לשחק אל השלמות

לפני שנה בדיוק פרסמתי כאן פוסט על משחקים לשיפור עצמי (Self Help Games) שגם זכה לאזכור באתר The Marker. בסיום הפוסט הבטחתי כתבה שתסקור את הנושא בצורה מלאה יותר. הדברים נכתבו אבל לא פורסמו תקופה ארוכה ובסופו של דבר התפרסמה הכתבה ההיא שהבטחתי בעיתון מרכזי בארץ אבל  עברה עריכה אגרסיבית כל כך שאי אפשר היה להכיר את הדברים. עכשיו, לאחר שנה אני מפרסם כאן את הכתבה שהבטחתי כאן אז.

 

משחקי מחשב לא נחשבו הרבה שנים כהשפעה חיובית במיוחד. ההאשמות הרגילות טענו שהם הופכים השחקנים ליצורים אסוציאלים עם קשב מקוצר ונטיות אלימות; אלא שבעשור האחרון הלכו והתרבו הקולות שטוענים שאולי עשוי להיות בהם בכל זאת להיות משהו חיובי.
 
בתחילה היו אלו רק קולות מהוססים שהציעו שלמשחקי מחשב יש השפעות חיוביות בפיתוח קואורדינצית עין-יד או רפלקסים, אלא שעם הזמן הלך והתברר שלמשחקי מחשב יש פוטנציאל אדיר ללמד מגוון רחב של תחומים. כיום נראה שההתלבטות האם משחקי מחשב הם מורים טובים או לא כבר הפכה לסוגיית העבר, אנספור גופים שונים מהצבא והצי האמריקאים ועד בתי ספר לרפואה כבר משתמשים במשחקי מחשב ככלים לימודיים.
 
היתרונות הם רבים. במקום להציב את הלומד מול טקסט משחקי מחשב מטמיעים אותו בתוך החומר הלימודי עצמו, ובדור שחונך על משחקי מחשב יותר מאשר על ספרים הגישה אליהם היא טבעית ואינטואיטיבית יותר. אלא שאם עד לאחרונה שמשו משחקי מחשב לצורך למידה בעיקר בארגונים ממוסדים ולצורך אימון מקצועי הרי שלאחרונה מסתמן ז'אנר חדש ומבטיח של משחקי מחשב, משחקי מחשב לעזרה עצמית.
 
משחקי מחשב לבטחון העצמי
עזרה עצמית היא ז'אנר תרבותי שהתפתח מאז אמצע המאה התשע עשרה וזכה לתאוצה משמעותית בעשורים האחרונים של המאה העשרים במקביל לעליית תנועת הניו-אייג' כאשר השוק הוצף בספרים שמלמדים אנשים איך לשפר את הבטחון העצמי, להנות מביצועים מיניים מוגברים, לנהל את הכסף ועוד ועוד. "בעזרת העזרה העצמית אתה לא נזקק ללכת במנגנונים הרגילים שהחברה בנתה לך בשביל לעשות את מה שאתה צריך. אפשר לעקוף את אנשי המקצוע ולקבל חזרה את החוויה ההוליסטית שבה אתה לא תלוי באלפי אנשים" אומרת דר' מריאנה רוח מדבר שחוקרת את תרבות הניו-אייג'.
 
היום עזרה עצמית היא אחד הז'אנרים המתפתחים ביותר בעולם המדיה. לפי מחקר שערכה חברת מרקטדטה עמד שוויו של שוק מוצרי העזרה העצמית על 9.6 מיליארד דולר ב-2005 וצפוי להנות ב-5 השנים הקרובות מצמיחה ממוצעת של 11.4% לשנה ולהגיע לשווי של 13.9 מיליארד דולר ב-2010. "אין כל מחסור בדרישה עבור מוצרים ותוכניות שיאפשרו לאמריקאים, במיוחד לנשים אמידות מדור הבייבי בום להרוויח יותר כסף, להוריד במשקל, לשפר את הקישורים החברתיים והעסקיים, להתמודד עם לחץ ולהשיג מנה מהירה של מוטיבציה" כתבו בחברת המחקר. אלא שאם עד היום היו מורכב שוק העזרה העצמית בעיקר מספרים, קלטות שמע, DVD והרצאות, הרי ששורת משחקים מהשנה האחרונה מסמלת דרך חדשה לתחום.
 
