המאמר התפרסם במקור באתר נענע10 האינטרנט הוא מגדל בבל דיגיטלי. מאחורי הלינקים, התגים, מיליארדי דפי הרשת והקבצים שנשלחים בכל רגע מקצה אחד של הרשת העולמית אל קצהה השני, נמצאות אינספור תוכנות קטנות שכל אחת מהן מדברת בשפה משלה, שונה מחברתה כמו סינית ואוזבקית. כך מתקיים לו הרחק מהעין עולם שלם של קודים ומקודדים ומתורגמנים דיגיטלים הפועלים ללא הרף כדי ליצור תקשורת בבליל התשדורות הקדחתני שבו אף אחד לא מבין את חברו. אלא שישנה שפה אחת, חבילה שלמה של שפות למעשה, שהיא המאפשרת לכל התוכנות החרוצות הללו לתקשר אחת עם השניה. ה-TCP/IP, פרוטוקול הרשת שמאחד את כל תוכנות האינטרנט הוא מעין אספרנטו של בליל עמי התוכנות הללו. אתמול, הראשון בינואר, חגג העולם 25 שנה למעבר של רשת ה-ARPANET, אמה הקדומה של רשת האינטרנט, לפרוטוקול ה-TCP/IP; רגע מכריע בהתפתחות האינטרנט המודרנית כפי שאנו מכירים אותה היום.
|
|
את פרוטוקול ה-TCP/IP יצרו חלוצי הרשת רוברט קאהן ווינטון סרף, מי שנקרא לעיתים אבי האינטרנט. למעשה, מדובר בפרוטוקול המחולק לארבע רמות שונות: רמת האפליקציה, רמת התעבורה, רמת האינטרנט ורמת הרשת, כאשר הרמות הגבוהות יותר קרובות יותר לרמת תוכנות המשתמש ואילו הנמוכות קרובות לרמת התעבורה הפיזית של המידע. כל אחד מהרבדים הללו מקבל שירות מקודמו ונותן שירות לזה שמעליו. כך, לדוגמה, רמת הרשת דואגת לאופן הפיזי שבו המחשב מעביר מידע למחשבים אחרים ברשת, רמת האינטרנט דואגת לניתוב חבילות המידע למקומות הנכונים, רמת התעבורה מבקרת את תעבורת המידע ודואגת לשלמותה, ואילו רמת האפליקציה דואגת לתקשורת עם התוכנות הספציפיות שבהן עושה שימוש המשתמש במהלך הגלישה שלו. |
|
לא משנה איזה מערכת הפעלה המחשב שלנו מריץ – חלונות, מק, לינוקס, יוניקס או כל מערכת אחרת, חבילת הפרוטוקולים של ה-TCP/IP היא שמאפשרת להם לפעול ביחד באקולוגיה מאושרת של תוכנות מתקשרות. הפרוטוקול הוותיק מאפשר לגשר בין כל סוג של רשת, עד כדי כך שיש הנוהגים לומר שאפשר להשתמש בו גם על מנת לתקשר עם שתי פחיות ושרוך ואפילו בעזרת יוני דואר. כבני אדם, יש לנו נטיה לשכוח את כל התהליכים שפועלים ברקע על מנת לאפשר את הקיום שאנחנו מקבלים כמובן מאליו. אנחנו יוצאים מהבית בלי לחשוב על כל תזמורת השרירים שפועלת על מנת לאפשר כל צעד וצעד מצעדנו, ואנחנו גולשים באינטרנט בלי לחשוב איזה פלא זה שכל גלקסיית המחשבים הזו פועלת בהרמוניה ומאפשרת לנו לתקשר אחד עם השני. ה-TCP/IP קוצץ בשבילנו את האינטרנט לחתיכות קטנות שאפשר להכניס אותן לפה ולבלוע בקלות. הוא הופך את ים המידע העצום הזה למשהו שהמחשבים שלנו יכולים לדבר איתו ושכשאנחנו באמת משתדלים, אפילו אנחנו מסוגלים להבין ממנו משהו. אבל יום ההולדת ל-TCP/IP הוא לא רק חגיגה של היקום הממוחשב שיש לנו מאז הראשון בינואר 1983, אלא גם של האמונה שאם מחשבים יכולים לתקשר אחד עם השני – אולי יום אחד יוכלו גם בני אדם.
|
יום הולדת ל-TCP/IP
פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.
תגובות
שזכרת והזכרת.
והמשפט האחרון…. ברבו
דברים בסיסיים שבלעדיהם האינטרנט לא היה עובד המציאו אנשים שלא על מנת בצע כסף, שלא על מנת לנסות למכור את הרעיונות לאיזה קואופרטיב, אלא סתם מתוך הנאה אישית שלהם ורצון כללי להיטיב עם השאר.
הדיאגרמה היא של
UDP/IP
גיל, הטכנולוגיה של האינטרנט לא הומצאה עבור בצע כסף, אלא עבור מוסדות שעוסקים בתחביב האנושי העתיק ביותר – אלימות מאורגנת בקנה מידה גדול והרג בני אדם.
את ה-TCP/IP פיתחו ב-DOD האמריקני.
תודה על התיקון. זה הופיע בערך על tcp/ip בוויקיפדיה, ולא שמתי לב כשהשתמשתי בזה.
עידו
ובהמשך לדבריו של קודמי ללא הנושא-
TCP/IP תוכנן ומומש ע"י מכון מחקר של משרד ההגנה האמריקאי, כשהמטרה המוצהרת היתה יצירת רשת שתעמוד במתקפה גרעינית סוביטית (ומכאן הצורך, למשל, בניתוב דינאמי ולא סטטי).
גיל, אני מצטער שזה לא מסתדר עם הנראטיב שלך 🙂
נו טוב, זו לא הפעם הראשונה שטכנולוגיה צבאית הופכת עורה ושימושיה האזרחיים מתעלים על השימושים הצבאיים.
עוד דוגמאות: טילים בליסטיים שהפכו למערכות לשיגור לווייני תקשורת, מערכת הGPS הצבאית וכד'
אין ספק ששימושיה האזרחיים של האינטרנט עולים בהרבה על השימוש הצבאי.
ובאשר ל-TCP הפרוטוקול הזה אינו ממש קבוע. עושים שינויים כל הזמן באיך שנתבים ברשת מתנהגים. אם היו מפעילים אותו בגרסת 1983 הרשת של היום לא הייתה עובדת.
אולי ניתן לומר ההיפך – הניצול של טכנולוגיה שתוכננה כצבאית עבור תקשורת כל בני היקום היא התממשות חזון הנביאים ממש.
וכיתתו חרבותם לאיתים ופרוטוקוליהם לפייסבוקים.
טרקבאקים
י”»ה»¶29769
used excavators19989
used cranes18861
י“ח®”ו«ח‰‡6873