשני, ועם זאת ראוי במיוחד להזכר בו שוב כאן.
אנו משתמש בקבלה לא באופן מכאניסטי אלא בהתאם לצרכיו. הוא לוקח את עץ הספירות, מגילות קומראן, לילית, אדם והמלאכים, מעניק להם משמעויות חדשות ומעמיד אותם בסדרים המתגבשים ומשתנים במהלך הסדרה. על פי יונג הסמל מאבד את כוחו הטרנספורמטיבי כאשר הוא הופך מקובע תחת משמעות אחת. במקרה כזה הטקסט הופך לאלגוריה שבה כל סמל הוא סימן למסומן קבוע וידוע. זהו צמצום אכזרי לשפע היצירתי של הסמליות והקבלה נמנעה מאז ומעולם מצמצום שכזה. כל ספירה סמלה סמלים שונים ולעיתים סותרים, ואילו אותו סמל יכול להקשר למספר ספירות[1]. סימבוליזם דינאמי כזה מאפיין את גם את אוונגליון. אוונגליון אינה אלגוריה והיחסים בין הסמלים באוונגליון אינם יחסים מדויקים של אחד לאחד. לא ניתן לגבש מילון סימנים יציב שבו כל מסמן יתכתב עם מסומן אחר באופן קבוע ובטוח. הסמלים של אוונגליון מוארים מכיוונים שונים שנראים לא פעם סותרים ממש, מבלבלים את הפרשן והופכים את התורות הפרשניות שלו על פניהן. על ידי כך הם נמנעים מהתאבנות וממשיכים לרתק את תשומת ליבו של הצופה.
אוונגליון כשמה כן היא – סוג של אוונגליון, כלומר סוג של בשורה דתית או למצער בעלת שאיפות דתיות. למעשה אוונגליון היא תולדה של תהליך חיפוש רוחני, והבשורה שהביא אנו לקהל היפני היא אותה בשורה שהעניקה לו את הכוח לשוב ולחיות. הבמאי אנו חווה בתחילת שנות התשעים דכאון עמוק בן ארבע שנים, תקופה שבה גם פרש מהחיים המקצועיים. לאחר חיפוש עצמי ארוך ונוקב חווה לבסוף תהליך של גילוי עצמי שהחזיר לו את תחושת ערכו העצמי. אוונגליון היא התוצאה של אותו משבר גדול. אנו תיעד את ההכרות שנחשפו בפניו בשלבים האחרונים של מסעו הפנימי והביא אותן למסך בפרקים 25-26 השנויים במחלוקת[2]. נראה, אם כן, שהרוח הכללית והרעיונות העיקריים של של הסדרה הם תוצאה של התהליך שעבר אנו, ועם זאת הסיפור קיבל את צורתו הסופית רק במהלך כתיבת הסדרה בהתאם להתפתחויות הנפשיות שעברו באותה תקופה על אנו עצמו ועל צוות ההפקה.
הזיהוי בין דמותו של שינג'י גיבור אוונגליון לבין הידאקי אנו התסריטאי והבמאי, הוא זיהוי נפוץ. הבמאי צורומאקי אמר שלעיתים קרובות במהלך יצירת הסדרה שאלו עצמם היוצרים 'האם הידאקי אנו היה עושה כך וכך?' ובוחנים את דמותו של שינג'י בהתאמה לנפשו של הידאקי אנו[3]. בראיון לניוטייפ אמר אנו "Evangelion is my life and I have put everything I know into this. This is my entire life. My life itself"[4]. אנו מספר שבאוונגליון ניסה להכליל את כל עולמו הפנימי. ומציין שהתכונה המובהקת ביותר של שינג'י, נטייתו לברוח מהתמודדות, היא למעשה תכונה אישית שלו.
הדברים הבאים לקוחים ממכתב שכתב אנו לעובדי Gainax ערב תחילת הפקתה של הסדרה. ובהם חושף אנו רבות על המטרה של אוונגליון, הקשר שלה לעולמו הפנימי ואופן הפקתה.
"They say 'To live is to change'. I started this production with the wish that once the production complete, the world, and the heroes would change. That was my 'true' desire. I tried to include everything of myself in Neon Genesis Evangelion-myself, a broken man who could do nothing for four years. A man who ran away for four years, one who was simply not dead. Then one thought. 'You can't run away,' came to me and I restarted this prodcution. It is a production where my only thought was to burn my feelings into film. I know my behavior was thoughtless, troublesome, and arrogant. But I tried. I don't know what the result will be. That is because within me, the story is not yet finished. I don't know what will happen to Shinji, Misato or Rei. I don't know where life will take them. Because I don't know where life is taking the staff of the production."[5]
אוונגליון היא תמצית המסר הקיומי ששלה יוצר הסדרה מהמשבר העמוק שחווה. בסדרה שבה הפסיכולוגי הוא שיקוף של הקוסמולוגי, ועתיד הקוסמוס תלוי בהחלטה של נפש אחת – אוונגליון היא בשורה קוסמית ופסיכולוגית באחת. זוהי הבשורה של אנו.
לא ברור מאיזה מקורות שאבו יוצרי אוונגליון את הסמלים הקבליים הנפוצים בסדרה. מבקר התרבות היפני הפרופ' אינוהיקו יומוטה מאוניברסיטת מייג'י-גאקואין מספר בהרצאותיו שאנו החליט על השימוש בסימבולים קבליים והביא לאולפני Gainax קבוצת חוקרי תלמוד יפנים שסייעה לו במציאת סימבוליקה יהודית מתאימה. לא הצלחתי למצוא אישור כתוב לעדות זו, אולם יתכן מאוד כי הדבר קשור בכך שאינפורמציה מרובה מראיונות וכתבות על אוונגליון מצויה רק ביפנית ולא תורגמה לשפות אחרות. נסיונותי לאתר את האינפורמציה הזו דרך אתרי מעריצים בשפות המערביות עלו בתוהו.
כפי שציינתי לעיל אחד מבמאי הסרט, צורומאקי, טען בראיון[6] כי אין לחפש באוונגליון משמעויות דתיות נסתרות. אוונגליון על פי דבריו נועדה הסימבוליקה (צורומאקי מתייחס לסימבוליקה הנוצרית) פשוט להראות "קול". הסמלים הקבליים, על פי תפיסה זו הם מעין תיאובבל (Theobabble)[7] מחוסר משמעות שמטרתו רק למשוך את אוזני הקהל. הצהרה כזו אכן עלולה להיות מאכזבת מאוד בהקשר של המחקר הנוכחי. ההצהרה אומנם לא באה מפיו של אנו יוצר הסדרה עצמו ועם זאת, למרות שאין לה תוקף מוחלט והיא מבטאת בעיקר את תפיסתו של צומוראקי, אמירה זו דורשת התייחסות שהיא הרבה יותר עקרונית מקונקרטית, להיגיון הפרשני שבבסיס מחקר זה.
מעריצים רבים מאלו שביקשו לנתח את אוונגליון מבחינה קבלית או דתית כללית, הגיבו להצהרה מפיו של צומוראקי באומרם שזה לא יכול להיות. השימוש בסמלים ובעקרונות דתיים באוונגליון מעיד לדעתם על הכרה עמוקה של החומר. לפי גרסה זו, "זה פשוט יותר מדי מתאים ולא יכול להיות שזה הכל מקרה". זו תשובה שעשויה להיות נכונה או לא. ישנם רעיונות דתיים מורכבים באוונגליון הקשורים זה בזה כאילו ביד אומן תיאולוגי, וישנם גם מקומות אחרים ביצירה שבהם המשמעויות המקוריות של הסמלים הקבליים מקבלות הטיה גדולה ולעתים תמוהה כך שקשה לומר כמה מהשימוש הקבלי בסדרה הוא מכוון במודע. אם נסתכל על הנושא מזווית ה- [8]emic של תפיסת הניו-אייג' שאוונגליון משקף, הפרדוקס אינו נראה גדול כל כך כלל ועיקר. בהתאם למודלים של התת מודע הקיבוצי של סמכויות כגון יונג, אדגר קייס או מורי עידן חדש אחרים[9] הרי האדם מסוגל בעת של יצירה ואינטואיציה להתרומם מעל רמת המודעות המוגבלת של האני, להתחבר לרמת מודעות העל ולדלות ממנה ארכיטיפים ורעיונות שמקורם בתת-מודע או בעל-מודע הקיבוצי. מנקודת המבט של ה- emic, מובן מאליו שאנו שחווה משבר עמוק ומטלטל במהלך שנות השלושים לחייו מצא בתוכו אמיתות דומות לאלו של חוכמת הקבלה, שכן הכל חלק מחוכמה כוללת Philosophia Perrenia שהניו-אייג' כה אוהב[10]. ואפילו אם הקבלה באוונגליון נכתבה באופן לא מודע, הרי מנקודת מבט אמונית, ברור שבכל מקרה של התגלות לא החלק של האגו הוא החלק הכותב כל תורה או יצירה של אמת, אלא החלק הטרנצנדנטי, העל-מודע שמקורו באלוהות. מבחינת גישה זו, כשהמיסטיקן מדבר הרי אין הבדל בין לומר שהוא מדבר לבין לומר שהאל מדבר.
זוהי גישה מרכזית וחשובה בעולם הניו-אייג' ועם זאת מקומה בעולם המחקר עומד בספק. לעומת זאת, כשמביטים על אוונגליון ממבט מחקרי "אובייקטיבי", ניתן גם לראות את אוונגליון כטקסט קבלי העומד בזכות עצמו. ככזה אנו יכולים לנתח את השימוש בסימבולים הקבליים במהלך הסרט, להעריך את היחסים שנוצרים ביניהם, את המשמעויות המצטברות ואת המארג הקבלי שנוצר בסדרה. אז נוכל גם להבחין באיזו מידה הם שרירותיים או קוהרנטים ובאיזו מידה הם מקיימים יחסים עם תופעות קבליות מוכרות או מסתגרים בתוך שלהם.
מחקר זה יצא מעמדה כזו ויראה שהקבלה באוונגליון נושאת יחסים לעולם המחשבה הקבלי המסורתי, אך גם פונה ומתייחסת למגוון תורות ורעיונות נוספות ואף יוצרת מיתוסים חדשים משל עצמה על מנת לשרת את האינטרסים העלילתיים. באופן כללי נראה שהסימבוליקה הקבלית משמשת באוונגליון כמשלימה לעולם חשיבה ניו-אייג'י ולעולם משמעויות פסיכולוגי. לעיתים קרובות נמצא שהסימבוליקה היא קבלית בעוד המשמעות היא ניו-אייג'ית או פסיכולוגיסטית בעיקרה. בפעמים אחרות נגלה יצירי כלאיים אוונגליונים כגון סוגים של קבלה טכנולוגית, פסיכולוגיה קבלית ואחרים.
מכאן מובן כבר מאליו שכל מחקר המבקש לנתח את אוונגליון מנקודה קבלית טהרנית ללא התייחסות למסורות אחרות נדון להעלות חרס בידו. הקבלה היא חלק ייעודי מהמארג הכללי של אוונגליון, ואת המשמעות הקבלית של הסדרה ניתן לתפוס רק תוך כדי התבוננות במשמעותה הכללית ובמסר הרוחני שהיא מייצרת, מסר שאינו מגביל את עצמו לדיסציפלינה אחת. בהתאם לכך מחקר זה יקרא את הקבלה בסדרה בהקשרים הרעיוניים שבהם היא מובאת בסדרה – וביחס לפסיכולוגיה, טכנולוגיה, ניו-אייג' ותחומים נוספים בהתאם לנדרש.
4 העלילה של הסדרה וסמלים קבליים עיקריים
להלן תוגש בקיצור נמרץ פחות או יותר העלילה המרכזית של אוונגליון. זוהי סדרה עלילתית בעלת מבנה הדוק אך מורכב ואניגמטי להחריד. אוונגליון היא בכללותה יצירה של כ-13 שעות עמוסות עלילה ועלילות משנה לרוב. הנאראטיבי האוונגליוני הינו סבוך, מורכב, רב שכבתי ונוקט לעיתים באמצעים אמנותיים שקשה לתרגמם במילים. הנסיון להסביר כאן את העלילה, נדון להיות חלקי ומספק בעיקר לצורכי הכרה בסיסית של הסמלים, הדמויות והרעיונות העקריים. על מנת להבין את העלילה כל צורכה, יש כמובן צורך לראות הסדרה עצמה, על שפע פרטיה (ועדיף בדבוב היפאני!!!). לשם פישוט הדברים ועם זאת תוך כדי התחשבות בחיותו של הסיפור אני מתכוון להסביר כאן את העלילה לא על פי סדר הדברים כפי שהם בסדרה (Soujet), וגם לא לפי סדר התרחשותם (Fabula). אני אעבור על המאורעות המכוננים של הסדרה תוך התעכבות על סמלים ורעיונות עיקריים, קבליים ואחרים המובאים במהלך הסדרה. הנושאים הרלבנטים לענייננו יפורטו וינותחו בהרחבה יותר בהמשך.
טוקיו 2015. אוונגליון מתחילה בהתקפת אובייקט בלתי מזוהה על טוקיו 3, עיר המגן העתידנית של יפן, אשר הוקמה לאחר השמדת טוקיו הישנה וכחצי מאוכלוסית העולם באירועים שבאו בעקבות את ה- Second Impact, אירוע בעל אופי לא ברור שאירע כ-15 שנה קודם לכן, ב-13 בספטמבר 2000, ואשר הגרסה הרשמית גורסת לגביו שאירע בעקבות התרסקות מטאוריט בקוטב הדרומי.
איקארי שינג'יקון או שינג'י, נער בן 14 נאסף באמצע המתקפה על טוקיו-3 על ידי קטצוראגי מיסאטו, או מיסאטו-סאן קצינת המבצעים של Nerv, ארגון משיחי ואפל שאותו מנהל גנדו איקארי אביו של שינג'י. האב ובנו לא התראו מזה 3 שנים. כעת קורא האב לבנו למטרה אנוכית מאוד, על מנת שיעמוד כחוצץ מול האויב ויגן על יפן והאנושות מהתקפת האובייקט הבלתי מזוהה, שכולם משום מה קוראים לו "מלאך"[11], וליתר דיוק המלאך השלישי, אותו מכנה הסדרה "זכיאל". המלאך הוא למעשה מה שנראה כרובוט ענקי בצורת אדם (תמונה 5). ועל מנת שתוצל טוקיו 3 האנושות, חייב שינג'י לעלות על האווה ולהלחם. האווה, ששמה מתכתב עם הגרסאות האנגלית והיפנית של השם המקראי 'חווה' אם כל אנוש, היא רובוט ענקי בצורת אדם והנשלט על ידי טייס (תמונה 6). רק האווה יכולה להלחם במלאכים בהצלחה. אולם דע עקא, את שני דגמי האוות הקיימים יכולים להטיס רק אינאמי ריי בת ה-14 שהיא כעת פצועה, ושינג'י.
משמעות ההטסה של האווה היא אחת השאלות הגדולות של אוונגליון. השאלה, מדוע דווקא הילדים הם היחידים שיכולים להטיס את האוות לא נענית בבירור לחלוטין עד לסוף הסדרה. שינג'י והילדים האחרים (במהלך הסדרה מתגלים 5 ילדים) הם כולם בני אותו גיל, גיל 14 וכולם נולדו בשנה שבעקבות ה- Impact השני. הרמזים החשובים ביותר לגבי הסיבה שהילדים הם היחידים המסוגלים לשלוט באווה הם הולדתם בעקבות האימפאקט השני (Secondo Impacto) שיקשר מאוחר יותר בביציתה של לילית, והיותם יתומים מאמותיהם, כאשר נשמות חלק מאמהות הילדים נשתלו בתוך האוות. היות הטייסם הלוחמים כולם בני עשרה נושאת ללא ספק תפקיד חשוב בדינאמיקה של הסדרה. ההטסה של האווה מתרחשת בגיל 14, בתחילת גיל ההתבגרות, בשיא העימות הפנימי הראשון לגבי גבולות האני, תדמיות, אינדיבידואליות, זהות והחברה. להטיס את האווה זה במובן מסוים, ניתן לומר, להטיס את האני, שניתן לראותו כעין רובוט משוכלל שהאדם מרכיב על נפשו ונשמתו. להפסיק להיות ילד, ולהתחיל להיות מבוגר הוא דבר קשה שלהגשימו בשלמות הוא דבר קשה ומסובך – זהו הקרב של אוונגליון.
הטיסה על האווה תעמת את הילדים השונים לא רק מול אויב חיצוני, המלאך – אלא בעיקר ובראש ובראשונה כנגד האויב הפנימי שבתוכם – אויב פסיכולוגי: דחפים מודחקים, הכחשות, טראומה, אובססיות, חרדות, אובדן זהות, פסיכוטיות, פסיכופטיות ודכאון הם רק כמה מתוך רשימת ההפרעות הפסיכולוגיות שגיבורינו יצטרכו להתגבר עליהן על מנת לנצח את המלאכים. הפעלת האווה אפשרית רק תוך Synchro Rate גבוה, מושג טכנולוגי הבא לתאר מידת הסינכרוניזציה בין האווה לטייס שלה, שניתן לראות אותו כמידת סינכרוניזציה של האדם עם האני או החלק הפועל, המתפקד והחי בתוכו.
שינג'י מסרב תחילה לעלות על האווה, אך כשהוא מגלה שכל האנושות תלויה בו ובגבורתו הוא מסכים לעשות זאת. הוא נלחם בזכיאל המלאך השלישי, בקרב שבמהלכו נפצעה האווה קשה ועם זאת מצליח לבסוף לגייס את כוחותיו ולהביס את המלאך. מכאן עד הפרק ה-16 לובשת הסדרה מבנה מתפתח אך גם אחיד שבמסגרתו מכירים הצופים את הדמויות השונות ואת האינטראקציה ביניהן. רוב הפרקים מכילים קרב כלשהו נגד איום חיצוני, לרוב מלאך. במהלך תקופה זו נחשפים הצופים לתשעה מלאכים נוספים: המלאך הרביעי שמשאל, המלאך החמישי רמיאל, המלאך השישי גגיאל, המלאך השביעי ישראפל, המלאך השמיני סנדלפון, המלאך התשיעי מטריאל, המלאך העשירי זכהיאל והמלאך האחד עשר יראואל. שמותיהם של מלאכים אלה רובם ככולם לקוחים ממקורות שונים במיסטיקה היהודית הקדומה ובקבלה. מול שלושת המלאכים הראשונים נלחמים תחילה שינג'י וריי לבדם, אולם באפיזודה השמינית מצטרפת אליהם טייסת שלישית מגרמניה, יפנית גרמניה[12] העונה לשם אסוקה לאנגליי סוריו.
ריי, שינג'י ואסוקה הופכים לצוות של שלושה לוחמי אווה הפועלים למען Nerv. הילדה הראשונה ריי מטיסה את יחידה Eva00, הילדה השניה אסוקה מטיסה את Eva02 והילד השלישי שינג'י מטיס את Eva01. כפי שמעיד טוג'י בפרק 9, נדמה שרק ילדים אקסצנטרים נבחרים להטיס את האווה, ולמורכביות הפסיכולוגיות של הטייסים השונים יש קשר הדוק להיותם טייסי אווה.
איקארי שינג'י גיבור הסדרה הוא נער מסוגר וחסר בטחון. יוי אמו נהרגה ב-2004 באירוע מסתורי שהיה קשור לאווה. יחסיו של שינג'י עם אביו חמור המזג הם יחסים מתוחים ולמעשה כמעט לא קיימים. לשינג'י אין יחסים עם אביו חמור המזג מלבד יחסים מקצועיים המתקיימים דרך פקודיו של זה. ההאשמות הפופולריות שמוטחות בשינג'י במהלך סדרה מפי הדמויות ואפילו מפי עצמו הן שהוא תמיד בורח במקום להתמודד, שאין לו רצון משל עצמו, שהוא פועל רק על מנת לרצות אנשים אחרים, שאין לו חוט שדרה ושהוא אכול הרס עצמי. עם זאת, שינג'י הוא דמות שהיא אנטי-גיבור וגיבור באחת, והוא מוקד העניין וההזדהות העיקרי בסדרה. במהלך קרבותיו השונים, ילמד שינג'י איך לנהוג באווה, איך להלחם במלאכים ולחיות עם בני האנוש. שינג'י יתבגר, וההתבגרות הזו תותיר עליו חתכים עמוקים וכואבים, אולם בסיום היצירה, אחרי שכבר הגיע לתהומות ההתאבדות יגלה שינג'י את ערכו הפנימי, יהפוך לבוגר ויהיה מוכן לצאת אל העולם ולהתעמת איתו, דבר שיושווה לסוג של גאולה קוסמית.
אסוקה לאנגליי, הילדה השניה, היא יפנית גרמניה ג'ינג'ית וחמת מזג. אסוקה היא תחרותית, יהירה, שוויצרית, חסרת סבלנות וסובלנות. היא משלחת את חרונה בכולם כמעט, אך בעיקר בשינג'י המסכן שעמו היא מתגוררת בדירתה של קצינת המבצעים מיסאטו. תמיד לבושה באדום, עם שיער אדום מדם, ואווה 02 האדומה והחסונה היא נראית כמו התגלמות הדין המזוקק של הגבורה. עם זאת היותה מצד כוח הדין תכריע לבסוף את אסוקה. היא תטבע בדינים, ועובדת היותה הקטגורית הגדולה ביותר תופנה כנגד עצמותה שלה. ה- Synchro-Rate שלה יצנח עד שלבסוף היא תתפקד כתליינית לעצמה בקרב הפסיכולוגי המסובך נגד המלאכים.
איינאמי ריי הנוגה היא נערה שתקנית ומוזרה שאינה מביעה רגשות ולמעשה גם לא חשה רגשות. היא חיה לבדה והקשר האנושי היחיד בחייה במהלך רוב הסדרה הוא עם גנדו איקארי, אביו של שינג'י. מאוחר בסדרה, בפרק 23, יתברר שריי שמשמעות שמה ביפנית הוא 'אפס' היא למעשה סוג של "גולם" עשוי חמר אדום (Red Clay). יש לה תחליפים רבים, דמויות ריי המרחפות בתוך אקוואריום ענק שבתוכו דמו של המלאך השני לילית. כל אחת מדמויות הריי הללו היא סוג של קליפה (Shell), ורק הריי שחיה בעולם החיצוני מחזיקה נשמה. גופה של ריי מורכב מהחומר של לילית (שאליה קשורה גם אווה מס' 1 שאותה מטיס שינג'י) אולם היא למעשה סוג של שיבוט גנטי ונשמתי של יוי איקרי, אימו של שינג'י. במקום אחר בסדרה נמסר שלו היה שינג'י נולד בת, היו גנדו ויוי קוראים לה ריי. ריי היא בשביל שינג'י בסדרה סוג של אם ושל אחות והיחסים האירוטיים המרומזים בינה לבין שינג'י (המצטרפים ליחסים האירוטים בין שינג'י לאם הסימבולית שלו מיסאטו) מזכירים לכן את יחסי העריות המפותחים של הקבלה.
שלושת הילדים הופכים לצוות מוכשר הפועל בשירותה של Nerv, סוכנות שייעודה להביס את המלאכים ולקדם תוכנית סודית בשם ה- Human Complementation Project, או ה- Instrumentality Project. זוהי תכנית שמטרתה להביא לקפיצה אבולוציונית של המין האנושי. לפי המזימה המשיחית של Nerv ו- Seele, מועצת הסתרים האחראית ומפקחת על Nerv, יתאחדו התודעות האנושיות לכדי תודעה אחת ונשמות כל החיים יבואו לכדי איחוד. האנושות תתמצה לכדי ישות אחת מחוסרת חסרונות שתהיה לסוג של אלוהות. תיאור זה מזכירה את רעיון נקודת האומגה של התיאולוג הקתולי בן המאה ה-20 פייר תייאר דה שארדן, שהשפיע השפעה ניכרת על תנועת הניו-אייג'.
התכנית המשיחית מבוססת על נבואות שמקורן לפי Seele וגנדו, מפקד Nerv, על נבואות ה- Dead Sea Scrolls. אף כי ההתייחסות למקור הנבואות באוונגליון היא כללית ולא מפורטת, הרי בקומראן נמצאו מספר טקסטים המספרים סיפור הדומה באופן מפתיע לזה שמתואר באוונגליון. אלו ספרים כספר חנוך, ספר היובלות וספר הנפילים (Book of Giants) המפרשים באופן נרחב יותר את בראשית ו', א'-ד' והקטע שעוסק בקשר האסור בין בני האלוהים לבין בנות האדם, שתוצאתו הרת האסון הייתה הולדת הנפילים. באוונגליון, בני האלוהים הם המלאכים. בני האדם באים במגע עם המלאך הראשון Adam בתקרית ה- Second Impact שממשלות העולם ניסו להשתיק אותה ולטעון שהיא תוצאה של התנגשות מטאוריט באנטרטיקה. את אסון הנפילים עוקב בתנ"ך המבול בגדול. ה- Second Impact מובילה לפיצוץ עצום שגורם לאנטרטיקה לימוס, ובעקבותיו מציף מבול את העולם כולו וגורם למחצית אוכלוסיתו להמחות מעל פני האדמה. תוצאת האיחוד בין המלאכים ובני האדם הינם האוות שהן הנפילים של אוונגליון.
"מהי האווה?" חוזרת ומהדהדת השאלה לאורך אוונגליון. תחילה מוצגת האווה כסוג של רובוט גדול ומשוכלל, אולם ככל שהזמן עובר מתברר שהענינים אינם פשוטים עד כדי כך. האווה היא יצירה לא רק פסיכולוגית אלא גם ביוטכנולוגית. היא גוף נפילי של ממש, שדם זורם מפניו ותחבושות נעטות על פצעיו. קרו גם מקרים שבהם מקור האנרגיה של האוה התכלה והיא חזרה לפעול מכוחות עצמה. כלומר, לאוה רצון משלה ועם התקדמות העלילה נחשף שהטכנולוגיה המשוכללת והמשוריינת של האוה הינה למעשה קליפה טכנולוגית מרסנת למהות ביולוגית של כוח קמאי ועצום, כבלים טכנולוגיים שמטרתו לאסור את כוחה ורצונה המופלגים של האווה. יותר מכך, לאווה יש גם נשמה. באווה 01 שאותה מטיס שינג'י שוכנת נשמתה של יוי איקארי אמו של שינג'י; באוה 02 שאותה מטיסה אסוקה שוכנת נשמתה של קיוקו צפלין סוריו אמה. לא ברור איזו נשמה שוכנת באוה 00, אולם על פי התפרצויות הזעם של אוה זו שניסתה לחסל את גנדו ואת ריי משערים רבים ששוכנת בה נשמתה של נאוקו אקאגי, אמה של מדענית Gehirn, ריטסוקו אקאגי, אשר הייתה בחייה מאהבתה של גנדו ושונאת את ריי, שלתוכה התגלגלה נשמתה של יוי, אשתו של גנדו.
החלק השני בהוויתה של כל אווה, הוא כוח אלוהי. האוות הן נסיונו של האדם להשתמש בכוחו של המלאך הראשון, אדם, (תמונה 7) שהמין האנושי השתלט עליו וצמצם אותו לכדי ביצית. למעשה האוות הן תוצר הזיווג של המלאך אדם, שהוא על פי קאורו מקור כל המלאכים האחרים, לבין המין האנושי. התוצר הוא יצור ביולוגי עצום, נפיל ממש, ובעל כוחות חצי-אלוהיים. ההקבלות והדמיון בין סיפור בני האלוהים, בנות האדם והנפילים של בראשית והספרים החיצונים, לבין סיפור המלאכים, שלושת האמהות והאוות באוונגליון נראים מובהקים מדי על מנת להיות צירוף מקרים טהור. יש כאן מקרה של ראיה ברורה יחסית לעיבוד של מיתוס תנ"כי וחיצוני אשר הטקסט מרפרר אליו ישירות (Dead Sea Scrolls), בניגוד לדברי הטוענים שהטקסט האיזוטרי של אוונגליון חסר כל יחס אמיתי לטקסטים דתיים.
תוכנית ה- Human Complementation עתידה להיות מבוצעת לאחר בוא כל המלאכים אותם חוזות מגילות קומראן. זיווג המלאכים באדם יגרום לאימפקט שלישי אשר ימחה את האנושות כולה. המלאכים שבאים בנסיון לחזור לגופו של אדם אמם, נעצרים על ידי האוות. אולם אף על פי באופן רשמי, מנסים Nerv ו-Seele לעצור את האימפקט השלישי שאותו מאיימים לגרום המלאכים, הרי מטרתם הסמויה של Seele היא לצור אימפקט שלישי מסוג אחר על ידי זיווג המלאך הראשון אדם, במלאך השני לילית (תמונות 8-10), שהיא אם כל בני האנוש המכונים על ידי המלאך ה-17 קאורו בשם לילים (Lilim) שהוא שמם של 100 השדים בניה של לילית.
ה- Human Complementation יפתור את בעית הזניחות והחדלון של המין האנושי. כפי שמתארת זאת ריטסוקו בפרק 25:
"There is an emptiness in our souls – a fundemental incompleteness that has haunted all beings since the very first thought. [slide: This void is the cause of anxiety & fear]. The darkness will never vanish as long as mankind is merely human."[13]
פרויקט ה- Complementation אמור להתגבר על אותה "חוסר שלמות בסיסית" שמאפיינת את המין האנושי ואשר מתבטאת בצורך הנואש של בני האנוש בקשר, באהבה ובניסיון הכביכול חסר תוחלת להשתלם ולהיות לשלם על ידי התחברות למשהו גדול יותר באמצעים של אהבה, מיסטיקה או פוליטיקה. עולמה של ה- Instrumentality נועד להיות עולם ללא AT Field, שהוא שדה כוח הפחד (Absolute Terror Field) אשר מחזיק את הנשמות וההוויות נפרדות זו מזו ומונע מהן להתמזג זה בזו. התחברות הנשמות לנשמת-על משותפת אחת שאין לה חוסר, מוצגת באוונגליון כהפיכתה של האנושות לאל.
הקרב עם המלאכים הופך להיות קשה וכמעט בלתי אפשרי החל מפרק 16. העימות של שינג'י עם המלאך לאיאל מאלץ אותו להתמודד עם חלקים בנפשו שהיה מעדיף להדחיק ומביא אותו לאובדן עשתונות. חוויות דומות עוברות גם אסוקה וריי. הנסיון של המלאכים לתקשר ולהבין את המוח האנושי גורם לבלבול הולך וגובר מצד הטייסים. העימות עם המלאכים מכניס את המלאכים למסעי תודעה כאוטים ועזים רגשית המרסקים את ההנחות הבונות את אישיותם. וכך ככל שסוף הסדרה מתקרב נופלת כשירותה של אסוקה להטיס ואילו שינג'י מאבד כל רצון להטיס את האווה ומבקש לברוח מן המציאות. ריי היא היחידה שממשיכה למלא בצייתנות את הוראותיהם שלNerv וגנדו. והיא בסוף של דבר נהרגת בפרק 23 על ידי המלאך ה-15 ונולדת מחדש בגוף אחר מתוך מאגר הקליפות הזהות בצורת ריי, אשר נמצא במרתפי Nerv שבטרמינל דוגמה. הגילוי שריי היקרה לליבו כלל אינה נערה אנושית, אלא יציר כלאיים לא אנושי, שובר את ליבו של שינג'י.
הילדים מתפרקים, מגיעים תדירות לבתי חולים ומאבדים את הרצון בחיים. לא רק הם, גם ריטסוקו, יד ימינו הטכנולוגית של גנדו, ומי שמובילה את Gehirn הארגון שהיה קודמו של ארגון Nerv, מגיעה לתהומות. בייאושה היא מחסלת את מערכת ה- Dummy Plug, מערכת הקליפות של ריי ובכך מונעת את האפשרות בשכפולה העתידי.
המלאך ה-17 (פרק 24) מגיע בצורת בן אנוש, כילד החמישי והטייס ל- Eva 04 ששמו קאורו. הוא מתחבר לשינג'י לשינג'י הדכאוני ומתגלה כאישיות אוהבת, חברית, טובה ומאירה. קאורו פותח בלבו של שינג'י תקווה חדשה לאפשרות לחיות ולפתח קשר אנושי אמיתי. כשקאורו אומר לריי בפרק 24 שהוא והיא הם אותו הדבר הוא פותח אצלה את סקרנות על מקור הוויתה שתביא לבסוף לפעולותיה בסרט End of Evangelion. קאורו שיכול לשלוט באוות מרחוק כאוות רצונו פולש לבסוף תוך ה- Terminal Dogma בה מחזיקים Nerv את המלאך הראשון אדם ומתכוון לבוא בזיווג עמו ולגרום את האימפקט השלישי. בטרמינל דוגמה מגלה קאורו להפתעתו שהמלאך הצלוב בטרמינל דוגמה אינו אדם, אלא לילית, אימם של בני האנוש. קאורו אומר אז "I understand lilim now" וחדל מלחימה. הוא מבקש משינג'י המחזיק אותו בכף ידה של האווה להרוג אותו כשהוא טוען בפניו ש: "Death of the self is the only absolute freedom" ומפציר בו להשמיד אותו, שאם לא כן יושמדו הוא ושאר בני האנוש. שינג'י הורג לבסוף את קאורו ומתמלא מיידית ברגשות אשמה וייסורים.
כאן מתחיל הסוף של אוונגליון שפרקים 25 ו-26 הטלויזיונים ופרקים 25 ו-26 הקולנועיים שהופקו שנתיים מאוחר יותר כ- End of Evangelion מספקים לו צורות אלטרנטיביות. הסוף הטלויזיוני של פרקים 25 ו-26 מדמה את תהליך ה- Human Complementation ומתאר אותו במה שנראה כפאנאופטיקון תודעתי מתוך תודעות הדמויות המתמזגות בתודעות אחרות, ובעיקר מתוך תודעתם של שינג'י, אסוקה, ריי ומיסאטו. סיפורה הפנימי של כל דמות מתואר על ידי דיאלוגים פנימיים המתנהלים למול הדמויות הפועלות בראשה והמיוצגות על ידי שאר הדמויות. הסיפור העיקרי כאן, וזה שממלא את פרק מס' 26 הוא סיפורו של שינג'י. שינג'י מבקש לוותר על האחריות, להפסיק להתמודד ולברוח מהעולם. כוח החיים שלו נעלם, והוא נטמע בשלל הנשמות האחרות. הוא מגיע לעולם של ריק, עולם של חירות מוחלטת, עולם שאין בו שום אחר, עולם שלפני הבריאה. אלא שאט אט הוא מבין שהוא עצמו קיים רק כשהוא עומד ביחס לאנשים אחרים, ושתדמיתו והאני שלו נוצרים רק ביחס לבריאה. שינג'י מבין שנתן לאוה לקבוע את ערכו העצמי, ושבכל זאת הוא יכול להתקיים גם בלי להטיס את האווה. האווה כאן היא שוב מטאפורה לאני והנרמז כאן היא אמונת הניו-אייג' החשובה של Creating our own reality[14]. אנחנו לא חייבים להיות מסורים בידי הפרסונה, ושלל התסביכים האישיותיים המרכיבים את אישיותנו. אנו יכולים לבחור להיות אחרים, לחוות את העולם בצורה אחרת, לחקור את שפע האפשרויות של ההוויה. אצל שינג'י מבוטאות מחשבות אלו במילים אלו:
"The current self is the same self; it's not my true self. I can be anyway I wish to be. I see, I can exist without being an Eva pilot as well… It is your mind which takes reality and separates it into what's bad and what's hateful… Your view of reality changes your perception of its nature. It is all literally a matter of perspective. Your truth can be changed simply by the way you accept it."
שינג'י חווה חוויה של עולם מקביל שבמסגרו הוא שוב עם ריי ואסוקה, אלא שהכל מעט שונה משהיה. המבט שלו על המציאות שונה והדבר משנה את המציאות כולה. כשהוא מתעורר מהזיה קיומית זו מבין שינג'י שהוא יכול להיות אדם אחר. הוא מחליט לבסוף שהוא רוצה לחזור לחיות ומופיע בסיום פרק 16 יחד עם כל שאר הדמויות על פני כוכב קטן, כאשר כולם מוחאים לו כפיים ומברכים אותם. הסדרה מסתיימת במילים ""To all the children… congratulations (תמונה 11).
הסוף החלופי, זה של הסרט End of Evangelion, הוא תיאור חיצוני ועלילתי של המהלכים הפנימיים שחזינו בהם באפיזודות 25 ו-26 הטלויזיוניות. עתה לאחר שהובסו המלאכים, אין ל-Seele עוד צורך ב- Nerv. הסרט מתחיל בפלישה ל- Nerv ונסיונם של Seele לשים ידיהם על אדם ולילית על מנת לגרום לאימפקט השלישי. אסוקה, שגילתה מחדש את כוחותיה הפנימיים על ידי חיבור מיסטי לדמות אימה שבאוה וההבנה שזו הייתה שם כל העת, מחסלת את סדרת הייצור ההמוני של האווה, שמיוצגת על ידי 9 אוות מכונפות ומרושעות למראה המתופעלות על ידי Dummy Plug ולא על ידי בני אנוש. אולם לבסוף מחדשות עצמן 9 האוות המכונפות תוקפות את אסוקה, מכניעות אותה וטורפות את בשרה של האווה.
שינג'י שניצל מחוליות החיסול האכזריות של ה-JSSDF על ידי מיסאטו עולה לבסוף על האווה. פני האווה הופכות לפניו של שד ושינג'י נישא על גבי כנפי אש אל השמיים. חנית לונגינוס הקרויה על שם החנית שתקע החיל הרומי לונגינוס בישו הנוצרי, ושמוקדם יותר בעלילה הייתה תקועה בגופה של לילית ולאחר מכן נכנסה למסלול ירחי לאחר שהביסה את המלאך ה-15, מגיחה לפתע וחוזרת לשינג'י. תשע האוות המכונפות עולות לשמיים הופכות לישויות אור וצולבות את האווה 01 ואת שינג'י על צלב אור עצום (תמונה 12). סימני סטיגמטה מופיעים על ידיו של שינג'י (תמונה 13). כעת מסתדרות האוות בסידור כזה שכל אחת מהן עומדת במקומה של אחת מתשע ספירות האילן (תמונה 14), ושינג'י נמצא במקומה של ספירת התפארת שבמרכז העץ. כל אחת מן האוות מקרינה מעין פרץ אור או אנרגיה מסוים והמבנה השמימי הופך לבסוף ל- Systema Sphiroticum של אתנזיוס קירכר (תמונה 15). האימפקט השלישי מתחיל ונשמות כל בני האדם חוזרות לביצתה של לילית, שעולה לפתע מתוך האדמה ומופיעה בדמותו של ירח שחור (תמונה 16).
באותו הזמן אוסף גנדו את ריי שמתחילה להתפרק משום התפוררות ה- AT Field, גנדו תוחב לתוך חזה ורחמה של של ריי את ידו שבתוכה הטמיע את אדם, אשר צומצם לצורת ביצית. זהו זיווג חלקי של אדם ולילית שגנדו מבקש לשלוט בו, אולם ריי אשר מקשיבה לקריאות המצוקה של שינג'י בוגדת בו. היא חודרת לתוך לילית, אמה ומביאה לה את זרעו של אדם. הזיווג האלוהי הושלם ולילית יורדת עתה מן הצלב ומופיעה כדמות של אשת אור עצומה בדמותה של ריי. דמות זו מתרוממת מן הארץ וקומתה מגיעה עד לרקיע (תמונות 17-19), כמעין ערוב דמותם המיתולוגית של דמות השכינה אם ישראל ו"הטופס האלהי של הנשיות הנצחית והכוללת"[15] ודמותו של אדם ראשון שהמדרש אומר עליו שקומתו הייתה "מסוף העולם ועד סופו"[16]. היא פונה אל האווה וקוראת אותה אליה (תמונה 20).
פויטסוקי, עוזרו של גנדו, אומר על התפתחות בלתי צפויה זו, כי עץ החיים שבו מחזיקים המלאכים ועץ הדעת שבו מחזיק האדם עומדים עכשיו בחזקתה שלEva 01 והופכים אותה לאל. מתוך דמותה העצומה של לילית מגיחה דמותו של קאורו הקורא גם הוא את שינג'י להתחבר בלילית (תמונות 21 ו-22). שדה ה- Anti AT-Field הבוקע מלילית מתרחב. בכל מקום ניצבים האנשים מול החוסר הבסיסי שלהם, באים איתו במגע ומתמזגים אל תודעת העל המשותפת. לילית מחזיקה בביציתה, הירח השחור. נשמותיהן האדומות של ילדי לילית חוזרות עתה אל הביצית (תמונה 23-25). שינג'י והאווה מתמזגים בלילית (תמונה 26).
כל הזמן הזה נמצא שינג'י בתוך ה- Eva 01 אשר משרתת מדיום למחזה אפוקליפטי זה. חזיונות הקץ והנאומים בעלי הלהט המשיחי של Seele (תמונה 27) מתערבבים במחשבות החולפות בתוך נפשו, ואשר נושאות אופי דומה בקווים כללים לרצפי המחשבות שהוצגו במסגרת פרקים 25 ו-26 של הסדרה הטלויזיונית. שינג'י שוקע במחשבות על חלום ועל בריחה מהמציאות , על קשרים עם בני אנוש והפגיעות הכרוכה בהם. בסופו של דבר, כפי שאומר פיוטסוקי, " the fate of mankind now lies in the hand of Ikaris son", עתידה של האנושות כולה נמצא בידיו של שינג'י. ההכרעה הפנימית של שינג'י שוות ערך להכרעה הקוסמית. לו לא ימצא בתוכו כוח שינגוד את התפשטות שדה ה- Anti AT-Field תושלם התמזגות כל התודעות לעולם שבו הכל אחד. צווארה של לילית העצומה נחתך לפתע וסילון דם פורץ מתוכו (תמונה 28). שינג'י מוצא את עצמו בעולם האחד שנקרא כאן Sea of LCL כשהוויתו מתמזגת בזו של ריי (תמונה 29), אולם חש שמשהו אינו כשורה והוא שואל על כך את ריי. ריי עונה לו תשובה המבהירה לו, שלחיים יש מחיר: "If you wish others to exist, the walls of their hearts will separate them again, they will all feel fear once more". אבל שינג'י מוכן עתה להתמודד עם האפשרות הזו. הוא מוצא בתוכו כוח פנימי המבקש לבוא לידי ביטוי חיצוני בעולם גם במחיר של פחד וכאב דמה של לילית מציף את העולם במעין מבול נוסף, אולם הנשמות יוכלו לחדש את עצמן ולברוא עצמן מחדש בעולם בעזרת כוח הדמיון (תמונות 30-32). במילותיה של יוי: "the power of imagination is the ability to create your own future".
5 Human Complementation Project – אבולוציה תודעתית
אוונגליון היא סדרת ניו-אייג', במובן המסורתי של המובן: אוונגליון מבשרת פשוטו כמשמעו על עידן חדש. העידן החדש הזה נרמז בשמה של הסדרה המבשר על New Genesis או על New Century. התאריך הפופולרי ביותר לכניסת העידן החדש היה (עד לאותה שנה, כנראה) שנת 2000[17]. לפי רבים בתנועת הניו-אייג', שנת אלפיים הייתה אמורה לבשר על עידן חדש, אשר מכונה לעיתים קרובות עידן הדלי. הדבר הוליד תנועות מילנאריסטיות שונות המחזיקות בתפיסות מגוונות לגבי מהותו של העידן החדש. האנכרף מבחין בין שלושה סוגים עיקריים של עידן חדש[18]. עידן חדש פאתוסי שעיקרו ברטוריקה שלו, תפיסת עידן חדש מסורתי שעיקרה בעולם צודק, מאושר ומואר יותר בעתיד לבוא, ותפיסת עידן חדש קיצונית החוזה סוג של עידן אור (Age of Light), "מהפכה חסרת תקדים שתהפוך את הארץ לעולמות העליונים"[19]. במהלך מהפכה זו שמתוארת לעיתים קרובות כסוג של אבולוציה תודעתית[20] יעברו המציאות וההוויות שינויים דרמטים, רדיקלים ועל-טבעיים. המין האנושי יעבור שינוי הוויתי מקיף. ממדים חדשים של תודעה יפתחו והאדם יהפוך לישות גבוהה יותר.
אוונגליון משתייכת בבירור לתפיסה המילנאריסטית של עידן האור הרואה באימפקט השלישי זרז לאבולוציה תודעתית רדיקלית שהיא מהות ה- Human Complementation Project. התיאורים של חילופי העידנים, כאלו של חז"ל ושל רבים מהמקורות הנוצרים והניו-אייג'ים, הם אפוקליפטים בחלקם הגדול. רובה של אוונגליון הוא תיאור אפוקליפטי המתמקד בהרס, כאב ופחד, רק בחלק קטן מאוד מהסדרה מופיע הצד החיובי של העידן המשיחי. הנקודה מובנת מבחינה תמאטית ועליליתית. אפוקליפסה מכילה בתוכה מתח רב נפץ, ואילו מה יש לספר על גאולה? זהו מצב הנתפס לרוב כמופשט, אחיד וסטאטי. למעשה ביצע אנו מהלך יוצא דופן בהחלט כשהראה בפרקים 25-26 תיאור של איחוד של התודעות המתרחש באימפקט השלישי ובכך התמודד עם שאלת דמותה של הגאולה. אם כי ניתן לטעון על חלקים אלו שהם עוסקים בעיקר ברגעים האחרונים של הרגע המשיחי. שני הפרקים נושאים אופי מופשט אומנם אך גם דינאמי.
אוונגליון היא מילנאריסטית בכך שהאימפקט השני, קטסטרופה שבה נמחה חצי מהמין האנושי ושבעקבותיה מתאפשרת "הקפיצה האבולוציונית", מתרחש ב- 13 בספטמבר 2000. האימפאקט השני והעימות עם המלאך הראשון, אדם, קשורים ברצונה של האנושות להתעלות מהאנוש אל האל. זהו תמציתו של רעיון האווה. בעזרת האווה תעבור האנושות קפיצה אבולוציונית לעבר צורה מפותחת יותר שאליה מתייחסת הסדרה כאל.
ה- Human Complementation Project להלן (HCP), ש-Seele וגנדו מפקד Nerv פועלים להגשמתו, היא תוכנית לאחד את כלל התודעות האנושיות לתודעת על אחת המבוססת בסדרה על נבואות ממגילות קומראן. מגילות קומראן, על שפע החומר האפוקריפי והאפוקליפטי שבהן לא מכילות למיטב ידיעתי תיאור כזה של הגאולה. ונושא הקשר שבין המגילות לסדרה יידון בפירוט בפרק 6.4.
רעיון הנושא דמיון רב ל-HCP הוא רעיון ה- Omega Point של המדען והתיאולוג הישועי פייר תייאר דה שארדן (1881-1955), שעל הדמיון בין תפיסות ההתפתחות והגאולה שלו לתפיסותיו של הרב קוק עמדו כבר שלמה בן יוסף והוגו ברגמן[21]. דה שארדן טען כי התהליך המואץ של האבולוציה התודעתית אשר התנקז למין האדם יגיע בעתיד למצב כאשר הנוספירה (Noosphere) המכילה סך כל התודעות שעל כדה"א, תתאחד ותתגלם בתודעת על אחת. את מצב זה, שאותו העמיד דה שארדן במרכז תורתו, כינה 'נקודת האומגה'[22]. תפיסה זו של דה שארדן זכתה להשפעה רבה אצל הוגי ניו-אייג' עכשווים כגון קן ווילבר, בריאן סווים, פטר ראסל, מרלין פרגוסון ואחרים.
התהליך האבולוציוני של ה-HCP שכשם נרדף לו משמש גם ה- Instrumentality Project (להלן IP) מתואר באוונגליון בצורה דומה למדי. כך לדוגמה מסבירה Misato את הצפוי בסרט End of Evangelion (להלן EoE).
Misato: "So, Mankind, a race of flawed and incomplete separate entities has reached the end of its evolutionary potential. The instrumentality project will manufacture the evolution of men's separate entities into a single consummate being" (EoE)
המין האנושי מורכב אם כן מהוויות חסרות ולא מושלמות. התכללותן של כל ההוויות באחת תעביר את האנושות לשלב אבולוציוני, היא תהפוך אותה לאל. גנדו מכנה את התוכנית "the way to be a god" (פרק 21).
פרק 26 המקורי של הסדרה מסביר את התהליך במונחים פסיכולוגים יותר:
"Our mind lacks something basic, we fear that deficiency. That is why we are attempting to become one. Via Instrumentality mankind must feel and complement each other"
תפיסה כזו מניחה בבסיסה את תפיסה ניאו-פלטוניסטית שאינה זרה לא לקבלה ולא לניו-אייג', ועל פיה ישנו מקור אחד שממנו בקעו הדברים כולם ושבו הם שרויים בשלמותם ואחדותם. תהליך הבריאה מתואר כתהליך אמננציה, השפעת השפע האלוהי, שבמהלכו מתפרטות ההוויות מהמקור האחד ומתגבשות לכדי צורות מובחנות זו מזו[23]. ההבחנה וההפרדה שנוצרות בתהליך ההתבחנות מגיעות לשיאן בספירת המלכות שבה נוצר האני והאשליה של אני אינדיבידואלי. היות ההוויות פרודות זו מזו הוא המקור הכאב והסבל שבקיום על פי השיטות המיסטיות המיסטיות השונות. השחרור והגאולה במובן זה מתקבלים על ידי הטיפוס המיסטי בסולם יעקב, סולם המלאכים, על מנת לשוב ולהדבק בהוויה האלוהית במהלך החוויה המיסטית (או לחלופין בחזרת הנשמה או במהלך הגאולה. כל השלושה קורים בסדרה).
ה-HCP הוא מעין תוכנית שמטרתה להוביל את האדם חזרה לחיקו של האל וחזרה למצב הבראשיתי של לפני היות ההפרדות, החזרה המפורסמת אל האחד כך בפרק 25.
"The complementation instrumentality for the mind soul and being begins. Instrumentality which will return all things to Nothingess.
Gendo: Incorrect. It is is merely a return to the state of beginning, it is not less than a return to the primal womb"
השורה הראשונה המוצגת על המסך בשקופית מציגה את העמדה של Seele כפי שהיא מתוארת בסדרה, המשפט של גנדו מביע את עמדתו של גנדו בענין, ובכל אופן התפיסה הרווחת של אוונגליון מדברת במעין ביטול של מעשה הבריאה, והשבת הדברים חזרה אל התוהו ובוהו, אל הרחם האלוהית של הבינה.
אולם אוונגליון דוחה לבסוף רעיון זה. ההבדל בין הרעיון האופטימי בבסיסו של דה שארדן לבין הצורה השלילית שבה הוא מוצג באוונגליון היא בנושא גורלן של הנשמות הפרטיות. דה שארדן מדבר על אבולוציה של כל התודעות לתודעת על אחת, שתשמר בתוכה את האינדיבידואליות של הנשמות השונות[24]. אצל אוונגליון החזרה לאחד נתפסת כחלק מתהליך שבו תמחק כל אינדבידואליות. תהליך הרס הבריאה מתואר בסמל הנוצרי הרווח של של הלידה מחדש. והתהליך כולו מתואר כסאקרמנט משותף של האנושות, אלוהים והמוות.
Seele: "The fate of destruction is also the joy of rebirth. Through the sacrament of death, god and humanity all living beings will be united and reborn as one…" (EoE)
האנכרף עומד בספרו על המתח בין שתי מגמות בתפיסה של ההירארכיה המטאפיזית. המגמה הראשונה והניאופלטוניסטית גורסת שהעליה בסולם הדרגות מתבטאת בקרבה הולכת וגוברת אל האחד והאחדות, התפיסה השניה לעומתה מתרכזת ביצירתיות של התהליך האבולוציוני על שלל גווניו ותופעותיו[25]. באוונגליון ניתן להבחין במתח זה בצורה מובהקת. פרויקט ה-HCP של החזרה אל האחד מוצג כתהליך נוגד חיים של הרס והשמדה ואשר מונע את היצירתיות המעורבת בתהליך החיים. תפיסה זו מביאה בסופו של דבר את שינג'י לבטל את פרוייקט ה-HCP ולבכר על פני המודל האבולוציוני הטלאולוגי נוסח דה שארדן את המודל האבולוציוני של היצירתיות[26] שבו העולם הזה על מאבקיו ואשליותיו הוא המקום לעשיה ולצמיחה רוחנית, על משקל "טובה שעה אחת של מעשים טובים בעולם הזה, מכל חיי העולם הבא".
לעומת המלאכים שביקשו לשוב למלאך הראשון אדם, הרי תהליך איחוד התודעות האנושיות, הוא תהליך של חזרה אל לילית, המלאך השני. בני האנוש נקראים על ידי המלאך ה-17, קאורו "לילים", כשמם של 100 השדונים שנולדו ללילית. תמונתה של לילית בסרט EoE כדמות אור עצומה שקומתה מתנשאת מן הקרקע ועד אל הכוכבים מזכירה כפי שצוין כבר את תיאוריו של אדם ראשון במסורת היהודית כמי שקומתו מגיעה מקצה העולם ועד קצהו. גם הרעיון שכל נשמות החיים חוזרות ומתכללות בהווית האם של לילית שממנה יצאו הנשמות ואליה הן שבות, מקביל לתפיסה היהודית של אדם הראשון כמי שבגופו כלולות היו מראש כל נשמות החיים העתידים לבוא, תפיסה העומדת בבסיס האמרה "אין בן דוד בא עד שלא יכלו כל הנשמות שבגוף"[27].
העובדה שאנו בחר את אדם כמקור המלאכים דווקא היא תמוהה ללא ספק. בלתי שגרתית עוד יותר היא הבחירה של אנו להצביע על לילית (ולא על אדם או חווה/אווה) כמקור הנשמות והחיים ובכך להעניק לה תפקיד ומקום חיוביים בסכמה האלוהית שלו, בניגוד לדמותה הדמונית המסורתית של לילית בקבלה. ניתן לפרש עובדה זו באופנים שונים, ובעיקר כתפיסה הגורסת שהמלאכים רואים בבני האדם הבלתי מושלמים, שאותם הם מכנים בסדרה לילים (Lilim), כאותם שדונים בניה של לילית הנקראים כך בספר האלפבית של בן סירא[28]. עם זאת הסבר זה הוא ספקולטיבי בלבד וניתן לראות בבחירת לילית כאמם של בני האדם גם דוגמה ברורה לאופן שבו משתמש אנו בדמויות מובהקות מן הקבלה כדמותו של אדם ראשון, ועם זאת מבצע שינויים וווריאציות שמטרתן אינה תמיד ברורה.
מהלך האבולוציה התודעתית
תהליך ה-Human Complementation (להלן HC) הוא תהליך המובע בסרט EoE בקטעים אפוקליפטים שהם בוודאי העמוסים והמרשימים ביותר באוונגליון מבחינת השימוש בסימבוליקה: נוצרית, קבלית, הינדית ועוד. התהליך מתחיל בהכרזה מפיהם של Seele:
"Through indiscriminate death and through prayer we will ruturn to our original state and our souls will be at peace. Let the sacrarment begin." (EoE)
זוהי ההכרזה על תחילת תהליך חזרת המנשמות למקורן. האווה, שבתוכה נמצא שינג'י מרחפת בשמיים נשואה על מרכבת אש בדמות צלב שאותו נושאות תשע האוות המכונפות של סדרת הייצור ההמוני (תמונה 12). על גבי ידיו של שינג'י מופיעים סימני סטיגמטה (תמונה 13). תשע האוות הופכות בשלב זה לעיגולים זוהרים שבמקביל לקריאתם של Seele, "Let us restore the tree fo life", מתאחדים תחת עץ הספירות של אתנזיוס קירכר ה- Systema Sphiroticum, כך שכל אווה מכונפת עומדת במקום של אחת מספירות העץ ואילו שינג'י נמצא במקום של ספירת התפארת שבמרכז העץ (תמונה 14). הסמל שעליו צלוב שינג'י בשלב זה הוא שילוב של סמל עץ הספירות והצלב, והשניים מחוברים כסמל אחד ומאוחד.
שינג'י הרוכב על מרכבת הספירות הופך כעת לזה שעולמו הפסיכולוגי יכריע את העתיד הקוסמולוגי, הוא הופך לסוג של אל. פויטסוקי הצופה בעץ הספירות השמימי מן הארץ רואה באירוע פוטנציאל הרסני ומשיחי באחד:
Fuyutsuki: "The fruit of life is held by the angels, the fruit of wisdom is held by man – Eva unit 01 now possesses them both and therefore becomes god…. Now the source of all souls, the tree of life has been formed. Will it be the ark to save Mankind from the vaccum of third impact or is it the demon that will destroy us all, the fate of mankind now lies in the hand of Ikari's son." (EoE)
שינג'י העומד במרכזו של עץ הספירות מזכיר את התפיסה הקבלית הרווחת לפיה אדם קדמון והדמות האידאלית של האדם באופן כללי הם שיקוף של עץ הספירות. עץ הספירות והמידות האלוהיות משתקף באדם ובאבריו[29]. אדם כשיקוף של האלוהי. הביטוי הניו-אייג'י של תפיסה זו הוא ברעיון שהאדם הוא אל הבורא את עולמו "Creating our own reality" והתפיסה הרווחת הגורסת ש"אני הוא האל" אשר האנכרף מכנה אותה (The I am God theme)[30]. אמונה זו שהיא בבסיסה פסיכולוגית זוכה גם לביטוי קוסמי, כאשר בחירתו הפנימית של שינג'י בין הארוס לתאנטוס תשפיע על היקום כולו ותביא לקמילתו או לחלופין לצמיחתו המחודשת, או כפי שנאמר לו "whether it is the will to survive, or a wish for your death, it is all up to you" (EoE).
זהו גם מקום שבו ניתן לחוש בתפיסות יפניות העומדות בבסיס התיאולוגיה האוונגליונית. אוונגליון אומר על האווה, שהיא הפכה לאלוהים ללא יידוע (A God), מושג המתאים ברקע של הפנתיאון הפגאני של הקאמי, האלים היפנים. התפיסה היפנית מערערת את הגבול המערבי שבין אל לאדם מתאימה לעולם הדת היפני שבו הגבולות שבין אל ואדם אינם ברורים כל כך. ביירון אירהרט כותב בעניין.
"One of the major features of Japanese religious life is the way in which humans, gods and natrue are closely interrelated on the same plane… In japanese religion Kami can appear in either natural or human form"[31]
תולדות הדת ביפן מספרות על מקרים רבים כאלה של האלהה של בני אנוש והאלהה עצמית , כדוגמת זו הסיפור המשעשע לעינים מערביות על ה"בירוקרט הכריזמטי" מטסודאירה סאדאנובו שבנה פסלון עץ של עצמו, הציב אותו על מזבח במסגד והחל לסגוד לעצמו באדיקות במה שחוקר הדת קאטו גנצ'י כינה אותו סכיזופרניה דתית[32].
עץ הספירות נתפס בציטוט זה, בהמשך למסורת הקבלה ההרמטית כמפה ניאו-אפלטונית המובילה אותנו מעלה במבוע, אל המקור העליון של האחד. זוהי החזרה למה שמכונה מקור כל החיים האנושים, הביצית של לילית (Egg of Lilith) שהיא הירח השחור אשר היה שקוע ב- Geofront שעליו בנויה Nerv.
תהליך החזרה למקור מתרחש דרך ריטואל הנקרא "Red Earth Purification Ceremony" (Akichi No Misogi[33]). הארץ מוצפת בשטפון של נוזל אדום, כנראה דמה של לילית, ה- LCL. הצפת הארץ בדם האדום והתקדמות ה-HC מובעים במקביל למתרחש בנפשו של שינג'י והייסורים שהוא חווה, כאשר דמויות שונות ביניהן פויטסוקי ו-Seele מסבירות לנו שעתיד העולם נמצא עתה בידיו של שינג'י להחרב או להבנות.
