בהארץ התפרסם היום הראיון הזה שערכתי עם הממציא והעתידן ריי קורצוויל.
ריי קורצוויל הוא כנראה העתידן הפרוע ביותר בעולם. בין התחזיות שניפק קורצוויל בספריו עידן המכונות החושבות (במקור Age of Spiritual Machines, או עידן המכונות הרוחניות. בעברית תורגם לעידן המכונות החושבות שהוא דווקא שם שמו הראשון של קורצוויל Age of Intelligent Machines) והסינגולריות קרובה אפשר למצוא קביעות מרחיקות לכת כמו הופעתה של אינטיליגנציה מלאכותית, הפיכתם של מעבדים המושתלים במח לגאדג'ט נפוץ והעלאת התודעה האנושית למחשבים דיגיטליים, תהליך אשר יקנה לבני האדם את האלמוות. כל אלו, שימו לב, עד שנת 2040 לכל המאוחר.
אפשר היה לפטור את התחזיות הללו כהזיות של עתידן עם מח קודח לולא היה קורצוויל אחת הדמויות הנערצות המשפיעות ביותר בעולם הטכנולוגיה והעתידן המפורסם ביותר של ימינו. קורצוויל שהיה ממציא חלוץ בתחומים כגון זיהוי קול, זיהוי כתב, בינה מלאכותית ואחרים נחשב לאחד הממציאים החשובים של המאה העשרים. הוא כבר כונה בעבר היורש של אדיסון, תואר על ידי ביל גייטס כ"האדם הטוב ביותר בחיזוי עתיד הבינה המלאכותית" ועל ידי CNN כ"העתידן החכם ביותר על פני האדמה".
טכנולוגיה שמאיצה את עצמה
כעתידן, מבין קורצוויל את ההיסטוריה כסיפור טכנולוגי. הסיפור הזה התחיל בתאים הראשונים ובהתפתחותם לבעלי חיים מתקדמים יותר ולבסוף לאדם ולטכנולוגיות שיצר. אבל על פי קורצוויל הסיפור של הטכנולוגיה לא נגמר שם. הטכנולוגיה, על פי קורצוויל היא במסע מתמיד של התפתחות, מסע שמתחיל בראשית היקום והיווצרות התאים הראשונים, עובר בחיות ביולוגיות שמתפתחות בתהליך אבולוציה שמאיץ את עצמו כשאותן חיות מתחילות לפתח מכונות טכנולוגיות, ממשיך הלאה כשהמכונות הללו מפתחות אינטליגנציה משל עצמן ויסתיים רק כשהיקום כולו יומר לחומר ממוחשב. אל התובנות הללו לגבי עתיד היקום מתייחס קורצוויל כהרות גורל עבור האנושות. בעשור האחרון הוא מקדיש את עצמו על מנת להפיץ בעולם את רעיון "הסינגולריות" ולקרוא להגברת המודעות העולמית לנושא זה.
הסינגולריות, הרעיון שהטכנולוגיה מאיצה את עצמה במהירות הולכת וגוברת היא רעיון שזכה בשנים האחרונות לפופולריות במעגלים הולכים וגדלים של מדענים, אנשי מחשבים וגם חובבי מדע בדיוני. תומכי הסינגולריות מצביעים על כך שאם יצירת התא האמיתי הראשון דרשה מיליארדי שנה, הרי התפתחות צורות החיים מרובות התאים כבר התרחשה במרווחים של מאות ועשרות מליוני שנה בלבד. התפתחות קופי האדם וההומונידים הראשונים ארעה בטווחי זמן של מליוני שנה בודדות, התפתחות הטכנולוגיות הראשונות של האדם הקדמון על טווח של מאות אלפי שנים, הכתב והערים הראשונות הופיעו באלפי השנים האחרונות, מהפכת הדפוס והמדע במאות השנים האחרונות ואילו במאה האחרונה אנחנו כבר מודדים התפתחויות בקצב של עשורים, שנים וחודשים. על פי קורצוויל ואחרים מעיד הדפוס הזה על כך שהיכולות הטכנולוגיות שלנו מתפתחות בקצב שהולך ומאיץ את עצמו מאז שחר ימי היקום ואין דוגמה טובה לכך מאשר "חוק מור" החוק שטבע מייסד אינטל גורדון מור ב-1965 ועל פיו יחס העלות-ביצועים של המחשבים יכפיל את עצמו מדי כ-18 חודשים.
"יחס העלות-ביצועים הכפיל את עצמו פי מיליארד מאז שהייתי סטודנט ב-1965" אומר קורצוויל בראיון לקפטן אינטרנט "והוא יכפיל את עצמו שוב פי מיליארד ב-25 השנים הבאות. הדבר הזה גורם לקצב של ההתקדמות הטכנית להאיץ את עצמה. הסינגולריות היא הרגע בעתיד שבו קצב השינוי יהיה מהיר כל כך שלא נוכל עוד לעקוב אחריו מבלי להגביר את היכולות שלנו בעזרת הטכנולוגיה. אנחנו נתמזג עם האינטיליגנציות הלא-ביולוגיות שאנחנו יוצרים ועל פי המודלים שלי נכפיל את האינטיליגנציה שלנו פי מיליארד עד שנת 2045".
אחת הסיבות שקורצוויל שוקד כל כך על הפצת רעיון הסינגולריות בציבור הרחב היא החשש שללא מודעות לתהליך הזה עשויות להיות לסינגולריות השלכות הרסניות. בין השאר שותף קורצוויל ב-Life Boat Foundation, קרן ללא מטרות רווח שמטרתה לסייע לאנושות להתגונן מאיומים קיומיים וגם מייעץ לצבא האמריקאי בהתמודדות עם איומים ביוטרוריסטים.
"הסכנה לעתיד הקרוב היא שאותן הטכנולוגיות שאנחנו משתמשים בהן על מנת להלחם במחלות ובהזדקנות יהפכו כלי בידיהם של ביוטרוריסטים על מנת ליצור וירוס ביולוגי שיהיה קטלני, מדבק וחמקני יותר מכל מה שאנחנו מכירים היום" הוא אומר "החדשות הטובות הן שבזכות הטכנולוגיה יש לנו גם את הידע המדעי על מנת ליצור מערכת מענה מהיר למצב כזה. פענוח רצף ה-DNA של האיידס ארך 5 שנים. זה של ה-SARS 31 יום. היום אנחנו יכולים לבצע משימה כזו ביום אחד".
אתה מרגיש שהמודעות לסינגולריות עלתה בשנים האחרונות?
"אין ספק. הטכנולוגיה התקדמה בהתאם לתחזיות שהצבעתי עליהן בספרים הראשונים שלי כך שיש הרבה יותר ראיות לצמיחה האקספוננטיאלית של טכנולוגית המידע וההשלכות שלה. הדבר היחיד שיכול למנוע את הסינגולריות יהיה קטסטרופה שתהרוס את ציביליזצית האדם-מכונה שלנו".
רוצה לחיות לנצח
תחום העתידנות נחשב בציבור הרחב לתחום שנשלט על ידי תחזיות כושלות שמופרכות מדי מספר שנים. גם קורצוויל נאלץ לספוג ביקורת לא מועטה על התחזיות מרחיקות הלכת שלו לעשורים הבאים. הביקורת נגדו באה ממגוון חוגים וגישות. ממי שטוענים שחוק מור לא יוכל להמשיך עוד זמן רב, דרך מי שטוענים שהחברה לא תאפשר להתרחשויות מהסוג שהוא צופה להתרחש ועד אלו שמביעים ספקות פילוסופים בשאלה האם מחשב יוכל אי פעם לפתח תודעה.
עם זאת, למרות הביקורת שמושמעת כנגד עתידנים שונים וכנגדו ספציפית, מחזיק קורצוויל ברקורד של אחד העתידנים הטובים והמדויקים בעולם. בספריו הוא מקפיד ללוות את התחזיות הטכנולוגיות שלו בתאריכים מדויקים וגם זכה לכמה הצלחות מרשימות בתחום כמו הקביעה שלו ב-1990 שעד שנת 1998 ינצח מחשב את אלוף העולם בשחמט. התחזית הזו, שנשמעה כמדע בדיוני בזמנה, התממשה ב-1997 כשכחול עמוק ניצח את גארי קספרוב.
בספר שלו עידן המכונות החושבות סיפק קורצוויל שורה של תחזיות עבור השנה 2009. כעת, זמן קצר לפני תחילת 2009 נראות התחזיות שלו בתחומים כמו ריבוי הגאדג'טים, הדיגיטליזציה של המדיה, יכולות המחשוב, הלמידה ממוחשבת ותפקיד הטכנולוגיה בצבא מדויקות להפליא.
"הסוד של להיות עתידן טוב הוא לזהות שתכונות מסוימות של טכנולוגית מידע כמו יחס עלות-ביצועים ויכולת החישוב מתקדמים על פי מסלולים אקספוננטיאלים חלקים ולאסוף מספיק מידע על מנת לאמוד בצורה נכונה כיצד ימשיכו המסלולים הללו בעתיד." אומר קורצוויל. "אני עושה זאת כבר מזה מספר עשורים. אנחנו אמנם לא יכולים לחזות באופן אמין מה יקרה לפרויקטים, חברות ואנשים ספציפים אבל אנחנו כן יכולים לחזות את ההתרחשויות הכלליות ולפתח תרחישים על פיהם."
כשהוא נשאל על התחזיות שלו לשני העשורים הקרובים הוא מנבא שמחשבים בצורתם הנוכחית יעלמו מהסביבה שלנו. "אנחנו כבר לא נסחוב עוד את האובייקטים המרובעים האלה. המחשבים ישולבו בתוך הבגדים והסביבה שלנו בעשור הקרוב ולתוך הגוף והמוח שלנו בעשור שלאחריו. יש כבר סימנים מבשרים של הטרנד הזה." קורצוויל גם חוזה שבעתיד נבלה יותר זמן בסביבות וירטואליות שחלקן יתקיימו במקביל למציאות שלנו. "ההופעה של עולמות כמו סקנד לייף הם רק דוגמה אחת של הטרנד הזה. עולמות וירטואלים יהפכו ריאליסטים יותר ויותר ויתמזגו עם העולם האמיתי".
עוד התפתחות שקורצוויל בונה עליה היא הארכת רדיקלית של תוחלת החיים. בשנים האחרונות התפרסם קורצוויל בקביעה שלו שמי שיצלח את 30 השנה הבאות כבר יזכה לחיות לנצח. כדי להצליח להגיע לשם בעצמו הוא לוקח 250 תוספי תזונה מדי יום. "אנחנו נתכנת מחדש את הגנים שלנו ואת כל תהליכי המידע שבבסיס הביולוגיה שלנו על מנת למנוע מחלות והזדקנות. אני צופה שתוך 15 שנה אנחנו נוסיף יותר משנה מדי שנה לתוחלת החיים הנותרת שלנו".
התחזיות של קורצוויל מ-1999 ל-2009, הצלחות מול כשלונות
בספרו עידן המכונות החושבות שהתפרסם ב-1999 נתן קורצוויל תחזיות שונות לשנת 2009. כעת, עשור מאוחר יותר וכחודש לפני מועד פקיעת התחזיות החלטנו לבחון את התחזיות של קורצוויל מ-99, לבדוק איזה מאלו התגשמו ולעמת אותו עם אלו שמתמהמהות. הנה רשימה חלקית:
התחזית מ-1999: ב-2009 אנשים משתמשים בעיקר במחשבים נישאים שהפכו קלים ודקים יותר בצורה מורגשת מהמחשבים של עשר שנים קודם לכן.
המצב כיום: התחזית התגשמה.
התחזיתמ-1999: רוב הטקסט נוצר על ידי מערכות הממירות דיבור לטקסט, עם זאת עדיין משתמשים במקלדות.
המצב כיום: התחזית לא התגשמה. למרות שיפורים בטכנולוגיה הכתבה למחשב עדיין אינה פופולרית.
תגובתו של קורצוויל: "אנשים עוברים למחשבים בגדלים המתאימים לנשיאה בכיס אבל למחשבים הללו אין מקלדות נוחות וזה יוצר עכשיו את הצורך לזיהוי דיבור אפקטיבי. עד לאחרונה למחשבים נישאים כמו טלפונים סלולרים לא היה כח מחשוב מספיק על מנת לתמוך בזיהוי דיבור איכותי אך זה משתנה כעת. לסלולרים חדשים כמו ה-Blackberry Bold יש מעבדים מהירים מספיק ומספיק זכרון על מנת לתמוך בזיהוי דיבור אפקטיבי לצורך יצירת טקסט. אנחנו נראה מערכות זיהוי דיבור בשימוש נרחב על מחשבים כאלה במהלך השנים הבאות".
התחזית מ-1999: מחשבים כוללים טכנולוגיה אלחוטית שמאפשרת להם להתחבר לרשת הנמצאת בכל מקום ומספקת תקשורת אמינה, זמינה ומהירה.
המצב כיום: התחזית התגשמה חלקית. ברוב העולם רשת אלחוטית עדיין אינה זמינה בכל מקום. מערכות WiMax נסיוניות שמתוקנות בימים אלו מסביב לעולם צפויות לשפר את המצב בשנים הבאות ולקרב אותו לחזון שתיאר קורצוויל.
התחזיתמ-1999: רוב הרכישות של ספרים, "אלבומים" מוזיקלים, וידיואים, משחקים וסוגים אחרים של תוכנה אינם כוללים איזשהו אובייקט פיזי. רכישות של מוצרים כאלה מתרחשות בחנויות וירטואליות.
המצב כיום: התחזית התגשמה ברובה. למרות שספרים אלקטרונים רק מתחילים לצבור פופולריות, הרי שהתחזית של קורצוויל נמצאת במגמת התגשמות מואצת בשאר התחומים (בוודאי אם לוקחים בחשבון הורדות פירטיות של סרטים ברשת).
התחזית מ-1999: טכנולוגיה לתרגום טלפוני (כשאתה מדבר באנגלית שומעים אותך ביפנית בצד השני) כבר נמצאת בשימוש נרחב עבור זוגות רבות של שפות.
המצב כיום: התחזית לא התגשמה.
תגובתו של קורצוויל: "יש כבר שני סוגים של טכנולוגיות 'טלפון מתרגם' מהחברה שלי. יש לנו טלפון סלולרי שיכול ליצור מסמכים מודפסים בשבע שפות ולאחר מכן לתרגם את המסמכים הללו לכל אחת משבע השפות. יכולות התרגום שלו הודגמו כבר במספר תערוכות והוא יתחיל להמכר בחודשים הבאים. הטכנולוגיה עדיין לא נמצאת בשימוש נרחב אבל אני מאמין שאיננו רחוקים מכך".
התחזית מ-1999: רוב הקריאה נעשית ממסכים. עדיין ישנה כמות אדירה של טקסט במסמכי נייר עם זאת השימוש בהם קטן בעוד בעוד ספרים נסרקים ונשמרים בצורה אלקטרונית. מסמכים ב-2009 כוללים כדבר שבשגרה קטעי וידאו וסאונד.
המצב כיום: התחזית התגשמה. רובנו קוראים היום בעיקר ממסך המחשב. בשנים האחרונות השיקו גוגל מיקרוסופט וחברות אחרות תוכניות נרחבות לסריקה של מיליוני ספרים. ספרים אלקטרונים הופכים בימים אלו לפופולרים יותר ואתרי חדשות ובלוגים כוללים קטעי וידאו.
התחזית מ-1999: הכבלים נעלמים. תקשורת נתונים בין מרכיבים כמו מיקרופונים, מסכים, מדפסות ומקלדות עושה שימוש במערכות אלחוטיות לטווח קצר.
המצב כיום: התחזית התגשמה חלקית. מוצרים אלחוטיים אמנם הפכו פופולרים יותר אולם רובנו סובלים עדיין מתסבוכות כבלים.
תגובתו של קורצוויל: "לא כתבתי שהכבלים יעלמו אלא שהם נמצאים בתהליך של העלמות. ישנו שימוש הולך וגובר בטכנולוגיות Bluetooth טכנולוגיות WiFi וטכנולוגיות אלחוטיות אחרות שמחליפות כבלים פיזיים. ישנה טכנולוגיה מתפתחת שמאפשרת תקשורת בין מחשבי כיס כמו טלפונים סלולרים ומצלמות לבין מחשבי דסקטופ ומדפסות. אנשים משתמשים יותר ויותר במחשבים נישאים ומחשבי כף יד ומשתמשיםבתקשורת ניידת כדי לתקשר עם מדפסות ומתקנים אחרים".
תגובות
http://www.tapuz.co.il/BLOG/ViewEntry.asp?EntryId=1065939&passok=yes