המשחק Mindhabits שאותו ניתן למצוא באינטרנט, הוא דוגמה למהפך המשחקי שעובר התחום. מדובר בסדרת משחקי מחשב אינטרנטיים שפותחו לאחר מחקר ממושך על ידי צוות של פסיכולוגים וחוקרי התנהגות במטרה לעזור לשחקנים לשנות את הדפוסים המנטליים שלהם, לפתח בטחון עצמי ולסייע בהורדת לחץ. המשחקים מתהדרים בשמות כמו "פתח את הצ'י שלך", "מי אתה" או "פוקוס" ומתיימרים לסייע בפיתוח היכולות הנפשיות של השחקן. באחד המשחקים, לדוגמה, מוצגים בפני השחקן עשרות פרצופים חלקם זועפים וחלקם מחייכים. השחקן מקבל ניקוד על הקלקה מהירה ככל האפשר על פרצופים מחייכים. המטרה, כך מסבירים המפתחים, היא ללמד אותנו להתעלם מטיפוסים הנרגנים שממררים את חיינו ולמצוא בכל מקום את החיוך.
 
סדרת המשחקי של ה-Wild Divine Project היא עוד דוגמה לפרויקט שעושה שימוש במשחקי מחשב על מנת לשנות דפוסים מנטליים. המשחקים שעושים שימוש בציוד ביופידבק מנטרים את המדדים הפיזיולוגים של השחקן, כמו למשל הדופק ורמת ההזעה מלמדים אותו בעזרת משחקי מחשב להשיג שליטה טובה יותר בנשימה ובמצב הנפשי שלו ולהוריד את רמת הלחץ בחיים.
 
נינטנדו תעשה אתכם יפים
אבל בחזית משחקי העזרה העצמית נמצאים ללא ספק היפנים וליתר דיוק חברת המשחקים נינטנדו. נינטנדו שחררה כבר ב-2005 את המשחק Brain Age לקונסולת הניידת ה-Nintendo DS. מטרתו של המשחק לשמור על גילו הצעיר של המוח בעזרת סדרת משחקים מיוחדים שפותחו על פי ספר פופולרי של חוקר המוח היפני ריוטה קוואשימה. המשחק של נינטנדו התווה דרך חדשה שמתגה מחדש את משחקי המחשב של החברה כמשחקים שמסייעים לשחקנים לפתח את מוחם ואת גופם.
 
בשנה שעברה שחררה נינטנדו לשוק עוד מספר משחקי עזרה עצמית ל-Nintendo DS. ביניהם משחק לאימון הראיה וגם את ה-Face Trainer, משחק לשיפור המראה החיצוני. המשחק של נינטנדו מבוסס על טכנולוגיה שסורקת את פני השחקן. השחקן נדרש לבצע תרגילי התעמלות שונים שפותחו על ידי מומחיתה היופי היפנית פומיקו אינודו במטרה לשמור על גמישות שרירי הפנים וללמד אתכם להפיק מפניכם חיוכים מקסימים יותר.
 
 ב-Wired קראו ל-Face Trainer של נינטנדו משחק לייף סטייל אבל נינטנדו לא נרתעו. בדצמבר 2007 שחררה החברה את גולת הכותרת של משחקי העזרה העצמית שלה. ה-Wii-Fit הוא ערכת חומרה ותוכנה שמתממשקת על קונסולת ה-Wii הפופולרית של נינטנדו ומשפר את הכושר הגופני של השחקן בעזרת סדרה של משחקי יוגה, סקי, ג'וגינג, אירובי ועוד. הצעד של נינטנדו היה טבעי למדי בהתחשב בכך שעוד לפני הופעת ה-Wii-Fit כבר החלו מועדוני כושר להכניס את ה-Wii לחדרי הכושר. בשבוע הראשון מהופעת המשחק נמכרו ממנו רבע מליון עותקים וכעבור פחות מחודשיים כבר נמכרו ממנו יותר ממליון עותקים ביפן לבדה.
 