מלילית בוקע כעת שדה של Anti-AT Field. ה- AT Field הכוח שאחראי על ההבדלות וההפרדות שבין ההוויות בעולם ושומר על האינדיבידואליות שלהן, נמוג למול השדה הבוקע מלילית. ללילית שנראית בשלב זה כדמות עצומה של אור צומחות 12 כנפיים גדולות של אור מעל גבה (תמונה 19). היא מחזיקה בין ידיה את הירח השחור והמרחף ומביטה בנשמות האדומות (אדומות שכן הן עשויות מכוח החיים שלה) חוזרות אליו (תמונות 23-24).
פויטסוקי מעיר: "The chamber of Guf is open, the door to both the beginning and the end of the world". הביטוי Chamber of Guf מתייחס כנראה למקום שממנו בוקעות כל הנשמות אותו גוף אדם שממנו בוקעות כל הנשמות. הדלת שנפתחה אליו מאפשרת לנשמות לשוב למקורן.
העלמות ה- AT Field מעמתת אנשים למול התשוקות העמוקות שלהם. כל אחד רואה את הדבר אשר ישלים (Complement) אותו ונמוג לתוכו. מיה רואה את ריטסוקו שאת האהבה לה הדחיקה, פויטסוקי רואה את יוי, מאקוטו רואה את מיסאטו וכו'. ללא AT Field לא ניתן לחיות, וההוויות נמוגות אחת לאחר השניה. הרצון לאבד את המבחין ולהתמסר לאחדות הגדולה גובר על הרצון באינדיבידואליות, האור חוזר בעץ הספירות במסלול ההפוך לזה של תהליך הבריאה מעולם ספירות הבנין לכיוון רחמה הגדולה של הבינה וראש המבוע בכתר.
האוות המכונפות משפדות את עצמן על חניתות שהן שכפול של ה- Lance of Longhinus. כל אחד הוא חלק מהסקראמנט המשותף הזה שבמסגרתו מעלים כולם את נשמתם ומתחברים בנשמה הגדולה והנצחית. הארץ מתמלאת בצלבי אור ונשמות אדומות משתחררות מעלה לחלל ונעות לכיוון הירח השחור של הנשמות, ביציתה של לילית (תמונות 33, 24). ואילו האווה מרחפת באוויר וכחלק מבלט קוסמי חודרת לתוך עין הנפערת במרכז מצחה של לילית, היכן שלפי תורות המזרח נמצאת צ'אקרת העין השלישית (תמונה 26). כל הדברים בעולם חוזרים לסדר האחדות ונחילי נשמות מזכירים את אלו שהופיעו מאוחר יותר בסרט מטריקס 3[34] מעופפים בקבוצות בדרכם חזרה למקור (תמונה 25). זהו שיאו של המרד באל, ביטול מעשה הבריאה, כאשר הנשמות בוחרות לחזור לביציתה של לילית ולנטוש את עולמו של האל.
שינג'י מגיע כעת לים ה- LCL המתואר כמקום ללא AT Fields ו"אשר בו" לדבריה של ריי "צורות אינדבידואליות אינן קיימות… בו אינך יודע היכן אתה מתחיל והיכן אתה נגמר. עולם שבו אתה קיים בכל מקום ובו בעת בשום מקום… עולם שבו כולנו אחד". זהו העולם של האימפקט השלישי ושל ה- HC. שינג'י שוכב ערום ומעליו ישובה ערומה ריי שידיה שקועות בתוך חזהו (תמונה 29). היא אומרת לשינג'י שהוא זה שבחר בעולם זה.
הטענה שאנו בחרנו בעולם זה, מתאימה לתפיסה הניו-אייג'ית שאנו בוראים את העולם הזה. הבריאה הפסיכולוגית ששינג'י בורא הופכת כאן לבריאה קוסמולוגית. ההאשמה ששינג'י מעדיף לברוח מהעולם, להתמכר לתאנטוס ולהתמסר לאחדות האחת שבה יוכל לוותר על האינדיבידואליות שלו גוררת תוצאה קוסמית. מחשבה הופכת ליצירה, מחשבה הופכת לבריאה, כפי שהדבר הוא אצל האל. הבחירה של שינג'י לסיים את העולם הפנימי שלו ולהתמכר לתאנטוס היא בחירה של רוח העולם לבחור במוות. ההאשמה שהתהליך הקוסמי הוא תוצאה של השפעת המשאלות של האדם מופנית לא רק כלפי שינג'י אלא גם כלפי גנדו, מיסאטו ואחרים, כלפי כל הדמויות שמעדיפות להסתגר על מנת שלא להפגע ומפתחות את מנגנוני ההגנה שלהן לכדי נוירוזות.
אלא שעתה האמירה "זוהי בחירתך" הנאמרת לשינג'י מעוררת אצלו תחושה חדשה.
Shinji: but this isn't right, this feels wrong.
Rei: If you wish others to exist, the walls of their hearts will separate them again, they will all feel fear once more.
Shinji: Okay then. Thank you.
Kaworu: Is it alright for the AT-Field to cause you and others pain again?
Shinji: I don't mind. But what are the two of your within my heart?
Reil: We are the hope that people will one day be able to understand each other
Kaworu: And we are the words "I love you"
Shinji: But that's just a pretense, it can't possibly last forever. Eventually I'll be betrayed and it will abandon me.
שינג'י מתמודד כנגד מציאותה הסבל בעולמנו. קאורו וריי שהם מעין האל והאלה של אוונגליון מדברים אליו ומסבירים לו שעל מנת לקחת חלק במעשי הבריאה ועל מנת ליצור ולהתקיים, אנו מוכרחים לפגוע, להפגע ולשאת זאת. ריי ואקאורו מייצגים את המילים "I love you" שמייצגות את הרצון בקשר, כוח המשיכה הפועל על כל הבריאה וגורם לקיפודים ולאדם להתקרב אחד לשני למרות הכאב שהדבר גורם. שינג'י מעיר בצדק כי המילים "I love you" הן שקר, ואהבה גורמת סבל לא פחות מכל דבר אחר, אולם לפתע הוא מגלה מעצמו צד שני לדבר.
Shinji: But still I want to see them again, because at the time, I know my feelings were real
שינג'י מחליט לחזור לעולם, הוא מחליט שהוא רוצה לראות שוב את עולם ההוויות והוא מבין שקשריו עם עולם ההוויות, זמניים ככל שיהיו, הם בעלי משמעות אמיתית.
הבחירה של שינג'י היא הבחירה בחיים שאותה הוא מבטא במילים "It is alright if the AT-Field hurts me and others", שינג'י מקבל את הסבל כחלק מהקיום. החיים משמעם דינאמיות ומשמעה של זו בריבוי, בפירוד, ובתהליך החוזר ונשנה של התקרבות והתרחקות, התרה וסיבוך, עונג וכאב. שינג'י בוחר להעריך את הקיום באופן חיובי וכתוצאה מכך מתמוטטת דמותה של לילית. נסיכת אחדות הנשמות נופלת על הכוכב וחתך עמוק בצווארה (החתך בצווארה של לילית), אווה 01 שבתוכה נמצא שינג'י בוקעת מהעין השלישית ושבה חזרה לעולם.
הכאב והרס שהתפשטו בעולם במהלך תהליך ה-HC גרמו נזק רב, אולם קולה של יוי, אמו של שינג'י נשמע לפתע מבטיח שכל מי שיבחר בחיים, יוכל לברוא את עולמו מחדש בעזרת כוחותיו הפנימיים.
"The power of imagination is the ability to create your own future – and the power to create your own flow of time … Anyone can return to human form, as long as they are able to imagine themselves within their own heart. Don't worry, all living creatures have the power to be brought back to life, and the will to go on living. Anywhere can be paradise, as long as you have the will to live"
הדגש על האפשרות של הדמיון ליצור מחדש את המציאות והקיום תואם את האמונה הניו-אייג'ית באפשרות שלנו ליצור את המציאות שלנו ועל כך יורחב בפרק שמונה.
הנקודה המעניינת כאן היא שהחזון המשיחי המסורתי שבו חוזרות כל הנשמות למקורן נדחה כאן לבסוף לטובת התפיסה שדווקא הקיום בעולם הזה הוא המשמעותי והוא גן העדן האמיתי. המומנט המשיחי אינו עוד תופעה חיצונית המונהגת על ידי משיח אחד ושאליה מתמסרים כל המאמינים. מעבר לכך, מעתה כל מאמין הוא משיח של עצמו, ועל כל אחד מוטל לבחור בחיים ולצור לעצמו עולם שבגאולה. הקיום היצירתי בעולם הזה הוא עיקר הופעתה של האלוהות וגם המקום שבו מתבטאת התופעה משיחית. כאמור זוהי הקצנה של תפיסות יהודו-נוצריות של הגאולה וקרוב יותר לתפיסות הניו-אייג'יות של Progressive Spiritual Evolution[35] על פיהן השתלמות הההוויות המתרחשת בעולם הזה היא עיקר תכלית מעשי הבריאה ואף הגאולה. עולם זה על התפרטויותיו ומאבקיו הוא בעל הערך האמיתי, והצורך בגאולה כללית וטוטאלית נדחק לצד, כי כל אדם יכול לגאול עצמו במסגרת העולם.
[1] כך לדוגמה 'לב' יכול להיות מקושר לספירת התפארת (מגיד ישרים, דף 123), לספירת מלכות (אור נערב, דף סג') או לספירת הבינה (יהל אור, הקדמת ספר הזוהר, דף ג' ע"ב).
[2] מקור 57, http://www.imdb.com/name/nm0030417/bio
[3] מקור 48. A Story of Communication: The Kazuya Tsurumaki Interview
[4] מקור 45. Lawrence Eng, In the eyes of Hideaki Anno, Writer and Director of Evangelion
[5] מקור 43, What were we trying to make here, Hideaki Anno.
[6] מקור 38. Owen Thomas, Amusing himself to death, Interview with Kazuya Tsurumaki
[7] על משקל Technobabble, המונח המקובל לבליל מונחים טכנולוגים מחוסרי משמעות בסרטי מדע בדיוני.
[8] האבחנה בין emic לבין etic הוצגה לראשונה על ידי קנת' פייק (Kenneth Pike) והפכה למקובלת במדעי החברה ובמדעי ההתנהגות., לפי אבחנה זו emic מציין את נקודת המבט האינטרסובייקטיבית של המשתתפים בתופעה מסוימת, או המבט הפנימי והסובייקטיבי. Etic הוא תיאור של התנהגות או תופעה מנקודת המבט של הצופה, המבט החיצוני שהוא באופן מרומז גם האובייקטיבי. עוד על אבחנה זו ניתן למצוא ב: http://www.answers.com/topic/emic-and-etic?method=6
[9] מקור 1, עמ' 204-223. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture:
[10] שם, 327-330.
[11] בתרגום היפני של הדברים, המלאכים נקראו Shito שמשמעו המדויק הוא "Apostle" כלומר שליח, אולם יוצרי Evangelion וחברת Gainax התעקשו שהתרגום לאנגלית ישתמש במילה "Angel". ה"מלאכים" השונים, 18 בסך הכל, נושאים ברובם שמות של מלאכים מהקבלה היהודית. מקור 52.
[12] למעשה אמה של אסוקה היא חצי יפנית חצי גרמניה ואביה הוא אמריקאי.
[13] הציטוטים מהסדרה יובאו באנגלית. ציטוטים מפרקים 22 והלאה יובאו על פי גרסת ה- DVD של ADV Films שהיא הגרסה הרשמית של הסדרה. ציטוטים מפרקים קודמים לכן יובאו על פי גרסת DVD של חברת Anime Cartoon.
[14] מקור 1. עמ' 229-244. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture:
[15] מקור 65. ישעיהו תשבי, משנת הזוהר חלק ב', עמ' שא'.
[16] "אדם הראשון גולם בראו והיה מוטל מסוף העולם ועד סופו" (בראשית רבה, כד') והגמרא גורסת "אדם הראשון מן הארץ עד לרקיע" (חגיגה יב', א')
[17] מקור 1. עמ' 335. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture:
[18] שם, עמ' 336-344.
[19] שם, עמ' 341.
[20] שם, 348-349.
[21] מקור 62. עמ' 110-122. יוסף בן שלמה, "שירת החיים" פרקים במשנתו של הרב קוק. מקור 63, עמ' 415-419. הוגו ברגמן, אנשים ודרכים. המאמר: פייר טייאר דה שארדין ורעיון ההתפתחות.
[22] מקור 64. עמ' 257-264. Teilhard de Chardin, The phenomenon of Man
[23] תיאור של של האופן בו מתרחש תהליך זה במקורות שונים בניו-אייג' ניתן למצוא אצל האנכרף עמ' 120-128. על תהליך האמננציה בקבלה אפשר לקרוא במקור 65. משנת הזוהר חלק א', לישעיהו תשבי. עמ' קלה'-קמד'.
[24] מקור 64. עמ' 262. Teilhard de Chardin, The phenomenon of Man
[25] מקור 1. עמ' 261. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture
[26] על מודלים שונים של אבולוציה בניו-אייג' ועל אבולוציה טליאולוגית לעומת אבולוציה יצירתית. ראה מקור 1. האנכרף: עמ' 158-168.
[27] יבמות סב', א'.
[28] המלאך ה-17 קאורו מכנה את בני האדם Lilim, בניה של לילית. Lilim או Lilin הוא שמם של הילדים הדמונים שנולדו ללילית מאשמודאי על פי הספר "האלפבית של בן סירא" שנכתב בין המאות השביעית לאחת עשרה. מקור 72, חגי דגן, המיתולוגיה היהודית, עמ' 91 וכן מקור 24- http://en.wikipedia.org/wiki/Lilin.
על האלפבית של בן סירא ראה: http://www.answers.com/alphabet%20of%20ben%20sira
[29] מקור 65. ישעיהו תשבי, משנת הזוהר א', עמ' קנה'-קנח'.
[30] מקור 1. עמ' 204-210. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture
[31] מקור 22. עמ' 166-167., Religion in the Japanese Experience Edited by H. Byron Earhart
[32] שם, עמ' 168.
[33] "Misogi" הוא השם היפנים של טקס טיהור או קידוש במים. לגבי טיהור הארץ האדומה, היו שטענו שהדבר נובע מכך שהשם אדם זהה בשורשו לצבע אדום (מקור 39).
[34] יוצרי מטריקס האחים וושובסקי הם חובבי אנימה ידועים ויש להניח כי הם מכירים את אוונגליון ואולי אף הושפעו ממנה בשימוש בסימבולים ומחשבה קבלית בסרט מטריקס.
[35] מקור 1. עמ' 262. Wouter J. Hanegraaff, New Age Religion and Western Culture
תגובות
וואוו עידו
הקדשתי הרבה מאוד זמן לטכסטים שלך על הסדרה הזו
אפילו שלא ראיתי
מה שלא ברור לי איך יכול אדם כמוני-אשה-הבת של לילית טוב אולי, להשיג פשוט את כל הסדרה מהתחלה ועד הסוף
מרתק איך יצירה ניו אייג'ית מצרפת תורות דתיות שונות וזה דווקא מתאים לאדם של היום קורא טכסטים באינטרנט שמאחד תרבויות.
כמובן שלא הייתי מצפה לכלום חוץ מסוף אופטימי כזה שמה שיש זה פה ואנחנו אחראים למעשינו ואולי גורלנו. מתאים כזה. מכיר(בר מכירה) כזה.
מירי
טוב מירי. קודם כל הערצתי השלמה על כך שאת מתמידה כל כך וקוראת את המחקר כולו ועוד בלי לראות את המחקר(עוד יגיעו שני חלקים נוספים בהמשך). האמת שאני מרגיש קצת אידיוט שאני מפרםם, כי מי קורא טקסטים ארוכים כל כך ברשת.
הסיבה שאני מפרסם את זה, היא שזה שוכב אצלי כבר שנתיים וחשבתי שמבין המעריצים המושבעים של הסדרה יהיו מי שירצו לקרוא למרות שמצער אותי מאוד שהטקסטים הללו ישארו עלומים מבחינת הרשת האנגלית שבאמת זקוקה לניתוח רציני של הקבלה בסדרה.
אני מרגיש קצת רע שעשיתי לך ספוילר, ומצד שני אוונגליון כמו כל יצירה גדולה מהסוג הזה היא כל כך ענקית שאי אפשר לעשות לה ספוילר באמת וכמה שאני לא אסביר את העלילה, עדיין מחפשים את הידיים והרגליים כשרואים את הסדרה בפעם הראשונה וגם בפעם השניה. ומבחינת העוצמה הרגשית של הסוף של הסדרה – כשאני מספר את זה זה אולי נשמע באנאלי אבל כשרואים את זה, זה קורע את הלב לאלפי רסיסים ולבסוף מאחה אותו מחדש והופך אותו לשלם מאי פעם.
את הסדרה אפשר למצוא מתחילתה ועד סופה באוזן השלישית תל אביב (יתכן ואף הגיוני שיש עוד מקומות, אבל אני לא יודע) או כמובן באתרי ההורדות השונים ברשת.
עידו
סקרנית
למי ולמה הגשת את המחקר ובאיזו מסגרת
כמו ששמת לב מעניינות אותי הדתות בנקודת המפגש שלהן והמחקר על הסדרה ועל התרבות היפנית ועל הניו אייג' מתאים לתהייות שלי מאז גיל ההתבגרות
תהיות שלא בוטאו בבחירת דת זו או אחרת . אני מרגישה שבעבודתי האמנותית
אני חופרת במקומות האלה
כך שדבריך התאורטיים ובמקרה הזה עם ההמחשה הויזואלית של הסדרה ומטריקס שלצערי נראה לי פשטני להחריד אם כי מקסים
כל אלה תורמים לעומק שאני מחפשת שיהיה מאחורי יצירתי מבלי שאהפוך לדוקטור
איזו אקלקטיות תרבותית שמטרתה הסופית יצירה פיוטית או ויזואלית.
אז תודה ומחכה לעוד.
לגבי האורך אני באמת לא מתאמצת בדרך כלל אבל כשאני מעריכה את הכותב , זה שווה לי מסיבות אגואיסטיות לחלוטין-ללמוד ולבטא משהו מ"לימודי" ביצירות הבאות.-אשמח לשתף אותך בעתיד אם תתפנה…במה שאני יוצרת עכשיו
נדמה לי שיהיה שם חומר דתי כללי ניו אייג'י די מעניין .
הגשתי את הדברים האלה לדר' יוסי שוורץ בקורס שהעביר על קבלה נוצרית באוניברסיטת תל אביב בשנת 2005. אמנם הקורס עסק במאות ה-14 עד ה-18 והסדרה הייתה קבלה יותר ניו-אייג'ית מנוצרית (אם כי גם נוצרית) מהמאה העשרים – אבל המרצה קיבל את זה יפה ואפילו הסכים לקרוא פי 4 עמודים ממכסת העמודים שנהוגה לעבודת סמינר מהסוג הזה, ועל כך תודתי לו עד היום.
שמח שאת מקבלת תוכן מהעבודה הזו. לפי דעתי את יכולה גם לקבל מהיצירה עצמה שהיא כל דבר מלבד פשטנית גם אם היא מאוד בסגנון פופ.
אני אמנם בקושי מוצא זמן לקרוא את מה שאני בעצמי כותב, וכמעט כלום ממה שהייתי רוצה לקרוא, אבל בהחלט אשמח ללינק לדברים בכיוון הזה שאת עושה.
🙂
עידו
תודה עידו
הבן שלי כבר מוריד לי אותה
אולי זה קטנוני מצידי, אבל למרות שקשה מאוד לעקוב אחרי התרגום האנגלי לסדרה אני ממליץ לצפות בו ולא בדיבוב לאנגלית (שזו כנראה הגרסה שיש ברשת)
משום מה כשצופים בגרסה האנגלית זה נשמע תמיד ילדותי, בעוד שכששומעים את היפני זה נשמע נשגב, אכזרי ודרמטי
לשיקולך…
13 שעות בלי להבין אף מילה?
אולי ביום כיפור…
האם יש אפשרות להעלות מחדש את העמוד? אני לא רואה את התוכן. תודה רבה
טרקבאקים
We can presume that divisional finance managers who attend business in Beaumont sporadically sanction cash advance