משחקי מחשב הם קואצ'רים
בשביל דר' מארק גריפית', ראש המרכז  הבינלאומי למחקר הימורים באוניברסיטת נוטינגהאם-טרנט,
ההצלחה המרשימה שמשחקי אימון נוחלים אינה הפתעה. "משחקי עזרה עצמית מצליחים לערב את המשתמשים יותר בגלל האינטראקטיביות שלהם." אומר גריפית' שחקר את השימוש התרפויטי במשחקי מחשב "יש לי שלושה ילדים ואם תיתן להם לעשות משהו על משחק מחשב או עם עפרון ומחברת הם יבלו הרבה יותר זמן עם משחק המחשב ויגלו הרבה יותר מוטיבציה איתו".
 
משחקי עזרה עצמית יגיעו לשוק הפרטי לדעתך?
"קונסולות של Wii נכנסות היום לבתי ספר במטרה לעזור לילדים להכנס לפעילות גופנית. הניחוש שלי הוא שיש כאן שוק נישה שאפשר להשתמש בו למטרות חיוביות".
 
גם פרופסור שיזף רפאלי, ראש בית הספר לניהול באוניברסיטת חיפה המתמחה במשחקי מחשב רואה עתיד מבטיח לתחום. "הטרנדים המרכזיים בחברה המערבית של אינדיבידואליזם ושל הרצון לעשות דברים בזמנך החופשי, במקומך החופשי ובקצב שלך כולם ממש מזמינים את השימוש בטכנולוגיה של משחקים".
 
האפשרות של משחקי מחשב לחולל מהפכה בתחום העזרה העצמית בולטת במיוחד כששוקלים לרגע את העובדה שהבעיה העיקרית שרוב בני האדם נתקלים בה בתהליכי שינוי היא מוטיבציה. אדם קורא ספר שמלמד אותו כיצד לבצע מדי יום סדרה של תרגילי כושר, לחיות חיים מאוזנים יותר או לפתח את הידע הפיננסי שלו –בזמן הקריאה הספר נותן לאדם קפסולות קבועות של מוטיבציה, אבל ברגע שהאדם סוגר את הספר הקפסולות הללו מתנדפות והאדם מתמלא באותו חוסר אנרגיה שבו היה נתון קודם.
 
משחקי מחשב, בגלל שהם מפעילים אותנו, ובגלל שהם מודדים אותנו ונותנים לנו פידבקים ותגמולים בלתי פוסקים שומרים על המוטיבציה שלנו גבוהה. כל מי שבילה את הלילה עד השעות הקטנות בקישוש עצים או כריית זהב באיזה משחק רשת יכול להעיד שלמשחקי מחשב יש יכולת לגרום לנו לעשות דברים שבכל קונטקסט אחר היו משעממים אותנו ולהתמקד בהם זמן ארוך מתוך שאיפה להשתפר ולהצטיין. אם אנחנו מתמכרים למשחקים, לפחות שאלו יהיו משחקים שמשפרים אותנו…
  
ויש עוד סיבה שמשחקי מחשב טובים כל כך כמאמנים. ספר או סרט אדישים לשאלה האם אתה מבין אותם. לספר כלכלה אין בעיה שתעבור לפרק שלוש גם אם לא הבנת את פרק שתיים. במשחק מחשב הרמה הבאה חסומה בפניך כל עוד לא הצלחת בחציית הרמה הנוכחית. שיטת האימון של משחקי המחשב שבה השחקן חוזר שב ושוב על אימון שנמצא בקצה היכולת שלו, על מנת לעבור את הקצה הזה לבסוף ולהגיע לרמה הבאה ולאחר מכן לזו שאחריה הוא שיטת אימון קטלנית ואפקטיבית להפליא שמביאה גיימרים לתוצאות מפליאות. כעת בעזרת משחקי עזרה עצמית עשויות היכולות מעוררות הקנאה של הגיימרים לפלוש גם לתחום המיומנויות הפרטיות שלנו, משחקים הם הקואצ'רים של העתיד.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: